Ce pot avea în comun trei femei cu vârste, experiențe și preocupări diferite? Grija pentru cei aproape invizibili.

Nevăzute pot fi fetele traficate (și apoi abandonate chiar de statul care le extrage din rețelele de trafic), nevăzuți pot fi câinii abandonați, nevăzute pot fi speranțele și deziluziile adolescenților. Societatea românească e adesea nedreaptă cu gradul de vizibilitate – și atenție – pe care îl acordă unor fenomene și subiecte considerate periferice.

Ce e important pentru noi? Prea puțini ar da acestei întrebări răspunsuri despre “traficul de persoane”, “câinii fără stăpân” sau “grijile liceenilor”.

Însă pentru Monica Boseff, Eli Vlad sau Diana Filimon lucrurile stau altfel.

Grija lor a însemnat – în practică – construirea unui adăpost canin, fondarea unei organizații nonguvernamentale pentru cei tineri sau operaționalizarea unui centru rezidențial pentru victimele traficului de persoane (singurul din România care oferă servicii integrate și cazare pe o perioadă nedeterminată pentru fetele/femeile traficate).

Ce merită să fie important pentru mai mulți? Poate că, privind compozițiile video de mai jos, câțiva în plus își vor lărgi perspectiva.

Seria video despre trei femei care se încăpățânează să-i vadă și pe cei invizibili a fost realizată în cadrul proiectului Media X Files

Sub coordonarea editorială a Dela0.ro, reporteri din presa centrală și locală își propun o schimbare de optică jurnalistică în felul în care vorbim public despre violența împotriva femeilor și fenomenele asociate – inechitate, injustiție, neglijență, agresiune și suferință.

În cadrul proiectului Media X Files, care este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, reporteri din șase redacții din țară documentează și publică, în română și maghiară, investigații despre cauzele și hibele sistemice din jurul fenomenelor de violență împotriva femeilor, dar și reportaje despre poveștile celor care suplinesc absența statului (sau a oricărei forme de autoritate publică), prin inițiative particulare. Inițiativa media se desfășoară cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.