Cel mai de preț lucru al Gabrielei Firea

Un politician care decide, în funcție de interesele sale, când să-i pese de persoanele cu dizabilități și când să nu-i pese, nu e dedicat de fapt niciunei alte cauze în afara propriei cauze.

0

Viața unui om este de neprețuit, transmitea Gabriela Firea pe Facebook, după o vizită de PR politic întreprinsă recent la Bacău, într-o locuință protejată deschisă în cadrul unui program guvernamental de combatere a violenței domestice. Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse deplângea soarta sufletelor chinuite, care strigă după ajutor și înțelegere.

La doar o zi după ce ministra PSD (și, din poziția de prim-vicepreședinte, numărul 2 în partidul aflat la guvernare) spunea că viața este de neprețuit și suferința omului năpăstuit merită alinare, o anchetă jurnalistică publicată de Centrul de Investigații Media în colaborare cu Buletin de București arăta cum personaje extrem de apropiate de Gabriela Firea îi chinuie pe cei mai vulnerabili dintre vulnerabili. 

Manipulând fără scrupule mecanismele de asistență socială a persoanelor cu dizabilități grave, acoliții ministrei Egalității de Șanse obțin lunar zeci de mii de euro din bugetele publice, în timp ce mimează că se preocupă de bunăstarea fizică și psihică a câtorva zeci de beneficiari găzduiți în două centre rezidențiale. Pe hârtie, acestora li se oferă servicii socio-medicale. În realitate, se sting în spații insalubre, mirosind a urină și fecale.

Suflete chinuite, ar scrie probabil pe Facebook ministra Firea dacă ar avea prilejul unei acțiuni publice de auto-promovare. Dar politiciana de spoială social-democrată nu consideră că s-ar cuvine vreo formă de intervenție când egalitatea de șanse e subminată de apropiații săi. Între fondatorii ONG-ului care operează centrele rezidențiale în cauză se află și Ligia Gheorghe, eternă prezență la dreapta Gabrielei Firea, fostă producătoare a emisiunilor sale TV, consilieră a primăriței, a senatoarei și apoi a ministrei Firea.

Conform anchetei CIM, Gheorghe ocupă încă funcția de vicepreședintă a organizației investigate, deși aceasta susține că și-ar fi dat demisia încă din primăvara anului trecut și că oricum nu se simte responsabilă de felul în care a acționat ONG-ul în chestiunea gestionării centrelor rezidențiale.

O structură ministerială dedicată egalității de șanse, în care nici măcar membrii echipei de conducere nu înțeleg, nu practică și nu promovează prin exemplul personal ideea generoasă de pe frontispiciu, e o butaforie. Nimic nu poate fi consistent și credibil în proiectele, activitățile și rezultatele unei asemenea alcătuiri instituționale, din moment ce oamenii chemați să orienteze activitatea ministerială sunt gata oricând să renunțe la principii pentru câștiguri sau interese de ordin personal.

Viața unui om este neprețuită, iar sufletele chinuite merită să fie tratate cu demnitate –  dar toate lucrurile acestea pot fi spuse zâmbind frumos la poza publică, chiar în timp ce pe viața unor oameni se pune totuși un preț, iar ei devin o marfă într-o afacere care le răpește demnitatea.

Ministra Gabriela Firea nu vede nicio incompatibilitate morală în această situație, păstrând-o pe vechea sa prietenă Ligia Gheorghe în echipa de consilieri. Mai mult, Ligia Gheorghe e unul dintre administratorii grupului de Whatsapp pe care ministra comunică cu presa. În calitate de administrator veghează asupra mesajelor pline de grijă ale Gabrielei Firea față de cei vulnerabili.

Mama Națiunii

După publicarea investigației CIM-Buletin de București, Gabriela Firea mai identifica o grijă socială: copiii abandonați în spitale. Apoi, politiciana se dedica altor și altor chestiuni comunitare, anunțând că va îmbunătăți unele programe sociale de creditare, extinzând inclusiv categoriile eligibile. Medici rezidenți, masteranzi, doctoranzi – toți beneficiau de atenția ministrei Firea.  

Tot nimic de zis nu a găsit însă politiciana PSD despre implicarea consilierei sale în afacerea fără scrupule derulată pe spatele unor persoane cu dizabilități. Gabriela Firea continuă să ignore cazul și astăzi, la mai bine de zece zile de la publicarea primei părți a anchetei jurnalistice. Probabil speră să facă uitate faptele expuse prin anunțuri publice în care se mimează grija, preocuparea, interesul, ocrotirea și strădania.

Gabriela Firea își construiește de ani de zile imaginea de politician interesat de grupurile vulnerabile, dedicat rezolvării problemelor lor. Ea e Mama Națiunii, protectoarea pensionarilor, îngerul păzitor al persoanelor cu dizabilități, pavăza copiilor din medii dezavantajate.

În calitate de primar general al Capitalei a aruncat cu bani publici în stânga și în dreapta, acordând tot felul de beneficii sociale, în general vouchere, mai puțin servicii efective (cu excepția celor destinate victimelor violenței domestice). Formele acestea de intervenție (mascate ca mari politici sociale) i-au adus voturi și simpatie.

În august 2020, Firea își apăra moștenirea de primar în următorii termeni: 

Banii pentru un trai și-așa chinuit, alocați pensionarilor și persoanelor cu dizabilități, nu sunt “pomeni”, așa cum cinic și inuman se afirmă. Mă voi bate pentru ca cei peste 50.000 de adulți cu dizabilități din Capitala să primească sprijinul financiar de la Primăria Capitalei. 

Și-așa viața acestor oameni este mai grea decat a celor care sunt sănătoși. 

Avem datoria morala să-i respectăm și să-i susținem! 

Cinic și inuman, Gabriela Firea nu mai găsește că-i de datoria sa morală, ca ministru al Egalității de Șanse, să se bată pentru demnitatea unor persoane cu dizabilități, atunci când traiul acestora devine un chin prin acțiunile apropiaților politicianei PSD.

Respectul și grija datorate persoanelor cu dizabilități aflate în grija statului sunt doar unități de discurs politic. Testul realității se dă atunci când aceste sintagme sunt subminate în practică chiar de acoliții Gabrielei Firea. În acel moment, loialitatea și interesele de clică devin mai importante decât respectul și grija mult clamate.

O formă de ipocrizie publică

Pe 3 decembrie 2021, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Gabriela Firea vorbea despre nevoia de a sprijini persoanele cu dizabilități. În numele lor cerea solidaritate și îl avertiza pe primarul Nicușor Dan: să nu-și mai bată joc de oamenii în nevoie!

Cum e posibilă această dedublare continuă? Printre altele, și precaritatea presei contribuie la perpetuarea situației. Gabriela Firea își va manifesta nestingherită această formă de ipocrizie publică atât timp cât presa mainstream nu o va deranja cu întrebări. Au fost preluate, de pildă, în jurnalele televiziunilor de știri informațiile prezentate în ancheta CIM-Buletin de Bucureșt?

Ultima știre cu Gabriela Firea de pe site-ul Digi24 este despre cum ministra cere sancționarea unui primar care lăuda un învățător violent cu elevii.

Pe site-ul Antena 3, ultima știre cu Gabriela Firea este despre reacția acesteia la cele zece porunci pe care PNL i le-a dat primarului Nicușor Dan. Alte știri recente vizează mesajul ministrei de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului sau dorința acesteia de a impune o cotă de gen pe listele electorale.

Fără întrebări de la presa de mare audiență, prezentă doar în interviuri călduțe, comunicând obsesiv doar în scopuri de auto-promovare, Gabriela Firea poate face balet în jurul oricărei teme de interes public. Dar un politician care decide, în funcție de interesele sale, când să-i pese de persoanele cu dizabilități și când să nu-i pese, nu e dedicat de fapt niciunei alte cauze în afara propriei cauze.

Empatia, oricât de strident manifestată, nu e decât o perdea de fum. Pentru un astfel de politician, totul e tranzacționabil, iar cel mai de preț principiu e că totul trebuie să aibă un preț și că în orice situație îți poți cumpăra prețuirea, loialitatea sau tăcerea celorlalți. Chiar și cu prețul vieților altora.

Zilele acestea sunt chemați să plătească acest preț anonimii cu dizabilități găzduiți în condiții oribile în centrele patronate de ONG-ul fondat de apropiații Gabrielei Firea.

Iată și recomandările săptămânii. 

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

O dispariție și nicio rezolvare
AICI.

Unde se duc oamenii străzii după ce sunt externați dinn spital?
AICI.

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

Judecata de Acum #3 (sezonul 3)
DE VĂZUT ÎN CEL MAI RECENT EPISOD

România Înșelată
»» “O națiune care își construiește un stat de drept și îl respectă, care se poate mândri cu o justiție independentă”, nu “o națiune slabă, care pune totul în joc pentru a salva pe câțiva politicieni din situații dificile”. “Asta îmi doresc eu pentru România”. Așa grăia președintele Klaus Iohannis în februarie 2017, după ce sute de mii de români ieșiseră în stradă să protesteze împotriva Ordonanței 13.

»» la șase ani distanță, nu doar că spusele prezidențiale par simple vorbe goale. Ele sunt mai mult: vorbe menite să inducă în eroare, să falsifice, să prostească.

»» justiția independentă, clamată discursiv, e în realitate injustiție dirijată. “Marea amnistie” are loc chiar acum. Cel mai recent caz clasat: dosarul Burnei, în care un doctor celebru era cercetat pentru multiple vătămări corporale provocate unor copii.

»» exact în acest context, ministrul Justiției anunță o sentință definitivă, ipotetic dispusă într-un proces cu miză, înainte ca judecătorii să se pronunțe! Societatea e anesteziată însă. Ceea ce era de netolerat în 2017 e suportabil, ba chiar ignorabil, în 2023.

»» iar acolo unde justiția funcționează defectuos, serviciile secrete devin tot mai puternice, de necontrolat. Scandalul Romarm – și întreaga poveste a aprovizionării unor spitale militare cu măști neconforme, la începutul pandemiei COVID-19 – arată că fraudarea banilor publici funcționează nestingherit sub privirile aprobatoare ale structurilor de informații.

»» și pentru că toate acestea trebuie să poarte un nume, le putem boteza Reduta Iohannis, micul fort împrejmuit de tranșee unde schimonosirea justiției, perdelele de fum, subminarea standardelor democratice și distrugerea gândirii ne-locotenente (prin presă supusă și dezinformare) reprezintă mijloacele de apărare ale castei împotriva societății.

PNL, un partid de nota zece
»» Partidul Național Liberal ar fi plătit o campanie online de discreditare a jurnalistei Emilia Șercan, după ce aceasta a dezvăluit plagiatul liderului PNL Lucian Bode.

»» partidul aflat la guvernare a devenit brusc activ și în chestiunea evaluării mandatului administrativ al lui Nicușor Dan la Primăria București.

»» liberalii au alcătuit o listă de zece teme pe care primarul Capitalei trebuie să le rezolve în șase luni pentru a mai beneficia de sprijinul lor politic.

»» tragedia publică e nesfârșită, căci bătălia politică se soldează cu o și mai mare manipulare a temelor de interes public local.

Business de aur pentru acoliții Gabrielei Firea
»» “băieții deștepți” din rețeaua Firea-Pandele au găsit rețeta succesului: primesc zeci de mii de euro lunar de la statul român pentru a găzdui în centre rezidențiale zeci de persoane cu dizabilități cărora nu le furnizează niciun fel de servicii socio-medicale, dar le oferă o viață mizerabilă.

Starea presei
»» organismul de control audio-vizual, CNA, amendează o emisiune TV pentru că moderatorii au vorbit prea mult despre liderul liberal Lucian Bode.

»» infamia moare ultima: corifeii dezonorării media Sorin Roșca Stănescu și Maricel Păcuraru se aliază pentru a revitaliza Clubul Presei. Vor avea și Consiliu de Onoare!

»» DUHUL RĂU. Barbarul Claudiu Năsui nu vede Holocaustul din cauza socialismului. Iar o poveste siropoasă despre curtezanul Ludovic Orban coboară o binemeritată cortină peste Judecata de Acum: doar într-o țară ruinată e izbăvitoare bășcălia politică.

Vedeți și judecați .

Ne puteți asculta pe Spotify, Apple Podcasts și Google Podcasts.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.