În noiembrie 1940, pământul s-a zgâlțâit strașnic sub picioarele românilor.

La propriu: atunci a avut loc unul dintre cele mai puternice seisme înregistrate vreodată în România. Dar și la figurat: acum 81 de ani țara devenise oficial stat național legionar, marcând una dintre cele mai sinistre epoci din ultimul secol.

Pagube de sute de milioane, 1000 de locuințe avariate, dezastru la Galați și Focșani erau titlurile de primă pagină care anunțau dezastrul produs de cutremur. Catastrofa materială era pusă, mai ales, pe seama omului care se îndepărtase de credință.

La Biblioteca Centrală Universitară, singurele ziare care mai păstrează amintirea acelui noiembrie din 1940 sunt chiar cele care simpatizau cu legionarii – Curentul și Cuvântul. Le-am răsfoit pentru a afla cum a simțit România cutremurul ale cărui unde s-au propagat până la Moscova. 

Parcurgând publicațiile vremii am constatat, fără mirare, că autorizațiile date fără respectarea normelor și calitatea foarte scăzută a materialelor folosite în construcții au tradiție în România. La cutremurul din 1940 astfel de neajunsuri s-au soldat cu clădiri care s-au năruit complet și orașe atât de devastate încât s-a pus chiar problema unor exoduri urbane.

Până la urmă oamenii au rămas pe loc, ducând mai departe urmele lăsate de legionarismul devenit politică de stat, și-apoi, mai târziu, de o dictatură de sens contrar, cea comunistă.

Indiferent de polul ideologic, securitatea la cutremur a rămas una dintre marile probleme nerezolvate ale României din ultimul secol.  

România, ca un castel de cărți de joc

Al treilea cutremur de mare intensitate înregistrat la noi în ultimul timp s-a produs în ziua de 10 noiembrie orele 3.39. El este de gradul 9 după scara internațională, care posedă 12 grade de intensitate. 

S-au stricat seismografele dela Belgrad și Sofia, iar acest cutremur s-a făcut serios resimțit și în Italia. 

Cine a trăit clipele de groază ale acestui cutremur, cine a simțit casele de beton armat sgâlțâite din temelii ca niște simple decoruri de hârtie, cine a văzut prăbușindu-se ca un biet castel de cărți de joc blockuri făloase, și-a dat seama, dintr-o dată, de zădărnicia și micimea omului în fața tuturor înfricoșătoarelor semne ale Necuprinsului.

Prăbușirea omului, precum a lui Lucifer

Omul, de când s-a ridicat din țărână, a crezut că va fi stăpânul pământului și al Cerului. În rătăcirea și orgoliul lui, omul a crezut că are puteri asemenea lui Dumnezeu.

A fost deajuns un semn. O încruntare a Cerului. O sguduire mai tare a pământului ca marele cutezător să se prăbușească umil, întocmai ca Lucifer din rândurile Arhanghelilor, în țărâna din care s-a ridicat și să-și dea seama că el este o simplă vietate care pricepe doar câteodată marea taină, dar care n-are nici una din forțele Nevăzutului.

Vrerea Cerului este cu totul mai presus de voința bietului om. (Bunavestire de Duminică, 1 decembrie 1940)

Un sinistru cavou

Blocul Carlton, al treilea din Capitală în ceea ce privește înălțimea, nu mai este.

Colțul ocupat de el până acum câteva clipe, este gol. Mormanele cenușii de moloz stau hâde și încă fumegânde lăsând ici și colo să se ridice în besna nopții vergelele frânte de fier ale betonului, cari se întind crispate ca și mâna celui tîrît în fundul apelor și acoperit de ele, caută zadarnic ajutor…

Sunt – după primele calcule – aproape 500 de morți, în afara celor cari aflându-se în subsol în clipa producerii cutremurului au fost înmormântați de vii, de cele unsprezece etaje ale clădirii prăbușite peste ei.  

Nenorocire și minune la Doftana

După cum se știe, această închisoare, este cea mai veche din țară. Aici se execută pedepse de muncă silnică pe viață.

Clădirea, care este construită numai din piatră masivă, s-a prăbușit. Cele trei etaje, au intrat unele în altele, înfățișând un spectacol înfiorător. 

Este demn de subliniat faptul că singura celulă a închisorii Doftana, în care a fost închis Căpitanul Zelea Codreanu, se află intactă împreună cu scaunele și masa, iar pe peretele din fund, icoana Maicii Domnului. 

Lumina roșiatică de la Alexandria

Cutremurul de astănoapte s-a resimțit în localitate cu o intensitate neobișnuită. În afară de aceasta, s-a observat în partea de nord-est a orașului un fenomen ceresc: o lumină roșiatică. 

Cutremurul a fost însoțit de zgomote subterane cari au produs panică. Majoritatea imobilelor cu etaje au suferit serioase stricăciune, printre cari mai grav încercate sunt: biserica Sf. Alexandru, catedrala orașului, cofetăria Constantinescu. Vitrinele magazinelor au crăpat. 

Reportaj legionar la Panciu

Am ajuns. Locașul gărei, clădire impunătoare de cărămidă roșie a fost părăsită. Crăpături adânci îi brăzdează trupul, ca unui lepros izolat de care toată lumea se ferește. 

Așteptăm din clipă în clipă să se năruie. 

În spatele gării se întinde imensul pustiu. E ceață și frig. Drumul alb, colbuit, pare că se înfundă undeva, în atmosfera umedă și lipicioasă, pasul rătăcește la întâmplare, frigul pătrunde în oase.

La marginea orașului, prin ce minune nimeni nu-și poate explica, o casă a rămas în picioare. Înăuntru o femeie vinde țuică și brânză. 

Setea de câștig

Cu ocazia cataclismului de Sâmbătă noaptea, s-a constatat că foarte multe blockuri, ridicate în ultimul timp în Capitală, au fost construite cu material de mântuială, fapt care a fost observat abia acum. 

Aceste imobile sunt un pericol pentru cei ce le locuiesc. Ele pot să se prăbușească dintr-un moment în altul.

Dintre aceste imobile, o parte sunt construite de soc. Construcția Urbană. 

Ancheta este în curs, și s-ar putea ca – deși cam târziu, cei cari în setea de câștig, construiesc imobile de carton pentru a le putea specula, să-și primească pedeapsa pentru faptele lor. 

Orașul Focșani trebuie abandonat?

Dislocat parcă din temelii, cu trei sferturi din clădirile sale în ruine sau inutilizabile din cauza numeroaselor crăpături, Focșanii sunt acum un oraș mort pentru orice activitate, exceptând pe cea a refacerii, dacă nu se va prefera, cealaltă soluție, cea a abandonării orașului. 

Mare parte dintre localnici au plecat la cunoscuții or din alte orașe sau la țară. Cei rămași în Focșani nu mai au curajul să doarmă în case. Mulți și-au instalat culcușuri sub cerul liber. 

Interpretarea Patriarhului Nicodim

Să nu uităm că vremurile acestea cumplite le-am adus noi oamenii. Și încă, după cum se spune la Sfânta Carte: “Le-am tras ca și cu o funie“.

Pocăința e singura noastră izbăvire din toate nenorocirile care bântuie astăzi omenirea. Pocăința înseamnă întoarcerea la o viață nouă. Să rupem cu trecutul păcatelor și să ne înfățisăm în haina cea nouă a credinței. Pocăința este începutul apropierii noastre de Dumnezeu. 

Caricatură post-cutremur

Mintea de după cutremur

Eliberarea autorizațiilor de construcție pentru imobile mai mari decât partee și etaj să se facă NUMAI atunci când planurile de construcție sunt întocmite de inginer constructor ori arhitect. 

Deasemeni trebuie să se înființeze și o poliție a construcțiilor, așa după cum există în Germania, care să verifice EXECUTAREA proiectelor prezentate la autorizare, fiindcă numai astfel se poate înlătura frauda antreprenorului de rea-credință. 

Trebuie să fie declarată crimă fapta aceluia care cu știință, rea credință sau neglijență, în scopul de a-și asigura un câștig ilicit și lesnicios, fraudează pe proprietarul care i-a încredințat construirea unui imobil, întrebuințând materiale de altă calitate sau în cantități mai reduse, provocând sau dând posibilitatea de a se provoca prin aceasta moartea unei ființe omenești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.