Spiritul national

A trecut si acest 1 Decembrie national, s-au inflamat iar spiritele festive in mica lume politica damboviteana, s-a mancat fasole, iar pe alocuri chiar si un pic de ciolan, armata ne-a defilat pe sub Arcul de Triumf, Dan Puric ne-a vorbit la ora de maxima audienta intr-o emisiune difuzata de TVR si cate si mai cate lucruri demne de-a fi repede uitate.

0

Dupa momentul festiv se merge, ca de fiecare data, mai departe. Nu se stie exact catre ce, din moment ce nu cunoastem prea bine nici macar ce anume recuperam din trecut, ca societate, spre a lua cu noi pentru viitor.

O sa sarbatorim oricum in 2018 un secol de la Marea Unire – tot cu fasole, tot cu armata pe sub Arc, tot cu Dan Puric profesoral la TVR.

Acum trei ani de zile, cand am realizat in colaborare cu ziarul Adevarul seria de presa “Ce facem cu Romania”, am intrebat oameni de toate varstele si profesiile: care e cea mai buna decada din istoria tarii?

Unii au folosit argumente istorice, altii profund personale, dar toti au vorbit de o Romanie care a lasat in ei un ideal la care se raporteaza: pentru ca a fost cel mai bun sau, pur si simplu, pentru ca a fost cel mai putin rau.

Cititi-le raspunsurile – sau recititi-le, daca ati facut-o deja la publicarea articolului, in 2013. De acest 1 decembrie deja trecut, dar si de cele care vor veni, aceste raspunsuri fac mai multe parale decat orice disputa si defilare.

Iata si recomandarile saptamanii.

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

  • O serie

Sunt peste 100 de interviuri, zeci de tipuri de locuri de munca, peste 100 de personalitati, peste 100 de povesti fiecare reprezentand de fapt o bucata dintr-o poveste mai mare. Un proiect interesant marca The Atlantic.
  • Fotbal si Razboi

Cand trecutul / conflictele dintre doua natiuni nu te lasa nici macar sa joci fotbal ca pe vremuri. Se joaca dupa regulile post razboi, adica divizat si prost. AICI.
  • O scara de bloc

Mai exact trei etaje decorate, pictate mai bine de 10 ani de un barbat caruia ii plac palatele. AICI.

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • O carte

Inimi cicatrizate, de Max Blecher
  • O alta carte

Vremuri second-hand, de Svetlana Aleksievici
  • Un film clasic

The Virgin Suicides, de Sofia Coppola
  • O harfa

  • Un caz

  • O scrisoare

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • SUA, un stat esuat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.