Tâlcul unei opțiuni politice: o ștampilă PNL peste jurnalismul Dela0.ro

Ce ar putea justifica opțiunea politică de a cataloga public ca fake news informații reale, documentate și relatate cu bună credință? Căutăm un răspuns la PNL.

0

Cea mai importantă filială PNL din țară, organizația din București a partidului, e always open pe Facebook. Și totuși, taraba politică permanent deschisă nu-i totuna cu deschiderea reprezentanților săi, care preferă – mai degrabă – închiderea într-o mentalitate de cetate asediată.

Atât de open e filiala PNL (și, mai departe, partidul în general) încât oamenii săi nu găsesc timp să justifice public o decizie recentă ilustrativă pentru felul în care formațiunea politică alege să comunice pe rețeaua de socializare (și nu oricând, ci în prag de alegeri parlamentare).

Poziționarea partidului a luat deunăzi o turnură mai degrabă demnă de Budapesta decât de Bruxelles-ul la care se raportează cu atâta emfază guvernarea de la București. În orașul-simbol al Uniunii Europene niciun ministru și niciun partid nu ar fi încropit sau promovat mesaje anti-presă deghizate în verdicte instituționale de fake news. În capitala României, însă, Budapesta nu-i mai aproape doar geografic – ci și ideatic.

Așa că un ministru PNL – întâmplător chiar ministrul Educației, doamna Monica Anisie – se simte îndreptățit să posteze pe pagina sa de Facebook un carton care pune ștampila de fake news peste o opinie factuală exprimată de un jurnalist – întâmplător un reporter Dela0.ro, colega noastră Diana Oncioiu.

Însoțit de sigla Ministerului Educației, care îi dă și mai multă greutate formală, cartonul este imediat preluat și distribuit în regim sponsorizat de pagina de Facebook a filialei PNL București. Vreme de două zile, partidul își folosește banii (proveniți, cel mai probabil, din subvenția publică acordată formațiunilor parlamentare) pentru a răspândi pe rețeaua de socializare mesajul politic.

Mesajul e că, deși zeci de inspectori școlari generali “galbeni” au fost instalați la vârful inspectoratelor județene, prin decizii ale ministrului liberal Anisie, jurnaliștii care monitorizează de aproape un an de zile această situație sunt producători de fake news.

Scopul nostru, așadar, nu ar fi acela de a lămuri o situație de interes public, ci de a o manipula pentru a servi interese obscure.

Adevărul, în schimb, este apanajul ministerial liberal – iar fără efortul onest al doamnei ministru Anisie, unul deloc pus în slujba unor interese partizane, nu s-ar fi aflat niciodată că, deși numirile politice la vârful Educației naționale au fost cu duiumul în ultimul an, adevărata explicație pentru situația de fapt e… vina PSD-ului

Căci, da, formațiunea social-democrată s-ar fi pus în calea organizării concursurilor profesionale promise la început de mandat chiar de Monica Anisie – motiv pentru care doamna ministru n-a mai avut altă cale decât să numească pe bandă rulantă fideli liberali la conducerea inspectoratelor școlare.

Acestea sunt liniile directoare ale mesajului politic gândit de Monica Anisie și rostogolit de PNL București, care a distribuit și sponsorizat cu dragă inimă poziția anti-presă asumată sub sigla Ministerului Educației.

Un atac asupra dreptului publicului de a fi informat

În condițiile date, ne-a împins curiozitatea profesională să aflăm justificările din spatele deciziei PNL de a formula, publica, distribui și sponsoriza un astfel de mesaj politic.

Nu credem că e strict vorba despre un atac la adresa jurnalismului nostru. Considerăm că faptele pe care le-am documentat și publicat de-a lungul anului 2020, despre politizarea educației sub ministeriatul Monicăi Anisie, sunt clare, imposibil de manipulat și reinterpretat (oricâte ștampile de fake news ar plasa strategic ministrul PNL).

Nu ne afectează, deci, particularitățile mesajului liberal – adică faptul că se pune o ștampilă de fake news peste informațiile factuale publicate de Dela0.ro.

Ne afectează însă (pe toți) fundamentele generale ale unei astfel de opțiuni politice – adică însăși pornirea partizană de a cataloga ca fake news informații reale, documentate și relatate cu bună credință.

Am trimis, în consecință, două solicitări de presă pentru a sonda motivele care au determinat PNL să o ia pe o asemenea arătură discursivă. Prima solicitare a mers către Ministerul Educației, instituția care și-a pus sigla pe cartonul cu ștampilă fake news al Monicăi Anisie. A doua solicitare a mers către filiala PNL București, care a distribuit în regim sponsorizat postarea.

Până la publicarea acestor rânduri, peste solicitarea adresată ministerului s-au așezat trei zile. Peste solicitarea adresată organizației de partid – două zile. Timp insuficient, aparent, pentru ca răspunsuri publice (de câteva rânduri) să fie formulate.

Mai așteptăm – știind că în jurnalism se lucrează și cu rezerve infinite de răbdare. Cunoaștem țara în care trăim: factorii de decizie publică sunt iuți la postat vederi politice oricât de infame, dar extrem de lenți în a-și justifica public opțiunile.

Oricât timp va dura însă – și oricâte reveniri asupra subiectului vor fi necesare -, justificările pe care le-am solicitat tot vor trebui formulate. Nu pentru noi, echipa Dela0.ro – ci pentru publicul căruia doamna ministru Monica Anisie și colegii săi din filiala PNL București îi solicită la început de decembrie încrederea și, mai ales, votul.

Iată și recomandările săptămânii.

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

O revistă
AICI

Campanie PNL pe tema “asistaților”
AICI

Ce nu poate lăsa în urmă Andrei Crăciun

Luni: o carte
Lecții de dans pentru vârstnici și avansați, de Bohumil Hrabal (Editura Art).

Marți: o carte și un film
Cartea: Trecut și viitor, de Panait Istrati (în colecția Opere, la Editura Academiei Române).

Filmul: Blind Date, cu tânărul Bruce Willis (pe HBO GO).

Miercuri: o carte și un documentar
Cartea: Povești pentru a-mi îmblânzi iubita, de Radu Cosașu (în colecția Opere, la Editura Polirom).

Documentarul: Hubert Selby Jr – It/ll Be Better Tomorrow (pe Youtube). 

Joi: o carte și un film
Cartea: Abatorul cinci, de Kurt Vonnegut.

Filmul: Entre tinieblas, un Almodovar din 1983.

Vineri: două articole
Primul.

Al doilea.

Sâmbătă: un film de revăzut
Requiem pentru un vis (2000). După cartea marelui Hubert Selby Jr. 

Duminică: încă un film de revăzut
Mar adentro (2004). De Amenabar. Cu tânărul Javier Bardem.

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

Un vaccin salvator…
… care nu va salva, cel mai probabil, lumea de incertitudinile epocii COVID-19 nici în următorul an. O sinteză lămuritoare, AICI.

Trumpismul fără Donald Trump
Epoca prezidențială Trump se încheie în SUA – dar felul său de a face politică va mai produce, după toate datele, consecințe. Despre viitorul trumpismului fără creatorul său, AICI.

Cum a câștigat Joe Biden președinția
Un colaj de statistici electorale împachetate multimedia, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.