Ce rol are Biserica în perpetuarea fenomenelor asociate inegalității de gen? Cum funcționează tiparele culturale în comunitățile românești și de ce ajung ele să alimenteze violenţa împotriva femeilor? 

Am încercat să găsim câteva răspunsuri în cadrul unor dialoguri cu psihologi, apărători ai drepturilor omului, activiste feministe şi mediatori de conflicte.

Jurnalistul Vasile Hotea Fernezan i-a intervievat în ultimele luni, realizând două producții documentare pentru studioul teritorial de la Cluj al Televiziunii române. Ambele producții au fost deja difuzate în cadrul formatului TV Transilvania Culturală.

Prima emisiune este disponibilă aici

A doua emisiune poate fi văzută aici

Pentru publicul din online am realizat două montaje distincte. În cel difuzat săptămâna trecută am vorbit despre bancurile misogine și rolul rețelelor sociale în perpetuarea inegalității de gen. În cel de-al doilea episod ne aplecăm asupra rolului Bisericii în alimentarea (dar și combaterea) fenomenului social. 

Seria video dedicată inegalității de gen a fost realizată în cadrul proiectului Media X Files. Sub coordonarea editorială a Dela0.ro, jurnaliști din presa centrală și locală își propun prin acest proiect o schimbare de optică jurnalistică în felul în care vorbim public despre inechitate, injustiție, agresiune și suferință.

Violența împotriva femeilor este un subiect adesea ignorat de presa națională sau tratat senzaționalist în cazurile extreme – dar și o bifă birocratică pentru statul român, care l-a recunoscut abia în 2016 drept concept în legislație (și care continuă să facă extrem de puțin pentru tratarea fenomenului).

În cadrul proiectului Media X Files, care este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, reporteri din șase redacții din țară documentează și publică, în română și maghiară, investigații despre cauzele și hibele sistemice din jurul fenomenelor de violență împotriva femeilor, dar și reportaje despre poveștile celor care suplinesc absența statului, prin inițiative particulare. Inițiativa media se desfășoară cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România.


Acest material prezintă faptele așa cum au reieșit ele din documentarea jurnalistică. Ambasada Regatului Țărilor de Jos nu este responsabilă pentru conținutul materialului și acesta nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.