Vino Doamne, inapoi, la Euro!

A inceput Euro 2012, Polonia si-a vopsit obrajii in alb si in rosu, e o bucurie fara limite - Polska! Polska, bialo-czerwoni! -, dar cu granite. Unde sunt grecii? Deja au fost exclusi din Europa. Mai stiti Euro 2008? In Europa era o nebunie, o dementa a fericirii costisitoare, care inca se deconteaza.

0

A inceput Euro 2012, sunt la Varsovia, si inteleg repede ca nu e cel mai bun punct de observatie.

Cu fix patru ani in urma eram la Zurich. Era Euro 2008, mai stiti? In Europa era o nebunie, o dementa a fericirii costisitoare, care inca se deconteaza. Scriam atunci despre cum dupa prima noapte de fotbal, fanii (dadusera turcii!) se retrageau pe strazi laturalnice si faceau dragoste, nu razboi, ca in cantecele lui John Lennon.

Europa isi traia, pe credit, o prosperitate care o facea sa para  unita. Vino Doamne sa vezi ce a mai ramas!

Si uita-te la noi, patru ani mai tarziu. Uita-te.

A inceput Euro 2012, Polonia si-a vopsit obrajii in alb si in rosu, e o bucurie fara limite – Polska! Polska, bialo-czerwoni! -, dar cu granite.

Unde sunt grecii? Deja au fost exclusi din Europa. Sunt inconjurat de mii de polonezi beti, dar fericiti, cu predispozitii spre bovarism.Si in toata frumusetea alb-rosie, vad doar doi greci. Au ceva din curajul lui Zorba, ma gandesc, dar gresesc, nimeni – nimeni! – nu ii trateaza cu ostilitate.

Polonezii stiu cine sunt

A inceput! Polonezii se ridica si-si canta imnul: Mazurka lui Dabrovski, cantec de la 1797. Polonia tocmai fusese sfasiata – pentru a treia oara! -, impartita intre marele puteri. Dar, spune imnul, Polonia n-a murit cat noi inca traim.

215 ani mai tarziu, polonezii inca stiu cine sunt. Formidabila natiune! Ei au atacat tancuri cu o armata de cavalerie, ei au rezistat in Solidarnosc, lor le-au murit conducatorii atat de dramatic – ultima oara acum doi ani – si uite ca Polonia traieste!

In cel de-Al Doilea, Varsovia a fost practic distrusa. Acum e un oras renascut, dar mutilat de arhitectura comunista.

Campionatul European insa este despre mixul mai multor bucurii. Nu se simte nimic la Varsovia, Zurichul e departe, 2008 e irepetabil.

Primul meci al acestui turneu e palid si haotic. Stiu un singur cuvant in poloneza -Lewandowski!- si pare ca, pentru o vreme, ajunge. Lewandowski insusi va inscrie, insa grecii vor rezista, vor smulge remiza si vor incheia ranjind. Seara o vor sfarsi, totusi, rusii, animalic de incantati ca au cucerit Cehia la Wroclaw.

9 iunie, deja. Au inceput sa mai vina turisti. Danezi cu coarne semete, portughezi cu Ronaldo pe spate si in inimi, putini.

Euro 2012 a inceput, dar nu e la Varsovia. Aici ramane intact doar orgoliul miraculoaselor supravietuiri, dincolo de toate Apocalipsele istoriei. Undeva in zori rasuna Fantezia neasteptata a lui Chopin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.