De obicei, folosim spațiul săptămânalelor noastre Recomandări pentru a comenta și interpreta actualitatea politică și socială din țară.
Dacă e să fim sinceri, actualitatea e adesea o perenitate, o sarabandă de erori irepetabile și totuși atât de des repetate.
Așa ne trezim, adesea, reluând tema Răului indiferent dacă puterea e galbenă, cu sigla PNL, sau roșie, cu trandafirii PSD.
Astăzi, însă, nu mai e ca de obicei – pentru că avem ceva mai important să vă scriem. Pe scurt, anunțul e că am intrat într-un parteneriat cu echipa Starea Nației spre a produce împreună formatul duminical al emisiunii.
Duminică de duminică, Starea Nației, cu Dragoș Pătraru la pupitru, abordează o temă de interes public pe care încearcă să o privească (nu de puține ori cu ironie) din multiple unghiuri. De-acum înainte vom pune și noi, Dela0.ro, umărul la producția TV.
Când am primit această ofertă, la început de august, nu eram siguri că mai avem timp pentru încă un proiect în care să ne implicăm.
Să fie lumină a intrat deja în al treilea an de viață – iar donațiile cititorilor ne ajută, dar și obligă, să documentăm în continuare acțiunile, afacerile și oamenii entităților de cult din România.
Pe site-ul mamă, aici, pe dela0.ro, am publicat în ultimele șase luni de pandemie 84 de articole – multe reportaje sau investigații, precum și o serie video realizată în parteneriat cu Vagabond Film, într-un alt proiect Dela0, care se cheamă Obiectiv și în cadrul căruia ne-am propus să producem video-documentare.
În fine, chiar luni, 7 septembrie, publicăm pe Dela0.ro primul articol dintr-o serie de 16 realizată sub cupola Centrului pentru Jurnalism Independent. Tematica seriei: violența împotriva femeilor și diferitele întrupări pe care le poate lua. Media X Files ne va ține ocupați până în primăvara anului viitor, când vom fi încheiat documentările și publicările din cadrul proiectului.
Mai mult, meșterim și alături de Centrul de Investigații Media la realizarea unui format de emisiune online care să ia la mână reușitele, dar mai ales nereușitele media românești (TV și print), plus alte lucruri importante (și publice) din jurul nostru.
Ei bine, cu programul acesta deja în calendar, păreau de neobținut acele ore și zile necesare pentru a contribui, în plus, și la producția Starea Nației Special. Am făcut totuși rost de ele – pentru că, credem noi, e important să încercăm să ajungem cu jurnalismul nostru la un public cât mai larg.
Facem o presă de ostilitate, una care iscodește în spatele hârtiilor și vorbelor oficiale, una care nu prea se mulțumește cu narațiunile populare, una care pune întrebări unor actori neîntrebați din societate precum Biserica Ortodoxă Română, una care încearcă să ofere perspectivă și înțelegere, fără a menaja în același timp pe nimeni.
Nu e un fel de jurnalism care își face lesne loc pe televiziunile românești. Nu puteam rata această ocazie oferită de Starea Nației.
Ne vedem în fiecare duminică seară, pe Prima TV, de la 22. Mă rog, vă vedeți – cu Dragoș Pătraru, pe care nu l-am dat încă jos de la măsuță.
Iată și recomandările săptămânii.
Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu
Despre sclavie și consecințele ei într-un proiect media inedit
AICI.
Aroganță prezidențială
AICI și AICI.
Ce nu poate lăsa în urmă Andrei Crăciun
Luni: o carte de poezie
Cutii. De Cătălina Bălan. Editura Paralela 45.
Marți: un film superb
Служебный роман. Romanță la birou, adică. Un clasic sovietic. Îl puteți vedea AICI (subtitrat în engleză).
Miercuri: un autor de recitit integral
Unul dintre marii autori de filosofie politică din secolul XX, dacă nu cel mai mare: John Rawls. Puteți începe, desigur, cu A Theory of Justice.
Joi: un podcast despre începuturi și o completare
Podcastul, AICI.
Completarea, AICI.
Vineri: o carte
Atlasul fericirii. 33 de secrete ale fericirii culese din lumea întreagă. De Helen Russell. Editura Litera, 2020.
Sâmbătă: o altă carte
Patria. De Fernando Aramburu. Editura Litera, 2020.
Duminică: un film
Septembers of Shiraz. Pe Netflix, bineînțeles.
Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu
Otrăvirea lui Alexei Navalnîi
Pacientul rus este, zilele acestea, activistul Alexei Navalnîi, aflat pe un pat de spital din Berlin după ce ar fi fost otrăvit cu agentul chimic Noviciok (îndrăgit de serviciile de securitate rusești).
Dar pacientul rus este și Kremlinul însuși – chiar dacă din cu totul alte motive. Revista Der Spiegel a pus doisprezece reporteri la treabă ca să documenteze evenimentele care au determinat și care urmează după otrăvirea lui Navalnîi. O bijuterie de jurnalism, AICI.