Partidul National Liberal zice ca sa mergem cu Romania inainte. Mergem, de ce sa nu mergem, dar cum?
Partidul Social Democrat (si satelitii ALDE si PRU) ne indeamna sa indraznim sa credem in Romania. Ca persoane fizice, oare cine sunt dumnealor la varf? Nu cumva aceiasi care au luat Romania in arenda de zeci de ani?
Politici publice? Ete …, ne iertati.
Sa vedem:
Cine e tara cu cei mai multi expati in puscarii din lume (raportat la numarul populatiei, desigur)? Da, noi, ai nostri. Am exportat delincventa. Brava, baieti!
Pe ce loc e Romania la consumul de alcool pe cap de locuitor? Un frumos loc 5. Din lume, da. Puteam mai mult, totusi.
Cine e in top la saracie, analfabetism, mortalitate infantila, HIV/SIDA, hepatite, TBC-uri, nosocomiale, mame minore, violenta domestica? S-o vorbi romana si prin locuri cu staif, dar si in bordelurile din toata Europa face o frumoasa cariera.
Cine conduce la fraude academice? Cine are cei mai putini kilometri de autostrada din partea asta de lume? Oare cine? Noi, romanii verzi!
Unde au trait oare cei mai multi securisti? Care e tara care a intronat o analfabeta academician? Unde a cazut ultima oara comunismul, la noi in lagar, exceptand URSS?
Va sictireste politica? Pacat. Cu asta se ocupa politicienii: imping spre groapa sau scot la liman caruta prin – hai, ca nu e greu! – politici publice. Bravo.
Cine fuge care-incotro? Cine isi lasa copiii seara nemancati? Sigur ca da: societatea romaneasca. Cine consuma cea mai putina carte si cel mai putin sapun? Dar sampon?
Dar, vai!, noi suntem fara pata! Nu noi. Comunistii. Turcii. Vladimir Putin. Evreii. Tiganii. Homosexualii. Astia! Ailalti! Hai sa mai incercam o data: oare cine face toate astea? Extraterestrii? Basescu? Soros?
Nu, prieteni. Noi. Ai nostri. Familia traditionala, buni crestini, credinciosi, drepti, frumosi, unul si unul. Hai, deci, Romania. Indrazniti sa intretineti sistemul.
Sau mai bine facem si noi serviciu public, care pe unde suntem si cum putem. Altfel, mai bine luam toti un ‘doar dus’.
Iata si recomandarile saptamanii.
Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu
-
O zi
Ziua in care vorbim de drepturile copilului; in care organizam dezbateri si conferinte tematice si pornim campanii menite sa atraga atentia asupra celor 50 de milioane de copii dezradacinati din cauza conflictelor/razboaielor si a celor 263 de milioane de copii care nu merg la scoala.
In acest context ar fi:
– de (re)vazut niste imagini, AICI.
– de (re)citit un articol, AICI; si inca unul, AICI.
Cat despre drepturile copiilor din Romania, tara macinata nu de conflict, ci de indiferenta, lucrurile stau cam asa:
Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei
-
O constatare amara
Presa locala, pe care o survolez zilnic pentru a nu uita pe ce lume traim, e in genunchi. A inceput campania electorala si locala se deda unui bukake nerusinat. Cele mai odioase limbi apar la rubrica “Investigatii”. Nu inteleg de ce ‘ziaristii’ astia nu se duc direct pe centura. Si-ar castiga mai cinstit banul. Din sudul subdezvoltat pana in vestul cel plin de sine, presa locala face zilele astea laudatio pe bani. E dezgustator tot acest tablou cu ziaristi sezand capra. Si e si o explicatie pentru care se poate fura in liniste. Cainele de paza se gudura, penibil, pentru stafia unui os. Exceptiile raman ceea ce sunt: exceptii. Peisajul general este grotesc.
-
Un spectacol de teatru
Iarna, la Nottara. Mie nu mi-a placut, dar nu vad de ce nu v-ar placea dumneavoastra. Atentie, se danseaza indelung.
-
O carte
Blestemul talharului mustacios, de Irina Tedorescu, Editura Polirom. Foarte interesanta.
-
O alta carte
Fata de la nord de ziua, Alex Voicescu. Editura Herg Benet
-
O, ce harfa minunata!
AICI.
-
O cronicuta
AICI.
-
O scrisorica
AICI.
-
Niste muzicuta
AICI.
Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu
-
Plagiat, dar nu prea
Comisia de Etica a Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), institutia academica sub egida careia Laura Codruta Kovesi si-a obtinut titlul doctoral, a anuntat saptamana trecuta ca sesizarea de plagiat in cazul tezei sefei DNA e “partial fondata” pentru 564 de randuri din cele 4705 sesizate. Un grad de similaritate de 4.9% raportat la lucrarea integrala, a conchis Comisia.
Pe langa ambiguitatea flagranta a comunicatului UVT, atrag atentia doua precizari ale Comisiei. Prima – Universitatea a esuat in a forma o comisie de specialisti care sa analizeze stiintific teza. Comunicatul nu indica insa motivele.
A doua – “In urma comparatiei au fost excluse situatiile in care s-a preluat identic din texte legislative (textele legale nu se bucura de protectia dreptului de autor) si randurile identificate ca fiind similare cu lucrari publicate ulterior sustinerii tezei de doctorat analizate.”
Comunicatul nu indica nici care au fost zonele de text evaluate ca preluari din texte legislative, nici zonele identificate ca preluari din lucrari publicate ulterior. De altfel, sesizarea de plagiat nu s-ar fi putut inainta in raport cu lucrari care ar fi plagiat, teoretic, din Laura Codruta Kovesi – prin urmare, ceea ce intereseaza nu e daca si alte lucrari ar fi pastisat din teza procurorului-sef al DNA, ci daca exista o sursa pe care o reia, la nesfarsit, toata lumea.
In fine, excluderea de la judecata e textelor care n-ar intra sub incidenta drepturilor de autor e o eroare din punct de vedere academic. Pentru ca un plagiat nu se stabileste in raport cu respectarea legislatiei de autor. O lucrare de doctorat ar putea fi, sub semnul acestei explicatii, si o compilatie nesfarsita de paragrafe legislative, administrative sau judiciare, respectandu-se astfel legea.
Reiau un text scris acum o luna de zile, in care Dela0.ro analizeaza toate circumstantele factuale din jurul explicatiilor furnizate de Laura Codruta Kovesi in apararea propriei teze.
De citit! Pentru cine vrea sa inteleaga mai mult decat ambiguul “partial fondat, dar nu prea