Un strigat de disperare

Problema cu Romania este falsul contract social in vigoare. Societatea aceasta a functionat pana acum pe principiul "noi furam, va dam niste resturi si voua, iar voi tineti ciocul mic". Milioane de oameni nu au iesit, de fapt, niciodata din ceausism (ca model de organizare sociala). Asa s-a ajuns la aceasta subdezvoltare cronica.

0

A fost nevoie sa vina un baron local, Liviu Dragnea, si sa incerce sa duca la nivel national metoda brevetata la bastina. Nu merge. Pentru ca exista si oameni autonomi in Romania si pentru ca nu poti sa conduci un vehicul fara motorul lui.

Acest fals contract social trebuie modificat radical. Vremurile s-au schimbat, iar oamenii acestia nu si-au dat seama ca, in timp ce ei isi intemeiau averile prin rapt de gang, departe de cei pe care pretindeau ca ii reprezinta,  s-au nascut alti oameni, care au o gandire globala si pe care nu-i cumperi cu firimituri. Care vor sa traiasca intr-o societate cu sanse egale.

PSD e un partid de un bolsevism defect, neoconservator in fond, imoral in esenta, care nu se reprezinta decat pe sine. ALDE e un refugiu pentru penali, PNL e o opozitie bleaga, compromisa moral si intesata de propriii praduitori, iar USR nu s-a nascut inca. PMP e o reminiscenta de Traian Basescu, in care nu e nimic, dar nimic, de admirat.

Clasa politica din Romania trebuie sa se schimbe si trebuie sa se schimbe integral. Stim asta, de fapt, de ani de zile. Dar si societatea trebuie sa-si tina treaza constiinta. Aflam asta in aceste zile.

Orice alt drum ne arunca in afara sperantelor. Milioane de romani au fost pur si simplu alungati de pe acest teritoriu, victime ale unui razboi economic si social nascut din coabitarea hotilor cu complicii lor fara curaj.

Acele vremuri poate ca au trecut, dar efectele le resimtim astazi (si, probabil, multa vreme de acum incolo). Statul roman are nevoie de o societate, cum si societatea are nevoie de un stat (atentie si la abuzurile Justitiei, sigur ca da, orice putere are tendinta sa devina totalitara). Nu putem sa ajungem nicaieri daca nu suntem uniti. Dar uniti in ce e drept, nu in ce e vremelnic legal in urma unui abuz de putere, nu in urma unei ordonante date noaptea, miseleste. Asa, in intuneric, lucreaza hotii.

PSD ar trebui sa se dezica de Liviu Dragnea, hotii dovediti sa mearga la puscarie, iar societatea sa se aseze pe un nou contract social.

In definitiv, indiferent de pozitia sociala, varsta, interese, toti ar trebui sa ne dorim aceleasi lucruri: presa libera, nu trompetele infractorilor (mai ales aici, publicul trebuie sa decida ce vrea cu adevarat), bani la Educatie si la Sanatate, nu la clientela politica, legi echitabile si respectate si mai ales un program economic si o viziune asupra societatii in conformitate cu timpurile prezente.

E singurul drum pe care se poate inainte. Toate celelalte duc inapoi. Romania trebuie sa aleaga. Altfel, ramanem etern in strada. Iar strada e un strigat de disperare, nu o solutie pe termen lung.

Foarte pe scurt, si speram ca pe intelesul oricui, aici ne aflam.

Iata si recomandarile saptamanii.

 

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

In ultima saptamana protestul ne-a scos in lume, cum s-ar spune. Jurnalisti straini au venit sa relateze de la fata locului evenimentele de la noi. Am depasit toate asteptarile la capitolul participare. In primul rand pe ale noastre si apoi pe ale altora. Cum s-au vazut protestele in presa straina vedeti:

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • O tragi-comedie de Nenea

Doar mie mi se pare ca astia toti – alde tata Firea si tanti Olguta (rea cucoana, vrea sa asmuta!), Ghita (Ghita!), fostul sot al Bombonichii si ordonantele dumisale, Lache-Iordache si Tariceanu (aici nici nu mai e nevoie sa ii dai alt nume, contrastul e atat de evident cu caracterul incat…) – au fost scrisi deja de Nenea Iancu? Mai ramane sa iasa alde Grindeanu, caricatura asta de premier, pe geamul de la Palat (dupa ce se urca pe scaunelul rezervat dumisale in acest scop), si sa incerce un timid: Bonjour, popor…

Sa il asteptam, deci, pe Agamita Dandanache.

  • Un film romanesc la cinema

Fixeur.

  • Un alt film romanesc la cinema

6.9 grade pe scara Richter. Noul Nae

  • Un interviu despre democratie

AICI.

  • Un alt interviu despre democratie

AICI.

  • Un alt interviu despre democratie

AICI.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • Istoria unei baricade ceva mai vechi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.