Maurul Cîțu și-a făcut datoria și poate să dispară

Nicolae Ciucă se pregătește acum să preia rolul de la Florin Cîțu, în condițiile în care e la fel de nepregătit pentru pozițiile hărăzite. În sistemul Iohannis nu contează însă decât un singur lucru: să ai stofă de marionetă.

1

Florin Cîțu are soarta previzibilă a unei marionete. Abandonat de întreaga conducere PNL la nici o jumătate de an după ce fusese uns șef al formațiunii în cadrul unui congres simulat, fostul premier a ajuns astăzi fost și la partid. 

Gamblerul Cîțu nu mai este președintele liberalilor, funcție pe care a vacantat-o prin demisie la capătul unei operațiuni blitzkrieg de debarcare al cărei randament uluitor nu poate fi explicat decât trăgând definitiv concluzia că fostul șef PNL era doar un ornament, o carcasă politică lipsită complet de însușiri și de mijloace.

Autonomia politicianului Cîțu a avut concretețea autonomiei unei păpuși acționate cu sfori pentru a interpreta rolul hărăzit pe scena de teatru. Și ce teatru politic a fost! Omul care juca la rupere în 2021, transformând întregul efort de guvernare într-o continuă campanie electorală menită să-l instaleze la vârful PNL în dauna lui Ludovic Orban, n-a fost până la urmă decât o biată fantoșă folosită pentru a împlini obiectivele altora.

La începutul anului 2020, maurul Cîțu a jucat pentru scurtă vreme partitura premierului desemnat, într-un joc orchestrat de președintele Klaus Iohannis pentru a determina organizarea unor alegeri legislative anticipate. Apoi, însă, a lovit pandemia de coronavirus, iar Palatul Cotroceni s-a văzut nevoit să renunțe la planuri și să-l reinstaleze prim-ministru pe Ludovic Orban.

La finalul anului 2020, maurul Cîțu a fost readus iar în prim plan, parte din alt joc orchestrat de președintele Iohannis pentru a se asigura că Orban (președinte PNL la vremea respectivă) nu organizează o nouă majoritate executivă în jurul său. Partidul USR a contribuit decisiv la intriga respectivă, militând fervent (și naiv) pentru o guvernare cu PNL, însă doar în condițiile unui Cabinet Cîțu.

La începutul și mijlocul anului 2021, maurul Cîțu (instalat între timp la Palatul Victoria) a dansat iar și iar după cum au fluierat poftele, nevoile și interesele prezidențiale.

Când Florin Cîțu a lăsat campania națională de vaccinare în sarcina structurilor militarizate, peste umărul său rânjea cu satisfacție Klaus Iohannis. Când Florin Cîțu s-a descotorosit de un ministru USR, nemulțumit de acte de transparență care puneau într-o lumină nefavorabilă structuri de forță ale statului, peste umărul său rânjea tot președintele Iohannis.

Când Florin Cîțu s-a descotorosit de încă un ministru USR, reproșând inacțiuni care îi erau chiar sieși imputabile, tot zâmbetul schimonosit al patronului politic de la Cotroceni s-a ițit peste umărul său. Când Florin Cîțu a distribuit un miliard de lei din rezervele bugetare ale statului pentru a se asigura de fidelitatea delegaților PNL care urmau să-l instaleze șef la partid, tot rânjetul prezidențial îi încuviința, certifica și garanta acțiunile.

Florin Cîțu nu a fost în anii din urmă decât interfața prin intermediul căreia sistemul Iohannis și-a împlinit obiectivele strategice. Una din mizele fundamentale ale acestui sistem opac de putere a fost mereu improvizarea unui consens aparent, de fațadă, în spatele căruia urmau să fie impuse direcțiile necesare.

Când președintele Klaus Iohannis a urcat în 2019 în turnul său de fildeș, inventând confruntarea electorală fără dezbateri față în față, prea mulți i-au aplaudat gestul ca fiind unul just și demn.

Ce să dezbată un președinte normal cu o catastrofă precum Viorica Dăncilă?, s-au întrebat laolaltă (unii) jurnaliști și (unele) goarne de partid. Iar candidatul Iohannis a plescăit și-atunci satisfăcut: n-avea de ce să se bată pentru cea mai înaltă funcție în statul român, căci societatea românească oricum n-avea altă opțiune mai bună decât în persoana sa.

Când Iohannis l-a inventat la vârful puterii de la București pe Florin Cîțu, prea mulți au apreciat flerul prezidențial, văzând în fostul bancher o șansă nesperată pentru reforma rapidă a administrației centrale.

Cum să nu reușească tandemul Iohannis-Cîțu?, s-au întrebat din nou comentatori, jurnaliști și goarne de partid. Probabil că la Palatul Cotroceni s-a rânjit încă o dată cu mulțumire: președintele inventase un politician din spuma mării, și nu puțini visau că acest politician chiar are autonomia și puterile necesare pentru a reforma ceva, orice.

Acum, la debarcarea lui Florin Cîțu și aruncarea lui la coșul de gunoi al istoriei politice recente, Klaus Iohannis mai bifează un obiectiv. Debarcându-și fosta marionetă, președintele și-o instalează pe actuala, în persoana premierului curent, generalul Nicolae Ciucă.

Precum Cîțu odinioară, Ciucă este și el tot o făcătură politică, o carcasă fără însușiri și capacități din spatele căreia mijește rânjetul prezidențial.

Experiența politică a noului Ciucă e la genunchiul broaștei – precum a vechiului Cîțu.

Capitalul de simpatie al noului Ciucă (în PNL, dar și în societate) e minuscul – precum al vechiului Cîțu.

Autonomia în acțiuni și vederi a noului Ciucă e sublimă – dar lipsește cu aceeași desăvârșire ca la vechiul Cîțu.

Fidelitatea echipei politice a noului Ciucă e o butaforie – exact așa cum vechiului Cîțu fidelii de ieri i-au devenit, pe loc, uzurpatorii de azi.

Ce a reușit cu supra măsură Klaus Iohannis în cel de-al doilea mandat a fost să aducă la șefia PNL două himere politice, pe care niciun proces democratic normal nu le-ar fi catapultat atât de repede și atât de fraudulos la vârf. Întreaga democrație românească va avea de suferit din pricina saltimbancilor politici puși să facă acrobații înaintea împăratului de la Cotroceni.

Florin Cîțu a fost farsa făcută întregii țări de sistemul Iohannis. Ne-a costat gestionarea întregului efort național de vaccinare, în plină pandemie. Ne-a costat o guvernare. Ne-a costat sute de milioane de euro, bani publici distribuiți oneros pentru a-l înstăpâni pe Cîțu printre liberali.

Nicolae Ciucă se pregătește acum să preia rolul de la Cîțu, în condițiile în care e la fel de nepregătit pentru pozițiile hărăzite. În sistemul Iohannis nu contează însă decât un singur lucru: să ai stofă de marionetă.

La Palatul Cotroceni se poate plescăi încă o dată cu satisfacție. E plină țara de mauri gata să-și facă datoria și să dispară.  

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

Ce lasă în urmă soldații ruși
AICI.

Violențe și crime în Harkov
AICI.

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

Judecata de Acum #11 (sezonul 2)
»» PNL și președintele Klaus Iohannis au dat toată România peste cap pentru a-l pune în fruntea partidului pe Florin Cîțu. Echipa câștigătoare din septembrie 2021 a devenit în martie 2022 echipa șovăitoare, printre contestatarii președintelui PNL fiind chiar Lucian Bode și Rareș Bogdan.

»» Ministerul Justiției continuă să restricționeze accesul la informații publice.

»» Un „succes” al justiției românești: Rectorul Universității Politehnice București Mihnea Costoiu a fost condamnat la trei ani cu suspendare într-un dosar în care prejudiciul este de aproape 11 milioane de euro.

Emisiunea integrală AICI.

Ne găsiți și pe Spotify, Apple Podcasts și Google Podcasts.

1 COMENTARIU

  1. Putem vedea , cu multa usurinta, parcursul lui Florin Citu si motivatia ce a stat in spatele alegerii acestuia ca si Presedinte PNL .Contrapunerea lui Florin Citu, la dominatia fostului presedinte PNL ce se aliase cu USRPLUS numit asa la aceea vreme , impotriva Sefului Statului si incercarea nereusita a acestora de as impune, prin decizia unica , a fostului sef PNL ce a oferit , de la sine putere , toate ministerele importante USRPLUS, din postura autoatribuita de negociator,a reprezentat doar un parcurs de etapa prin care Seful Statului si-a anihilat toti dusmanii politici . Doar un reprezentat al tinerei generatii de politicieni se preta in a face asta .Urmarea se cunoaste si se stiu toate atacurile aparute la adresa lui Citu in momentul in care a preluat conducerea PNL. Citu era si acum, bine merci,Presedintele PNL daca nu intervenea Razboiul din Ucraina . Daca privim cu atentie la trecutul si prezentul aflat in jurul nostru , realizam cum Presedintele Natiunii nu nu mai ca a adus la guvernare cele doua mari partide ale Romaniei PNL si PSD dar a si pozitionat ,in functia de prim ministru , pe nimeni altul decit GENERALUL CIUCA .Nu cred ca mai exista cineva care sa nu fi inteles de ce si pentru ce a facut toate acestea . Fie Presedintele a fost anticipativ si a adunat la un loc toate informatiile necesare ce l-au determinat sa puna imediat in practica si sa aseze intreaga clasa politica in sprijinul viitorului Natiunii , fie , pur si simplu, a stiut totul inca de la inceput .Dealtfel , am arat in textele mele exact , cum si de ce , Iohannis a fost nevoit sa aseze „ cu mina ” intreaga clasa politica Romanesca in perspectiva temporala 2022 – 2028. acolo unde Ciuca va fi Premier pina in 2024 si apoi poate deveni Presedintele Romaniei .Ne este foarte clar cum ,Ciuca ,aduna pe zice trece si isi alatura intrega suflare romineasca la proiectul lui de TARA .Devine ,astfel, pe zi ce trece„Romanul absolut ” .Citu a fost doar un pion , de etapa , ce a realizat debarcarea si infringerea tandemului Orban – Barna ce s-a pozitionat , la aceea vreme , impotriva Presedintelui Natiunii si care nu a putut capacita voturile celor asemeni lui , din motivele binecunoscute de noi toti , motive ce au inceput sa si faca efectul o data cu iesirea USR de la guvernare .Acum ne aflam in alta etapa in care PNL si PSD incearca , in modul cel mai fin cu putinta,sa fure electorat unul de la celalalt .Opozitie nu mai exista ea pierzind , pe zi ce trece si putinele dorite cetatenesti a celor ce voteaza .Ciuca va fi in anul 2024 cistigatorul absolut al alegerilor asta daca nu cumva ne blogoslovesc rusii cu vreo racheta nucleara .Doamne ocroteste-i pe romani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.