Pandemia a schimbat multe lucruri în viața oamenilor. Le-a afectat sănătatea, le-a limitat interacțiunile sociale, le-a redus orizonturile profesionale, i-a sărăcit și le-a diminuat drepturile și libertățile civile. Încercăm să spunem măcar o parte din poveștile acestor schimbări în seria EuRoPandemic.

Pe 6 mai 2020, înarmați cu recuzită ghimpată și cap de porc din latex, doi activiști au pus în scenă la București, pe treptele Ministerului Afacerilor Interne, un „performance”

Au vrut să îi arate statului român un model înrăutățit al măștilor și vizierelor de protecție împotriva COVID-19, făcute din sârmă, ca niște botnițe rupte din distopii.

A fost o acțiune artistică menită să atragă atenția asupra pericolului pentru democrație reprezentat de prevederile ordonanțelor militare, dar și asupra guvernanților care nu acceptă critica.

Rolul principal în show-ul interpretativ l-a jucat Mihail Bumbeș, un vechi protestatar civic, adept al contestării autorității publice prin acte artistice.

În 2017, de pildă, Bumbeș a improvizat un meci de tenis în fața Palatului Cotroceni, pentru a protesta împotriva neverosimilei păci politico-instituționale de la desemnarea lui Mihai Tudose ca premier al României.

Trei ani de zile și o pandemie mai târziu, Bumbeș și-a adaptat recuzita la noile vremuri și la noile pericole pentru democrație.

Seria EuRoPandemic continuă.

#EuRoPandemic marchează debutul unui parteneriat video (sperăm de durată) între Dela0.ro și Vagabond Film.

Acest proiect colaborativ a primit numele OBIECTIV, transformându-se într-o secțiune video dedicată care va găzdui documentare, miniserii video și alte producții filmate.

Suntem de găsit aici, pe Youtube și pe Instagram.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.