Δ Foto: Alexandru Dobre / Mediafax

Pe social-democratul Daniel Florea îl deranjează când lumea arată cu degetul spre problemele din Sectorul 5 – sărăcie, condiții mizere de locuire, abandon școlar, dependență, prostituție

De fiecare dată când e întrebat de ele atrage atenția asupra faptului că în sectorul pe care-l administrează sunt instituții importante – Catedrala Mântuirii Neamului, Palatul Cotroceni, Parlamentul, Spitalul Municipal, Facultatea de Drept, Facultatea de Medicină, Opera Națională, Academia Română.

Și cu toate acestea lumea vorbește de Ferentari

, se plânge edilul. 

De când a venit la primărie Daniel Florea a abordat administrarea sectorului inventând tot felul de festivaluri, serbări, aniversări și bâlciuri la care nu a ratat nicio baie de mulțime. Fiecare prilej a fost surprins de camera de filmat și postat apoi pe un canal de YouTube gestionat de echipa primarului, unde pot fi găsite nesfârșite montaje siropoase. 

E o imagine idilică a sectorului. Este, însă, și una adevărată?

În cartierul Ferentari, pe care primarul îl guvernează, încă mai sunt oameni care trăiesc în boxe, la subsolurile blocurilor. Iar ghetourile din zonă sunt neschimbate. Problema gunoaielor pe Aleea Livezilor e departe de a fi rezolvată, beciurile sunt încă inundate de apă, iar de căldură nu se pune problema.

În zonele acestea, înainte să intre Daniel Florea să ceară voturi în 2016, a intrat Valeriu Nicolae. Cu un deceniu înainte.

Δ Foto: Silviu Panaite

În anii din urmă, Nicolae a fost secretar de stat în Guvernul Dacian Cioloș și membru PLUS. În 2018 regina Suediei i-a oferit „World’s Children’s Prize”, pentru „eforturile sale neobosite de a sprijini copiii extrem de vulnerabili din ghetourile din Ferentari.”

Din 2006, Valeriu Nicolae e sub o formă sau alta prezent acolo. Întâi a făcut-o prin organizația pe care a creat-o – Policy Center for Roma and Minorities. Pentru copiii pe care încerca să-i țină cât mai departe de ghetou a înființat o echipă de fotbal.

Au fost vremuri în care duminică de duminică Nicolae îi lua pe puști la el acasă, unde găteau, făceau lecții și se jucau. Așa a intrat ONG-istul în viața lui Toto – atunci un copil de 9 ani care nu știa să scrie și să citească, acum un tânăr pasionat de dans, teatru și fotografie. Toto este protagonistul filmului documentar Toto și surorile lui regizat de Alexander Nanău. 

În 2010, organizația fondată de Valeriu Nicolae a deschis un Club de Educație Alternativă la Școala 136 din Ferentari. Clubul era un proiect complex ce oferea ore de sport, de teatru, dans și alte activități extracurriculare menite să-i țină pe puști ocupați după școală, departe de mizeria, seringile și disperarea din ghetouri.

În 2013, Nicoale a părăsit Policy Center for Roma and Minorities, dar a continuat să fie prezent în Ferentari. Weekend de weekend a adunat voluntari, să facă lecții cu cei mici. Tot cu ajutorul voluntarilor a cumpărăt an de an rechizite, îmbrăcăminte, dar și lucruri necesare familiilor copiilor. 

În 2019, însă, primarul Daniel Florea nu mai are loc de Valeriu Nicolae, pe care-l scoate din spațiul de la Școala 136, unde voluntarii făceau lecții cu elevii de la mai multe școli din cartier. Decizia evacuării e fulgerătoare și, aparent, inexplicabilă.

Dar edilul PSD are antecedente.

Un ales supărat

La o jumătate de an după preluarea mandatului, primarul sectorului 5 Daniel Florea pornea prima sa bătălie anti-ONG și închidea singurul punct fix din Ferentari care distribuia seringi persoanelor dependente de droguri injectabile.

Centrul Caracuda al Asociației Carusel oferea de șase ani servicii de suport pentru consumatorii din ghetouri – seringi, pansamente, consultații medicale, sprijin birocratic pentru obținerea actelor de identitate, înscrierea în programe de substituție cu metadonă.

Noua administrație locală – croită după voia edilului Florea – venise însă “la butoane” cu obiectivul declarat de a “regenera urban” și “igieniza” cartierul Ferentari. Părerea primarului Florea, exprimată încă din timpul campaniei electorale, era că centrele de schimb de seringi nu combat efectele asociate consumului de injectabile, ci – din contră – întrețin traficul de droguri. Prin urmare, serviciile lor nu ajută, ci alimentează problema.

În plus, primarul, așa cum declarase la momentul respectiv într-o ședință de consiliu local, se supărase pe cei de la Caracuda pentru că refuzaseră să-i pună la dispoziție datele personale ale persoanelor din programul de schimb de seringi. 

Modul în care relația dintre primărie și ONG-uri s-au desfășurat în ultimii trei ani indică faptul că tactica lui Daniel Florea (unul dintre cei mai puternici primari PSD din România) a fost una simplă. Fie să încerce să-i aducă sub comanda proprie pe toți cei care desfășurau activitate ONG în sector, fie să scape de ei.

După ce a găsit calea să se descotorosească de Valeriu Nicolae și voluntarii săi, primarul Florea încearcă acum să scape și de Policy Center for Roma and Minorities. 

Spațiul în care atât Nicolae, cât și Policy își desfășurau activitățile educaționale se află în Școala 136 din Prelungirea Ferentari. În timpul săptămânii, cei de la Policy lucrau cu elevii în cadrul Clubului de Educație Alternativă. În timpul weekend-ului spațiul era folosit de voluntarii lui Valeriu Nicolae.

Vom lucra împreună, dar nu chiar

Evacuarea a venit pe neașteptate.

Pe data de 19 august 2019 Consiliul local al Sectorului 5 prelungea cu încă un an perioada de dare în folosință gratuită a spațiului din Școala 136 către Policy pentru implementarea programului Clubul de Educație Alternativă. 

Δ Sala de clasă în care timp de nouă ani Clubul de Educație Alternativă a desfășurat o serie de activități pentru copiii din Ferentari. | Foto: Silviu Panaite

Pe 27 august Consiliul local se răzgândea și anula hotărârea de pe 19. Noua decizie: să dea spațiul în folosință Grupului de Acțiune Locală Împreună Dezvoltăm Sectorul 5 pe o perioadă de patru ani. 

În aceeași zi Consiliul aloca două milioane de lei GAL-ului pentru implementarea programelor de interes local. Fără nicio altă explicație sau precizare.

Din acești bani, de o săptămână, se renovează spațiul din Școala 136, deși nu era necesar acest lucru. Începând de pe 4 octombrie nici cei de la Policy nu mai au acces la sala de clasă în care-și desfășurau activitățile. Deși au întrebat președintele GAL ce se va întâmpla după ce renovarea va lua sfârșit, acesta nu le-a oferit niciun răspuns.

Semnele sunt destul de clare. 

Deși verbal mesajul către Policy este “vom lucra împreună”, în realitate GAL-ul a făcut deja angajări pentru un viitor centru care va fi înființat la Școala 136. Structura public-privată înființată de administrația lui Daniel Florea a încercat chiar să angajeze personalul Policy. 

Practic GAL-ul a decis cu majoritate de voturi înființarea unui centru educațional în spațiul în care până pe 4 octombrie a funcționat clubul de educație al celor de la Policy.

Paradoxal, Policy Center for Roma and Minorities este una dintre organizațiile non-guvernamentale care fac parte din acest GAL al primarului Florea. 

Am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu președinta GAL Alina Soare, însă aceasta refuză să răspundă la telefon și la mesaje. Singurile comunicări publice ale GAL-ului sunt cele de pe pagina de Facebook a grupului.

Câteva explicații despre acest conglomerat sunt necesare pentru a înțelege dinamica deciziilor și intențiile primarului Daniel Florea.

Un cadou otrăvit

Grupul de Acțiune Locală Împreună Dezvoltăm Sectorul 5 a fost înființat în octombrie 2017, la inițiativa Primăriei Sectorului 5.

Din el fac parte trei instituții publice – Primăria Sectorului 5; Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5; și Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache.

Sunt implicate și zece organizații nonguvernamentale – Salvați copiii, World Vision România, Policy Center for Roma and Minorities, Asociația Europas, Fundația Estuar, Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Omenia, Fundația Centrul de Resurse pentru Educație și Formare Profesională CREFOP, Fundația Amfiteatru, Fundația Căminul Phillip și Fundația Providența. 

Între timp au mai rămas doar nouă, pentru că cei de la Salvați copiii și-au anunțat zilele acestea retragerea din GAL. Surse Dela0.ro susțin că și alte organizații ar urma să se retragă, pe fondul scandalului public iscat de evacuarea voluntarilor lui Valeriu Nicolae.

Tot din GAL mai fac parte o societate comercială și nouă persoane fizice. 

Ideea generoasă a acestei entități este să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea comunității locale. Într-un registru meschin, însă, GAL-ul pare să funcționeze ca un fel de ONG personal al primarului Florea, de care se poate folosi pentru a-i controla sau elimina din sector pe alți ONG-iști. 

Prin Strategia de Dezvoltare Locală pentru zona Ferentari – Zăbrăuți, GAL-ul a obținut patru milioane de euro pentru a realiza 18 intervenții (finanțate prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și Programul Operațional Regional 2014-2020). Potrivit descrierii de pe pagina de Facebook a grupului, zona de acțiune vizată de strategia de dezvoltare nici măcar nu cuprinde Școala 136. 

Rareș Hopincă, administratorul public al sectorului 5, a explicat în ședința de consiliu local din 27 august 2019 că prin GAL se acordă posibilitatea și altor organizații să facă ceva în sector. GAL-ul, spunea Hopincă, funcționează ca o umbrelă instituțională. Cine vrea să facă ceva pentru copiii și bătrânii din sector sau pentru comunitate trebuie să fie în GAL.

Valeriu Nicolae nu e în GAL, așa că binele pe care-l face în ghetourile cartierului de peste un deceniu nu intră sub noua umbrelă instituțională. Policy Center for Roma and Minorities e în GAL, dar trebuie să renunțe la Centrul de Educație Alternativă, care funcționează de ani de zile cu rezultate certe, pentru a face loc altuia, pe potriva viziunii primarului.

Întrebat în nenumărate rânduri de ce se împiedică de sala de la Școala 136 când sunt atât de multe lucruri de făcut în alte școli, Rareș Hopincă a început să enumere programele pe care autoritățile le au în vedere. Așa a început să circule marota cu cele patru milioane de euro ale GAL-ului, aflate la dispoziția programelor educaționale pentru copii.

În realitate, din suma precizată doar 52.000 de euro sunt alocați intervențiilor educaționale și 6.800 de euro pentru cursuri de educație rutieră.

Δ Direcțiile de intervenție ale GAL-ului potrivit Strategiei de Dezvoltare Locală | Foto: Facebook GAL Sector 5

Cum arată defalcat finanțarea de patru milioane de euro obținută de GAL?

»»două milioane de euro sunt alocate pentru construirea unui centru multifuncțional în Zăbrăuți

»»aproape 500.000 de euro vor merge către reabilitarea zonelor pietonale dintre blocurile din zona Zăbrăuți

»»161.000 de euro sunt destinați modernizării a șapte zone verzi neamenajate

»»180.000 de euro pentru diverse campanii de conștientizare și de sprijin

»»70.000 de euro pentru cursuri de igienă

»»270.000 de euro pentru acordarea de servicii sociale si/sau socio-medicale (echipă de intervenție mobilă) pentru 460 persoane

»»370.000 de euro pentru intervenții în vederea creșterii gradului de ocupare și stimulării antreprenoriatului

»»150.000 de euro pentru organizarea a minimum 50 de evenimente pe an pentru creșterea gradului de coeziune în comunitate și eliminarea segregării tip Clubul pensionarilor, Evenimente de caritate, Cetățean de onoare, Concursuri pentru elevi

Tăcerea ONG-urilor

Datele factuale arată că activitatea lui Valeriu Nicolae sau a celor de la Policy nu încurca activitățile care urmează să fie desfășurate de GAL. Și nici nu se suprapunea cu direcțiile de intervenție ale GAL-ului.

Această structură public-privată nu a fost creată să desfășoare activități în Școala 136. A fost creată pentru a stabili o strategie de dezvoltare pentru zona Zăbrăuți.

În ciuda contradicției evidente dintre obiectivele generoase asumate de GAL pe hârtie și funcționarea efectivă a structurii de acțiune locală – care pare pilotată exclusiv de interesele primarului Daniel Florea -, tăcerea i-a lovit pe aproape toți membrii grupului contactați de Dela0.ro.

Există o zvonistică referitoare la retragerea mai multor organizații non-guvernamentale din GAL, pe fondul întâmplărilor din ultima lună – dar mai nimeni n-a fost de acord să abordeze deschis faptele petrecute.

A vorbit, totuși, Oana Marinescu, membru în structura de conducere a Policy Center for Roma and Minorities. Înainte de toate, a ținut să sublinieze că declarațiile făcute pentru Dela0.ro reprezintă propria poziție și nu poziția organizației din care face parte.

Marinescu vede lucrurile tranșant:

Tăcerea favorizează abuzul autorității la adresa societății civile, iar atunci când cade o asociație, întrebarea legitimă este care va fi următoarea țintă sau care va fi prețul care trebuie plătit pentru a nu fi atacat.

Nu crede în bunele intenții ale primăriei. Dacă ele existau cu adevărat “s-ar fi implicat în oricare din școlile în care nu există activitățile de educație alternativă pe care le oferă Policy Center și putea să colaboreze cu acesta din urmă pentru a învăța din experiența noastră.”

Primăria însă, folosindu-se de GAL, a ales să cloneze la Școala 136 din Ferentari inițiativa celor de la Policy. Doar că – după toate datele – fără Policy. 

De voluntarii lui Valeriu Nicolae nici nu mai poate fi vorba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.