Intr-o singura zi din vara acelui an de acum un secol, una singura!, 27.000 de soldati francezi au murit pe campul de lupta. Ziua aceea continua sa fie si astazi cea mai sangeroasa din intreaga istorie militara a Hexagonului.
Si tot intr-o singura zi, de la inceputul unui 1916 aflat chiar la mijlocul evenimentelor, germanii au trimis catre transeele inamice doua milioane de proiectile de artilerie.
Sunt doar doua din cele 1566 de zile ale Primului Razboi Mondial, izbucnit dupa asasinarea mostenitorului tronului Austro-Ungariei, in urma unui atentat produs la Sarajevo acum o suta de ani.
E o comemorare putin magulitoare pentru Europa. N-ar putea fi altfel, avand in vedere catastrofa pusa in miscare de evenimentele Marelui Razboi. Cumva, insa, privita de la distanta, istoria te lasa sa privesti la rece: sunt multe lectii de extras din traseul primei conflagratii globale, una care a dezlantuit o masinarie colosala de ucis, transformand o intreaga generatie europeana si, pe cale de consecinta, tot continentul.
S-a mai scris: Al Doilea n-ar fi fost posibil fara Primul, ba chiar secolul acesta al masacrelor si al bombei atomice e considerat a fi debutat cu adevarat nu la 1901, cand Europa traia inca in plina, desi muribunda, Belle Epoque, ci la 1914.
Pentru Romania, baia de sange care a fost Marele Razboi s-a sfarsit neasteptat de bine, cu Marea Unire, desi sacrificiul uman a fost imens, iar urmarile de scurta durata.
Din orice punct l-am privi, national sau continental, Primul Razboi Mondial ramane definitiv de nelasat in urma.
Iata si recomandarile saptamanii.
Ce nu poate lasa in urma Oana Dan
-
Un concert senzational
Am fost duminica seara la concertul lui Billy Idol de la Arenele Romane. Aveam ceva retineri la inceput, ma gandeam ca poate nu-l mai tine nici pe Idol vocea ca odinioara, cand ascultam cot la cot cu maica-mea emisiunea nocturna realizata de Andrei Gheorghe la ProFm, la inceputurile radio-ului comercial in Romania postcomunista.
Inca imi staruie in minte senzatia de asteptare cand dadeam drumul la radio si stiam ca urmeaza Billy Idol cu al sau „Rebel Yell”, urmata de complicitatea ca fac ceva cumva ilegal – sa stai cot la cot cu mama sa asculti o emisiune nocturna nu foarte ortodoxa – plus impaunarea ca sunt validata, ca, iata, ma calific sa casc urechile la radio la miezul noptii.
Duminica, la concertul lui Billy Idol, mi-am adus aminte de noptile respective, s-au reactivat senzatii uitate de ani buni si ascultand piesele lui am avut clar sentimentul ca poti oricand sa o iei de la capat, ca nu exista fundatura, ca oricat de rau ar fi, orice ar fi, exista mereu o iesire. Murakami ar fi spus ca am plecat de acolo cu o coala alba, nescrisa, in mana si ca acasa ma astepta stiloul cu care sa incep sa scriu o alta viata cu alte povesti.
Pe scurt, Billy Fuckin’ Idol – cum s-a si prezentat – a facut show, trupa lui a fost minunata, sunetul a fost impecabil, jocul de lumini a fost misto si pana si publicul – pe alocuri un pic lesinat – a fost in forma pana la urma.
Doua minusuri: trupa iZob in deschidere si obositii veniti la concert si nemultumiti ca e galagie.
-
Piesa mea preferata de la Billy Idol
E greu sa fac un top, caci imi plac multe piese. Dar un all-time-favorite ramane „Dancing with myself”.
Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei
-
Doua texte
Primul e scris de fotoreporterul Andrei Pungovschi pentru “Decat o Revista”, numarul curent. Este despre aventura sa in cel mai nou stat din lume – Sudanul de Sud. E excelent.
Cel de-al doilea a aparut in editia de iunie a lui National Geographic Romania si e o oda adusa cainilor de razboi americani – din care veti afla ca un caine poate fi martir, poate fi erou, poate fi, cum probabil intuiti deja, mult superior omului. La chioscuri, dragi cititori, la chioscuri!
-
O melodie
Aceasta capodopera a lui Sting, prea putin cunoscuta.
-
O piesa de teatru
Am vazut la Odeon spectacolul “Malaga” regizat de scandalos de tanarul Alexandru Nagy (despre care am mai scris AICI). A fost un spectacol-lectura exceptional. Din ce stiu pana acum nu se va mai juca prea curand, dar daca aflati ca va fi in oras, nu-l ocoliti.
-
Un antrenor de fotbal
“Paduchele”, nebunul gras din Mexic, regretatul Mexic, pe nedrept eliminat de la Cupa Mondiala.
Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu
-
Cum se substituie DNA-ul Antenei 3
Daca avem pretentia – si e foarte bine sa o avem! – ca presa sa compileze si sa publice date si informatii clare, inechivoce, lipsite de contradictii flagrante, n-ar trebui sa lucram cu aceleasi standarde – ba chiar mai putin dispusi in a accepta erori – si in cazul unei institutii a statului insarcinata sa traseze linia dintre dreptate si injustitie si, la limita, sa reafirme sau sa suspende libertatea cetatenilor?
Caci, daca raspunsul la aceasta intrebare este pozitiv, avem o mare problema cu felul in care Directia Nationala Anticoruptie comunica publica – si ne limitam la aceasta afirmatie, sperand ca rechizitoriile si mijloacele de proba nu contin inadvertente majore.
Iata ce scriu procurorii DNA in referatul de trimitere in judecata pentru santaj a membrilor familiei lui Bercea Mondial (referat datat 23.06.2014):
“Persoana vatamata (n.r. Mircea Basescu) a declarat ca la nici un moment nu a afirmat si nici nu a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta asupra vreunui magistrat astfel incat sa il determine sa il elibereze din penitenciar pe Anghel Sandu si ca nu a existat vreo discutie sau vreo intelegere intre el si martorul Capatana Marian Adrian pentru efectuarea de demersuri in vederea eliberarii celui arestat.”
“De altfel, amenintarile exercitate in aceasta privinta de catre inculpat (n.r. Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial) s-au si materializat la data de 18.06.2014, cand o serie de inregistrari despre care s-a afirmat ca ar confirma implicarea persoanei vatamate (n.r. Mircea Basescu) in activitati de trafic de influenta au fost difuzate in mass-media.”
Spre comparatie – si fara niciun alt comentariu suplimentar -, asta scriu procurorii DNA in ordonanta de retinere a lui Mircea Basescu pentru trafic de influenta (ordonanta datata 19.06.2014):
“Exista probe si indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul Basescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denuntator (n.r. Florin Anghel), prin intermediar (n.r. Marian Capatana), in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de tatal denuntatorului.”
“Din suma totala de 600.000 de euro remisa de denuntator intermediarului, Basescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro in schimbul promisiunii ca, prin influenta pe care o are asupra magistratilor, poate obtine o solutie favorabila pentru tatal denuntatorului, fie o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.”
Puse in paralel, aceste pasaje extrase din doua acte oficiale ale DNA soldate, fiecare in parte, cu privarea de libertatea a unor persoane, fac irelevanta – si oarecum redundanta – existenta Antenei 3.
Daca sunteti interesati – si ar trebui sa fiti -, iata ce-am mai scris despre afacerea Mircea Basescu – Bercea Mondial:
Anul 2014 a marcat o suta
Anul 2014 a marcat o suta de ani de la inceputul primului razboi mondial.
National Geographic Channel , comemorand acest eveniment a produs un documentar (remarcabil de altfel …) pasionant si foarte amplu
Am urmarit cu mare atentie si interes toate episoadele …
Nu se pronunta nici macar o data numele Romania , in nici un context , militar sau politic !
Mai mult , la sfarsitul documentarului se face referire la pierderile suferite in razboi pornind de la 9.000 -Portugalia , pana la Germania 2.000.000. Despre Romania niciun cuvant ! Interesant , nu-i asa !?