O calatorie spre locul unde a inceput totul

Ministerul Turismului si Antichitatilor din Palestina a invitat, recent, mai multi jurnalisti romani sa descopere cu ochii lor pamantul sfant. Asa a ajuns si colegul nostru Iulian Andrei, cunoscut si ca Andrei Craciun, sa vada Betleemul, Ramallahul, Hebronul, Ierihonul, desertul si Marea Moarta. Iata si notele lui de calatorie.

0

Umblu singur, de nebun, spre zidul care inconjoara orasul nasterii lui Hristos. Caut un bancomat roz, singurul de unde pot scoate sekeli.

Un tanar arab imbarliga o turista blonda, in dreptul magazinului de haine glamour “Baron”. Trec pe langa ei, ascultand: “So, is it your first time?”. Turista zice ca da, n-a mai ajuns pana aici, apoi nu mai zice nimeni nimic.

E sambata dimineata in orasul nasterii lui Iisus Hristos, si musulmanii nu sunt mahmuri.

Trec unii pe langa altii, musulmani si crestini, si n-are nimeni cu nimeni nimic. In Palestina nu vin evrei sa se plimbe asa, pur si simplu, in zori, si asta e rau.

Nu au unde se intalni tinerii musulmani si tinerii evrei, altfel decat in prezenta armelor. Doua planete atat de asemanatoare trec una pe langa alta, fiecare crezand intr-un alt univers. Si nu se intalnesc.

Palestinienii au habe de gunoi, din acelea vechi, cum aveam si noi pana nu demult. Bate vantul si nu miroase bine.

In departare se aude un clopot. Arabul si turista blonda continua sa umble la pas, calcand pamantul sfant.

Credeam ca sunt intr-o parte nebuna de lume. Apoi m-am intors in Romania si nu mai mi s-a parut asa. Mai bine o recomandare: sa ascultam!

 

Ce nu poate lasa in urma Oana Dan

  • Prapastiosii

Stiti acea categorie de oameni care de lene, teama sau comoditate evita sa faca un lucru, dedandu-se verbal unor scenarii negre de tot soiul? N-ar recunoaste vreodata ca ii rupe lenea! In schimb, cum da munca peste ei, ii auzi vaicarindu-se de tot felul de dureri, de cosmaruri, de una, de alta si inventand motive ca sa iti demonstreze ca ceea ce le-ai dat de facut (evident ceva ridicol, munca de maimuta dresata, cum s-ar spune) le va provoca dezastre la nivel de flora intestinala, creier, picioare si multe altele. Ei bine, pe toti acestia i-as strange si i-as trimit la terapie colectiva, sa isi inzdraveneasca un pic gandirea.

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • Un film

Memoria vantului. Poezie, cinema turco-germano-francezo-georgian.

  • O carte

Gaido Gazdanov, „Spectrul lui Alexander Wolf”, publicata la Polirom

  • O alta carte

„Monstrul Colombre si alte povestiri”, de Dino Buzzati, publicata la Polirom

  • Un spectacol de teatru

Lungs, la Green Hours. Emotionant.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • In marginea cazului Marian Munteanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.