Partidul care “albeste” social democratia

Un contingent din randul social democratilor autohtoni, care cuprinde o vedeta, un fost consilier de stat, cativa ilustri senatori si deputati, dar si un patron de televiziune, s-a inscris in ultimele zile in Partidul Romania Unita. Ce cauta ei intr-o formatiune cu mesaj ultranationalist ale carei simboluri sunt Stefan cel Mare si Vlad Tepes?

E putin hilar, dar lucrurile stau cam asa: fosti membri ai PSD, printre care Sebastian Ghita, mogul de RomaniaTV si cercetat penal, mica vedeta pop Mihai Sturzu, fost lider TSD, deputatelul Cristian Rizea, finul lui Victor Ponta, parlamentarii Marius Manolache si Daniel Savu, dar si fostul consilier de stat Mirel Palada, strigator de cuvant al Guvernului Ponta, au decis sa ingroase randurile PRU. Ale Partidului Romania Unita, asadar – formatiune prezidata de Bogdan Diaconu, la randul sau produs al scolii politice V. V. Ponta.

“De astazi suntem mai puternici, iar maine vom fi si mai puternici… il asteptam pe VP!”, a scris Diaconu pe pagina sa de Facebook. Intaiul plagiator al tarii (ori poate al doilea, daca-l luam in calcul si pe prof. univ. dr. Gabriel Oprea) e incurajat sa vina si el in PRU unde i se va da cale libera sa faca social democratie pe potriva sufletului romanesc, caci in PSD nu mai are loc de personalitatea lui Liviu Dragnea.

O tura pe site-ul PRU e incursiune pura in nationalismul de cea mai proasta factura. Afli acolo cum oameni tineri s-au strans in acest partid pentru ca ii uneste credinta in valorile neamului, in identitatea romaneasca, in Vlad Tepes si Stefan cel Mare, in pericolul strain si-n colonizatorul alogen, intr-un amalgam de valori si eroi care i-ar da migrene oricarui istoric onest.

Insa, pana se reconstruieste marea social democratie la extrema nationalista radicala, va reamintim un mic episod electoral din sectorul 5, unde documentam de cateva luni viata cartierului in seria #FerentariLux.

Cu cateva zile inainte de alegerile locale din iunie am stat de vorba cu principalii candidati din sector, inclusiv cu Bogdan Lencu, reprezentantul PRU. Nu intram in detalii despre ce au zis ceilalti – recititi AICI traznaile lor electorale.

De mentionat, insa, un lucru despre gandirea si doctrina partidului lui Bogdan Diaconu, acum si al ilustrilor Ghita-Sturzu-Palada-Savu et comp. Solutia de alegeri a candidatului PRU de la 5 pentru rezolvarea problemelor grave din Ferentari  a fost una pur „igienica”, de curatare a cartierului. Metoda Romaniei Unite nu-i desigur originala: au existat si alte solutii la fel de „igienice” de-a lungul istoriei. Toate au avut ca punct de destinatie lagarul.

Sloganul electoral al PRU sau a fost construit in pura gandire rasista, pe principiul omului hotarat care albeste sectorul 5. La vremea respectiva partidul a si fost luat in vizor de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Ce-a vazut CNCD nu vad, insa, senatori si deputati din Romania.

Solicitat de Dela0.ro sa explice strategia de campanie, candidatul PRU a explicat. Iata explicatia: “M-am gandit la negrul pe care il fac alb, si ma refer la negru din punctul de vedere al prostitutiei, al gunoiului, drogurilor, serviciilor deficitare, al bulevardelor si furturilor din zona Pucheni. Sectorul 5 este de departe cel mai negru sector al Bucurestiului si mă refer nu numai fizic, ci si ca moralitate a primarului de pana acum.” 

Ati inteles, da? Partidul care si-a propus sa “albeasca” sectorul 5 a ajuns cateva luni mai tarziu sa “albeasca” si figuri importante din sfera PSD, cel mai mare partid din Romania. Nu fizic, Doamne fereste! – probabil ca moralitate a PSD-istilor de pana acum.

Stati pe receptie, aparent mai urmeaza “transferuri” de inalbire.

Ca sa nu ne ia migrena pe toti, apelam la efectul calmant al recomandarilor saptamanale.

 

Ce nu poate lasa in urma Oana Dan

 • „Ieudul fara iesire”

In sfarsit s-a retiparit volumul de poezii „Ieudul fara iesire” al lui Ioan Es. Pop, chiar daca in varianta fara desenele lui Dumitru Gorzo. Il gasiti in librarii.

„daca injura asculta-l cucernic: el cand injura
se roaga. asa cum fac toti aici.
asa ai sa faci si tu curand.

Aici nu stau decat cei ca noi.
aici viata se bea si moartea se uita”

 • O fapta buna

Uneori e foarte usor sa faci bine altcuiva. Cititi AICI povestea lui Ionut si daca misca ceva in voi, faceti un bine AICI.

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

 • O carte noua

Torcatoarea de vise”, de Patti Smith

 • Un film vechi

Raging Bull”. 1980. Cu De Niro si Pesci.

 • Un alt film vechi

Heat”. 1995. Cu Pacino si De Niro.

 • Si inca un film vechi

Casino”. 1995. Cu De Niro si Pesci.

 • Un fragment din Nenea Iancu. De la 1896

„La noi n-avem azi decat o stransura de lume din ce in ce mai mare, mai impestritata si mai eterogena. Aceasta stransura de navala, care-si schimba fizionomia in fiece zi, care n-are nici o nevoie mai presus de cele individuale, care nu poate avea o traditie, si, prin urmare, in nici o imprejurare unitate de gandire si de simtire, este departe de a fi ceea ce se intelege prin cuvintele «societate asezata». Lumea aceasta se aseamana cu un vast balci, in care totul e improvizat, totul trecator, nimic infiintat de-a binelea, nimic durabil. In balciuri se ridica barace subrede, pentru timp foarte marginit, nu monumente durabile, cari sa mai ramana si sa foloseasca si altora decat acelor ce le-au ridicat”

 • O poveste

AICI

 • Un profesor

AICI.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

 • O semnatura

A lui Yuval Noah Harari, un istoric israelian care scrie povestea evolutiei umanitatii in stilul consacrat de mai celebrul Jared Diamond. Gasiti doua din textele sale, care sumarizeaza diferite feluri in care ar trebui sa privim trecutul, dar si viitorul, AICI si AICI.

 • Vedere de pe litoral

Cateva paragrafe despre hotelurile noastre de la Marea Neagra, in trecerea de la comunism la capitalism, AICI.

 • La zi, in Siria

Un dosar complet al situatiei geopolitice din zona si al felului in care sunt pozitionate toate partile implicate, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.