Paznicul

La Marcel Ciolacu, sărăcia exprimării nu e o probă de prostie, ci de fușereală. Trecut prin școală ca gâsca prin apă, liderul PSD nu pare să dezvolte aderență decât la lucrurile care îi înmulțesc scorul electoral.

0

Președintele PSD Marcel Ciolacu vorbește o limbă română precară, adesea împuținată de prepoziții și articole, nu de puține ori pustiită de înțelegere și de sens. Dar asta nu îl face să se rușineze. Din contră, îi dă curaj să se declare apărătorul valorilor românești – aparent altele decât folosirea corectă a limbii.

Nefiind deloc primul lider politic autohton care se dovedește neîndemânatic în mânuirea vocabularului și a regulilor gramaticale, Marcel Ciolacu are probabil conștiința curată. În definitiv, limba e blândă și îngăduie orice vorbitor, chiar și vorbitorul care o maltratează.

Ieșind schimonosită din gura liderului social-democrat, româna lui Marcel Ciolacu începe să aducă tot mai mult însă cu limba universală a celor care se pun în avangarda luptei împotriva occidentului decadent.

La Marcel Ciolacu, sărăcia exprimării nu e o probă de prostie, ci de fușereală. Trecut prin școală ca gâsca prin apă, liderul PSD nu pare să dezvolte aderență decât la lucrurile care îi înmulțesc scorul electoral. S-ar putea ca socoteala lui Marcel Ciolacu să fie corectă: vorbind o limbă română chinuită, mângâie de fapt auzul publicului său țintă (chiar dacă îl zgârâie necruțător pe al celorlalți).

În mod cert intuiția lui Marcel Ciolacu e corectă: vorbind chiar și într-o română schingiuită despre valori tradiționale, normale, creștine, politicianul are toate șansele să-i câștige de partea sa pe cei convinși deja că România neaoșă e sub asaltul Vestului care și-a pierdut demult sufletul.

Aflat recent la Bistrița, președintele PSD a susținut un discurs care s-ar putea dovedi lămuritor pentru direcția politică în care se îndreaptă. Orbanismul s-ar putea să fie o ștachetă aflată totuși prea sus pentru Marcel Ciolacu – dar amestecul de ciocoism, cinism și evlavie pe care îl prezintă liderul social-democrat îl fac un potențial promotor de seamă (pe plaiuri românești) al demagogiei anti-europene.

Ce a spus Marcel Ciolacu la Bistrița?

„Înainte de a fi bistrițeni, buzoieni, olteni, înainte de a fi PSD-iști sau PNL-iști, cu toții suntem români și avem o datorie să facem politică pentru români, pentru România.

Trebuie să ne păzim și valorile României în ceea ce privește Uniunea Europeană. S-a exagerat un pic și s-au încercat… am resimțit cu toții și vedem acum efectul creat de această exagerare și această impunere … (n.r. – a) unor valori sau așa zise valori, dar (n.r. – pe) care nu le identificăm în valorile noastre creștine.

Cred că calea trebuia să fie cu totul alta și lucrurile ar fi trebuit făcute după mult mai multe discuții și mai puține impuneri.”

E posibil ca Marcel Ciolacu să nu știe exact sensul verbului „a păzi” – dar, folosindu-l, liderul PSD a transmis fără echivoc ideea că Uniunea Europeană vrea să ne fure ceva, să ne lipsească de un bun prețios, iar un străjer vigilent e necesar spre a nu fi prădați.

Marcel Ciolacu vrea să fie un paznic al valorilor noastre creștine, pe care transmite că le consideră asuprite de așa-zisele valori europene, nu puține exagerate, incompatibile în definitiv cu felul românesc de a fi.

Calea ar trebui să fie alta, transmite liderul PSD – și, mai consideră Marcel Ciolacu, în niciun caz nu ar trebui impuse reguli și valori comunitare pe care liderii politici autohtoni le consideră anti-creștine.

În mod paradoxal, președintele formațiunii social-democrate nu împărtășea public același raționament și anul trecut, când deplângea înaintea Comisiei Europene starea democrației din România.

„Ca lider al opoziției din România, am responsabilitatea de a face orice pot pentru a apăra valorile noastre europene”, transmitea Marcel Ciolacu în martie 2021.

În vara aceluiași an recidiva într-o nouă scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Comisia ar trebui să continue să fie garantul valorilor europene, democrației și statului de drept în România”, scria Marcel Ciolacu la momentul respectiv. Astăzi, liderul PSD urechează chiar garantul valorilor pe care ieri îl chema în ajutor. 

Comisia Europeană ar trebui să nu ne mai bage pe gât lucruri din sfera valorilor europene, a democrației și statului de drept. Și ar trebui să se preocupe exclusiv de rezolvarea crizei energetice – acesta e, în mare, principiul politic de căpătâi după care se ghidează în prezent Marcel Ciolacu.

Momentul unei astfel de poziționări e nefericit în contextul belicos al vremurilor, cu un Vladimir Putin care vorbește de la Kremlin cam în aceiași termeni, avertizând că Vestul pregătește „suprimarea libertății” și înlocuirea ei cu o „religie răsturnată, un satanism pur”.

„Vrem să avem aici «părintele numărul 1, părintele numărul 2 și părintele numărul 3», în loc de mamă și tată? Vrem ca școala să le impună copiilor noștri, chiar de la început, perversiuni care duc la degradare și extincție?

Vrem să le băgăm în cap idei că există și alte genuri în afară de femeie și bărbat și să le facem operații de schimbare a sexului? Asta vrem pentru țara noastră și pentru copiii noștri? Este inacceptabil”

, a vituperat Vladimir Putin cu ocazia anexării unor noi teritorii ucrainene.

Prezentând valorile noastre creștine ca fiind afectate de exageratele valori europene, așadar în nevoie de a fi păzite, Marcel Ciolacu reușește performanța neverosimilă de a-i da dreptate chiar lui Vladimir Putin, la câteva zeci de ore distanță după momentul în care Kremlinul a arătat public cu degetul spre aceeași erezie.

Mai mult, poziționarea politică a lui Marcel Ciolacu e rău prevestitoare și dintr-un motiv mai practic: anticipează un viitor în care până și centrul politic românesc (nu doar extremele) boxează cu pericolul imaginar reprezentat de Bruxelles. Ne-am fi mulțumit să constatăm, de la București, că acest flagel rămâne cantonat la Budapesta.

În fapt, era de intuit această direcție din momentul în care PSD, unul dintre pilonii actualei guvernări (alături de PNL), a impus în schema executivă un minister al familiei croit după model maghiar. Marcel Ciolacu a invocat atunci motive de ordin demografic – dar iată că o completare nefericită vine să justifice decizia astăzi, când același Ciolacu vorbește public despre necesitatea de a păzi România de valorile UE.

Dacă limba română i-a jucat din nou feste, Marcel Ciolacu ar trebui să se simtă în sfârșit rușinat. Dacă însă liderul PSD a vrut să spună exact ceea ce a spus, atunci rușinea ne rămâne nouă de dus. Căci europeanul Marcel Ciolacu e cartea noastră de vizită în lume, chiar dacă nu se dovedește altceva decât un demagog bezmetic care a găsit, într-un ungher, uniforma de paznic.

Iată și recomandările săptămânii.

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

O piesă de teatru
Copii răi. La Centrul Educațional Replika.

Un serial
Monster: The Jeffrey Dahmer Story. Pe Netflix

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

Judecata de Acum #37 (sezonul 2)
CE-I DE VĂZUT ÎN CEL MAI RECENT EPISOD:

»» Cum contrazic acțiunile președintelui Klaus Iohannis vorbele rostite la sărbătorirea a 20 de ani de activitate DNA.

»» Cadouri pentru prietenii președintelui. Statul român cumpără 600 de BMW-uri de la Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannnis.

»» Întâmplări din lumea justiției cu agresori lăsați liberi și procurori care ascund probe.

»» Plagiatul este inacceptabil pentru președintele Iohannis, dar nu toți plagiatorii sunt de lepădat, ba chiar unii sunt de ocrotit.

»» DUHUL RĂU: Raluca Turcan îi plânge pe săracii primari

Vedeți și judecați .

Ne puteți asculta pe Spotify, Apple Podcasts și Google Podcasts.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.