Tovarasi, tot inapoi!

La Slatina, cateva mii de copii au stat in soare cu orele ca sa faca un moment patriotic frumos, ca pe vremuri, cum le placea odata-tovarasilor si cum le place si acum-domnilor. Incotro se indreapta societatea romaneasca? Am traversat candva o dictatura, dar n-am invatat aproape nimic din ea.

Insemnatatea acestei intamplari e dincolo de imediat.

Venim de departe (din ceausism!) si copiii trebuie sa duca tot inainte mersul nostru gresit prin istorie, inca o dovada ca, la rigoare, cum bine remarca si Herta Muller, romanii au traversat o dictatura si n-au invatat nimic in ea.

Mergem decis tot inainte, adica inapoi, spre stalinism. E drept ca acum avem un stalinism de consum in care (unii dintre noi) mancam banane pe datorie, (unii dintre noi) avem televizoare color si dreptul de a sclavagi peste hotare (multumim din inima, Partide iubite!).

Ceva se pastreaza intact, insa: dreptul nomenclaturii de a indoi toate regulile, putin, asa, nu mult, doar cat sa serveasca – la nevoie – propriilor cauze.

Uite-l pe Daddy Dragnea, de pilda, care schimba legile justitiei pe potriva celulei personale! Uite-l si pe Nasty Nastase, sportiv de performanta, general, consumator, care vrea linie directa la ministrul de Interne cand il opreste vreun politist anonim in trafic! Oho, si cati de astia mai avem – si inca altii care le gasesc justificari, ca e normal sa vrei sa scapi de puscarie, si e normal sa nu te supui acelorasi legi daca ai facut cinste tarii.

Iar Biserica lucreaza in deplina armonie cu Partidul in aceasta epoca istorica degrevata de ideologii. Meme-le de pe internetul nostru cel de toate zilele spun ca totul s-ar trage de la o pardalnica de virgula pe care Patriarhul Daniel ar fi vazut-o in vorbele Domnului Nostru Iisus. Ca asa a ajuns Dati banii saracilor! sa devina romanescul Dati banii, saracilor! Rautati.

Ca romanii nu pricep nimic ne transmite si alde Elena Udrea din insorita Costa Rica. Preferata fostului presedinte Basescu se urca pe sine la rangul de semizeu si, de la aceasta inaltime imaginata, priveste cu scarba inapoi, catre tribul de babuini din care s-a pogorat (langa Plescoi). Babuini care, se intelege, n-au meritat-o pe ea, pe Doamna.

Cu toate acestea, pentru ca nu-i place mango de acolo, ci e tot in cautare de mere si de pere, fugara puscariabila Elena Udrea se gandeste sa vina inapoi in tara noastra si sa ne conduca spre noi decenii de impliniri marete.

Jertfelnicul nostru lider, domnul Liviu Dragnea (care face munca in folosul comunitatii de douazeci de ani, saracutul), si-a luat tiitoarea (urmasa Bombinichii in alcovul dragnist) si au mers sa vada cum se realizeaza complicatele mecanisme ale ceasurilor elvetiene de lux. Acum, nu stim daca elvetienii fac si sufertase de lux de mers cu ele la vorbitor. Si nici nu stim sa va spunem daca tanara de impecabile moravuri a intrebat pe acolo, prin Elvetia.

O sa ramana asa, ca un mister.

In acest inceput ploios de vara fierbinte, singura veste cat de cat buna e ca va incepe, nu peste mult, Mondialul rusesc de fotbal (masculin). Uite ca am trait sa prindem si un Mondial la Moscova, sub Vladimir Putin.

Ce, nu va place istoria la zi?

Iata si recomandarile saptamanii.

 

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

A fost saptamana ei, a Mihaelei Buzarnescu si a tenisului ei remarcabil. Meciul cu Elena Svitolina a fost probabil cel mai bun din prima saptamana de Roland Garros. Multumesc, Mihaela, pentru tenis si pentru faptul ca nu ai renuntat.

  •   

Cei de la Monitorul Social au strans date care arata relatia dintre locurile de munca si numarul beneficiarilor de venit minim garantat, cei despre care presa mainstream si politicienii spun ca nu muncesc pentru ca sunt lenesi. Datele obtinute de Monitorul Social arata ca in judetele unde avem numar mare de beneficiari VMG avem un numar mic de locuri de munca disponibile.

Situatie in Italia – doua partide populiste guverneaza tara, o veste nu tocmai buna nici pentru italieni, dar nici pentru Uniunea Europeana.

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • O carte

Yu Hua, China in zece cuvinte, Editura Humanitas, 2018

  • O alta carte

Guzel Yahina, Zueliha deschide ochii, Editura Humanitas Fiction, 2018

  • O a treia carte

Lincoln intre vieti, de George Saunders, Editura Humanitas Fiction, 2018

  • Un film cu supereroi

Avengers: Infinity War. La mall, la cinema, birjar!

  • O trista constatare despre romanache

Pentru ca nu stie nimic despre nimic (in afara de conspiratii, desigur), lui romanache ii place enorm sa se planga de lucruri, ignorand ceea ce stiu si cimpanzeii, ca noua indivizi din zece sunt indiferenti la problemele private ale altuia, iar ultimul e fericit ca acesta le are. Ca aceasta schema sociala inutila sa functioneze, romanache nu se poate plange decat unui alt romanache de un tert. Tertul e, intr-un fel sau altul, la putere.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • Aventura portugheza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.