Lista noastra: Ce sa cititi in preajma noului an

0

In 2015 am incercat sa fim mai buni ca in 2014, nu numai in scriitura si subiecte, ci in devenirea noastra ca oameni: sa intelegem mai bine, ca sa putem reda mai bine. Pentru ca, in esenta, fiecare isi poarta cu sine propria poveste si fiindca suntem toti, nu-i asa?, suma povestilor care se spun despre noi, ce alta forma mai buna de comunicare sa existe decat aceea de a spune povesti.

Gasiti mai jos un top 10 al celor mai citite si distribuite articole de pe Dela0.ro, in 2015. Sunt subiecte bine documentate (pentru asta bagam mana in foc, restul sunt chestiuni de gust), la care am cugetat mult inainte de a le asterne pe hartie.

Sunt articole care nu se citesc in goana din trei scroll-uri, ci in tihna, la cafea, la ceai sau cu un pahar de vin alaturi.

Sunt povesti care vorbesc despre lumile altor oameni in speranta ca cei care le vor citi vor intelege aceste lumi fara sa le judece si, intelegand, vor deveni nu doar mai informati, ci si mai umani, mai buni, mai toleranti si, de ce nu?, mai cetateni.

Romania are nevoie sa fie inteleasa in nuantele ei, in tonurile contrastante, in oamenii ei – acolo unde conflictele se sapa pe nevazute.

Intru buna intelegere si in memoria #colectiv, sa avem cu totii un 2016 mai bland (in tragedii), dar si mai aprig (in implicare si reactii civice)!

 

Top 10 cele mai citite si distribuite articole de pe Dela0.ro in 2015

Despre ce e vorba: In seara zilei de 30 octombrie 2015, aproape trei sute de tineri au fost prinsi intr-un incendiu izbucnit in clubul Colectiv din Bucuresti. Zeci si-au gasit sfarsitul. Sapte marturii obtinute de Dela0.ro recompun, minut cu minut, infernul de pe Tabacarilor 7.
Despre ce e vorba: Pentru una dintre putinele prezente feminine din lumea yachtingului romanesc provocarea lui 2014 a reprezentat-o traversarea Atlanticului in cea mai importanta cursa de profil. Echipajul din care a facut parte a fost primul sub steag romanesc din istoria competitiei. O cheama Oana, iar aceasta e povestea unei aventuri.
Despre ce e vorba: In Romania traiesc oameni lipsiti de identitate, la propriu. E o comunitate care adunata la un loc – spun estimarile – ar popula un oras cat Sibiul. “Fara acte” inseamna ca oamenii sunt captivi – nu pot invata carte, nu se pot angaja, nu pot pleca din tara. Sunt o specie condamnata. Fara acte e si Eduard Ciobanu, un copil de sapte ani din judetul Bacau. Nu mai merge la scoala. N-are voie in catalog.
Despre ce e vorba: 140.000 de copii au parasit in ultimii cinci ani studiile aferente claselor I-VIII. Rata de abandon e printre cele mai mari din UE. O rezolvare exista. Identificata de expertii in educatie, e aprobata metodologic chiar in legile invatamantului. Fara vointa politica, insa, nimic nu poate impiedica 76 de copii sa abandoneze in fiecare zi scoala.
Despre ce e vorba: Video-documentarul “Extinctia” surprinde istoriile personale din spatele disparitiei sectiilor de investigatii de la marile ziare. E cronica unor departamente disparute. Dar e si povestea motivelor pentru care Romania este lipsita sistematic de o presa capabila sa vegheze la protejarea intereselor publice.
Despre ce e vorba: Sute de locuitori din cartierul bucurestean Ferentari sunt aruncati in strada – mai exact, in strada Iacob Andrei, si de-acolo, mai departe, unde or vedea cu ochii. Situatia lor disperata are toate circumstantele unui caz-scoala in marginea unui fenomen tot mai intalnit in Romania: oameni saraci evacuati din locuinte cu largul concurs al legislatiei precare si in indiferenta aproape totala a autoritatilor.
Despre ce e vorba: Am mers pe urmele lemnului romanesc, incercand sa intelegem ce e bine si ce e rau in povestea exploatarii unei resurse a tarii care a starnit atatea si atatea controverse in ultimii 25 de ani. Dupa 1820 de kilometri batuti in Romania reala, am reconstituit intreg probatoriul.
Despre ce e vorba: Intr-o Romanie care deconteaza doar 0,16% pentru ingrijiri la domiciliu, exista o sansa pentru bolnavii incurabili. Ea se numeste Hospice Casa Sperantei, singura organizatie care ofera gratuit toate serviciile de paliatie. Este locul in care voluntarii sunt de patru ori mai multi decat angajatii, iar fundaraiserii – principala sursa de venit.
Despre ce e vorba: Saracia conjugata cu lipsa de educatie, in contextul ipocriziei autoritatilor, dar si in absenta unor actiuni reale si eficiente pentru consumatorii de droguri din Romania – iata un cocktail mai letal decat drogurile in sine. Cu cat varsta consumatorilor scade, iar numarul lor creste, cu atat e nevoie mai mare de o schimbare de abordare. Am mers la Caracuda sa vedem ce se (mai) poate face.
Despre ce e vorba: In orasul Mizil, facut celebru pe vremuri de scrierile lui Ion Luca Caragiale si Geo Bogza, un grup incearca sa schimbe ceva din viata comunitatii locale de romi. Eforturile se lovesc insa de indiferenta, ba chiar de aversiunea autoritatilor mizilene. Amestecul de ironie si suprarealism e intact, dupa decenii si chiar secole, la Mizil.
 




 

Dupa experienta din 2014 a asamblarii seriei “Zodia Scorpionului”, am incercat si-n 2015 sa ne “jucam” multimedia. Printre altele, ne fac cinste mini-platforma “Fiecare copil in gradinita. Mai putin Nicusor” si documentarele video “Extinctia” si “Moguliziunea”.

 





 

In lista cu realizari ale anului includem si cateva distinctii care ne onoreaza:

  • Ne-am facut loc si anul acesta pe lista realizata de Foreign Policy Romania – “100 de nume care misca tara cu puterea ideilor sau a faptelor”.
  • Am primit Premiul Juriului la Gala Premiilor Jurnalism pentru Sanse Egale, cu Mostenire de la tata”
  • Am luat locul 2 la sectiunea Reportaj a Superscrierilor, cu “Regia Nationala a Padurii Lor”
  • Am castigat trofeul pentru presa scrisa in cadrul Premiilor de Comunicare pentru Diversitate Culturala oferite de Inaltul Comisariat pentru Migratie de la Lisabona, cu “Conchistadorii” (dosar despre migratia romaneasca in Portugalia realizat impreuna cu lusitanii de la Publico)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.