Nu e o intamplare ca am ales acest titlu si ca fac o legatura intre Jose Saramago, cel mai titrat scriitor portughez, si ibericul Luis Landero, mai putin cunoscut publicului roman.
Landero semneaza un roman intitulat “Jocuri ale varstei tarzii”, in care doi adolescenti de varsta tarzie se prind intr-un joc al imaginatiei care ii va transforma total la nivel emotional.
Asemenea lor, un marunt functionar al Arhivei Generale a Starii Civile, institutia care guverneaza romanul lui Saramago – “Toate numele” – ca un big brother, isi aprinde singur imaginatia, tot la o varsta tarzie. In randurile lui Landero, cele doua personaje principale isi stimuleaza nebunia reciproc. Personajul lui Saramago, un anume domn Jose, e singurul responsabil de aventura din cea de-a doua parte a vietii sale.
Transformarea sa este, insa, la fel de radicala.
Intr-o zi, fara ca nimic sa fi anuntat asta, eroul lui Saramago e surprins de propria-i curiozitate si incepe sa cerceteze destinul unei femei careia ii stie doar numele, data si locul nasterii, parintii si nasii. Se arunca intr-o nebuneasca munca de investigatie care il aduce intr-o stare de surescitare necunoscuta pana atunci.
Porneste pe strazi, cerceteaza imobile, intra prin efractie intr-o scoala – intr-un cuvant, traieste periculos si simte ca traieste cu adevarat pentru prima data in viata lui. Se aduna sentimente contradictorii generate de informatiile disparate pe care le strange, sufera deceptii, devine nostalgic, intocmai ca un indragostit.
Isi permite mici arogante si chiuleste de la serviciu. Incalca reguli, deranjand ordinea fireasca a lucrurilor si modificand traiectoria lor. E admonestat de sef si de cel mai intim prieten – tavanul din camaruta in care traieste. Dar nimic nu il poate opri. Odata dezlantuit sentimentul, nimic nu mai poate fi la fel ca inainte pentru ca lumea nu mai e la fel ca inainte. Domnul Jose traieste, respira, iubeste si spera.
Dar cum se vor sfarsi toate acestea si mai ales o va gasi sau nu pe femeia cautata? Si ce va invata domnul Jose din aceasta aventura tarzie care il modifica fundamental? Si ce efect va avea aceasta intamplare asupra lumii in care traieste domnul Jose?
Nu va spun, bineinteles, dar va invit sa cititi “Toate numele”, sa insistati, chiar daca fraza vi se pare prea lunga! Totul are un sens si totul se leaga la Saramago, inclusiv constructia prolixa a textului, personajul si aventura lui.
Si totul sta sub semnul mantrei: cunosti numele pe care ti l-au dat, nu cunosti numele pe care il ai.
**
Scriitorul unei ample taceri
Jose Saramago s-a nascut in 1922 intr-un sat portughez si a debutat la 25 de ani cu un roman pe care ulterior l-a renegat. Pe urma a tacut doua decenii, dupa care s-a ocupat cu traduceri, cronici, piese de teatru, orice forma de scriitura, mai putin romanul. La prima dragoste s-a intors in 1977, la 55 de ani, si din acel moment a fost de neoprit.
S-a facut remarcat prin propria punctuatie si stilul amplu si a ajuns un scriitor tradus si citit in strainatate la inceputul anilor ’80, faima sa crescand peste inca un deceniu la aparitia celui mai polemic roman al sau, „Evanghelia dupa Isus Cristos”. In 1997 a aparut volumul „Toate numele”, iar un an mai tarziu Saramago a primit Premiul Nobel pentru Literatura.
Putem scapa de orice, mai putin de noi insine si de moarte, remarca unul dintre eroii lui Saramago. In 2010, Saramago s-a stins in Tias, Spania. Iata ce ganduri l-au incercat pe colegul nostru Iulian Andrei la moartea lui.
***
Volumul “Toate numele” e tradus la Editura Polirom si costa 37 de lei.