Foto: A.L.E.G

Contribuie bancurile misogine la inegalitatea de gen? Ce rol au Biserica, media și rețelele sociale în perpetuarea fenomenelor asociate? Cum funcționează tiparele culturale tradiționale în comunitățile românești și de ce alimentează ele violenţa împotriva femeilor? 

Am încercat să aflăm de la psihologi, apărători ai drepturilor omului, activiste feministe şi mediatori de conflicte.

Jurnalistul Vasile Hotea Fernezan i-a intervievat în ultimele luni, realizând două producții documentare pentru studioul teritorial de la Cluj al Televizunii române. Ambele producții au fost programate spre difuzare în cadrul formatului TV Transilvania Culturală.

Pentru publicul din online am realizat două montaje distincte, pe care le publicăm cu recomandarea de a urmări emisiunile integrale pe contul de Youtube al TVR Cluj. Prima emisiune, deja difuzată, este disponibilă aici

Cele două episoade ale producției video dedicate inegalității de gen fac parte din proiectul Media X Files. Violența împotriva femeilor este un subiect adesea ignorat de presa națională sau tratat senzaționalist în cazurile extreme – dar și o bifă birocratică pentru statul român, care l-a recunoscut abia în 2016 drept concept în legislație (și care continuă să facă extrem de puțin pentru combaterea fenomenului).

Sub coordonarea editorială a Dela0.ro, jurnaliști din presa centrală și locală își propun o schimbare de optică jurnalistică în felul în care vorbim public despre inechitate, agresiune și suferință. Inițiativa media se desfășoară cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România. 

În cadrul proiectului Media X Files, care este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, reporteri din șase redacții din țară documentează și publică, în română și maghiară, investigații despre cauzele și hibele sistemice din jurul fenomenelor de violență împotriva femeilor, dar și reportaje despre poveștile celor care suplinesc absența statului, prin inițiative particulare


Acest material prezintă faptele așa cum au reieșit ele din documentarea jurnalistică. Ambasada Regatului Țărilor de Jos nu este responsabilă pentru conținutul materialului și acesta nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.