Joi, 2 februarie 2017. “Zi de zi, aici vom fi!”, asta se striga in Piata Victoriei din Bucuresti. Protestele care vizeaza abrogarea ordonantei de urgenta a Guvernului Grindeanu (de modificare substantiala a unor prevederi din Codul penal) ajung in cea de-a patra zi de existenta.

S-a trecut prin gerul primei seri, violentele sporadice ale celei de-a doua si incordarea pasnica din cea de-a treia. Am surprins intr-un reportaj video cum s-au vazut lucrurile, din mijlocul multimilor pasnice, dar si in prima linie, printre huligani si lacrimogene.

Imagini surprinse de Vlad Stoicescu, Mihai Dragolea si Diana Oncioiu.

*pentru a viziona documentarul in format “full screen” mergeti pe canalul de Youtube, accesand iconita serviciului video din partea dreapta jos a ecranului.

Sambata, 4 februarie 2017. 150.000 de oameni se strang vineri seara in Piata Victoriei din Bucuresti pentru a protesta impotriva ordonantei de urgenta care modifica substantial cadrul legal al infractiunii de abuz in serviciu.

La ora 22 multimea tine un minut de tacere, se canta de cateva ori imnul national pe zeci de mii de voci, vremea tine cu manifestantii, pancartele sunt mai multe ca niciodata. Amestecul de indignare si creativitate produce, ici-colo, si derapaje. Vedem mesaje solicitand dizolvarea Partidului Social Democrat sau scoaterea sa in afara legii – distopii revendicative deocamdata benigne prin magnitudine.

La final, dupa ce a fost calcata de sute de mii de picioare, Piata scaldata in intuneric ramane luna. De pe un grilaj purtat pe brate de jandarmi si aliniat in gardul metalic, Liviu Dragnea priveste impasibil, in asteptarea inca unei zile.

In seara lui 4 februarie premierul Sorin Grindeanu anunta in cadrul unei conferinte sustinute la Palatul Victoria ca Guvernul va abroga ordonanta de modificare a Codului penal care a scos sute de mii de oameni in strada.

“Nu vreau sa dezbinam Romania”, “s-a creat multa confuzie, argumentele noastre n-au fost bine comunicate”, “Ministerul Justitiei isi asuma consecintele” sunt printre declaratiile premierului aflate in contradictie flagranta cu alte sustineri publice de-ale sale din ultimele doua saptamani.

Puse in paralel aceste pozitii asumate de Sorin Grindeanu dau imaginea unui naufragiu guvernamental de proportii.

Duminica, 5 februarie 2017. Guvernul abroga ordonanta de urgenta care modifica unele prevederi ale Codului penal.

Seara, mai multi oameni ca niciodata in ultimii 25 de ani ocupa o piata publica din Romania pentru a cere ceva nu pentru ei, ci pentru societatea in care traiesc: o buna guvernare.

Devine dincolo de tagada ca asa arata puterea celor fara de putere:

Luni, 6 februarie 2017. Mergem prin tara. La Brasov, sute de manifestanti se strang in fata Prefecturii pentru a protesta impotriva guvernului de la Bucuresti. Spre Piata Sfatului devin mii. Printre pancartele remarcate: “Nu legalizati hotia, legalizati-o pe Maria”, “Milionul de care ziceti voi este tot aici cu noi”, “Vom veni la schimbul doi pana vom scapa de voi” sau “Am racit, dar tot am venit”.

Am fost acolo. Asta am vazut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.