Să nu ai de ales e tot o formă de a alege

Desemnată cea mai bună carte a anului 2016 de Times Literary Supplement, romanul “Iată-mă” al lui Jonathan Safran Foer este un volum despre alegeri și consecințele lor și despre o familie care se destramă, pe fundalul sumbru al unei țări prăbușite. | Foto: Flickr/editrrix

0

După o pauză de 11 ani de la publicarea cunoscutelor romane „Totul este iluminat” şi „Extrem de tare şi incredibil de aproape”, Jonathan Safran Foer revine cu “Iată-mă”, o carte despre care spune că adună experiența unei vieți și a zece luni de muncă.

Pe scurt, “Iată-mă” este o poveste despre o criză familială care duce la divorț, despre ce înseamnă să crești trei copii supradotați și cum e viața unui evreu american. Povestea lui Jacob Bloch, scenarist la HBO, care adună material despre familia sa, deși nu știe dacă îl va folosi vreodată la ceva, și care nu își poate asuma nimic, e universală.

La fel și povestea Juliei Bloch, arhitectă, care visează la alte posibile vieți. La fel și criza maritală dintre ei. Și relația cu copiii și părinții. Și relația cu țara adoptivă și țara părăsită, care se destramă post apocaliptic.

Mulți cititori și critici au găsit similarități între Jacob Bloch și Foer, însă scriitorul neagă că romanul ar fi autobiografic. Spune doar că este o carte despre acasă și alegeri și că autobiografice ar fi doar umorul și felul în care gândește și observă lumea Jacob Bloch.

Ce înveți din carte:

Cea mai grea alegere e consecvența față de propria persoană.

Nu-i deloc ușor să stabilești relații autentice și de încredere cu cei din jur, fie ei și membri ai familiei.

Cei mai mulți oameni fug de propriile emoții și aleg zone de confort în care stau ascunși, uneori, chiar și întreaga viață.

Să nu ai de ales este, de fapt, tot o formă de a alege, oricât de neverosimil ar suna asta.

16 ani de cuvinte nespuse nasc ură într-un cuplu.

E important să plângi, când e de plâns și să râzi, când e de râs, nu invers.

Cel mai ușor e să îi judeci pe cei dragi, cel mai greu să îi accepți așa cum sunt.

Un anumit tip de umor se învață în familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.