Sacrificiile lui Emil Boc pentru români

Politica (mai ales cea românească) înseamnă să mai înghiți, din când în când, și câte o broască râioasă. Emil Boc are experiență solidă în acest sens.

0

Unul dintre cei mai importanți primari ai Partidului Național Liberal, democratul Emil Boc de la Cluj, s-a întâlnit cu președintele Alianței pentru Unirea Românilor, populistul George Simion.

Și a găsit cuvinte de laudă despre valorile susținute de politicianul AUR, arătând chiar că ele sunt împărtășite și de PNL, într-o Europă care nu trebuie să presupună topirea identităților naționale.

Politica (mai ales cea românească) înseamnă să mai înghiți, din când în când, și câte o broască râioasă. Emil Boc are experiență solidă în acest sens. Se declară un om al dialogului, care are capacitatea să discute inclusiv cu personaje ale căror vederi nu le împărtășește.

La întâlnirea cu liderul AUR, însă, primarul liberal de la Cluj nu s-a poziționat deloc împotriva tiparelor politice de gândire și acțiune reprezentate de George Simion. S-a limitat să spună că are viziuni diferite despre procesul de vaccinare anti-COVID, dar că respectă punctul de vedere al interlocutorului.

Avem și multe lucruri care sunt comune, a ținut să precizeze Emil Boc, făcând rezumatul întâlnirii de la Cluj cu George Simion. Vederile împărtășite ar fi: susţinerea valorilor naţionale şi a interesului naţional şi tot ceea ce înseamnă perspectiva naţională într-o Europă formată dintr-un concert al naţiunilor, care nu presupune dispariţia valorilor naţionale şi topirea identităţilor naţionale. 

Sunt total de acord, a apăsat Boc pe valorile comune identificate în discuția cu Simion.

Poate ar trebui să-i explice cineva primarului liberal de la Cluj că pentru formațiunea AUR (un melanj de idei partizane care recuperează slogane patriotarde și direcții de acțiune atât din zona legionară, cât și din cea național-comunistă) susținerea valorilor naționale și a interesului național înseamnă, în esență, atitudini anti-occidentale și anti-democratice. Înseamnă (așa cum s-a văzut recent) inclusiv trivializarea Holocaustului din România (una dintre marile catastrofe sociale ale istoriei noastre recente).

Poate că, primindu-l pe George Simion, Emil Boc a încercat să evite un scandal la ușa primăriei sale care i-ar fi șifonat imaginea de viitor posibil prezidențiabil. Dar de ce a găsit oportun edilul de la Cluj să blureze diferențele structurale care ar trebui să separe politica unui partid precum PNL de cea a unui partid precum AUR? De ce a ales să unească – cu o tușă extrem de îngroșată – presupusa intersecție de vederi despre valorile naționale? Doar pentru a câștiga, vremelnic, simpatia susținătorilor AUR?

E adevărat că PNL și AUR au câteva vederi doctrinare comune pe care și le-au etalat public în ultimii ani. Politicieni importanți din ambele formațiuni se opun, de pildă, introducerii educației sexuale în școli. Susțin, de asemenea, valorile Coaliției pentru Familie, după cum vibrează împreună la clișee naționaliste. Fostul președinte PNL Ludovic Orban declara chiar în 2021 că motorul politic al PNL trebuie să fie sprijinirea valorilor tradiţionale ale românilor – familia tradițională, biserica și satul. 

Discursurile unor parlamentari liberali – precum Pavel Popescu, Daniel Gheorghe sau Robert Sighiartău – nu diferă prea mult de cele ale parlamentarilor AUR. Teme precum accesul liber la servicii publice de avort ori respectarea drepturilor civile ale cuplurilor formate din persoane de același sex provoacă dinspre PNL reacții viscerale de împotrivire. 

Când ești coleg de partid cu Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte PNL) e destul de ușor să ai puncte în comun cu George Simion. Participanți la Revelionul RTV, cei doi s-au întrecut în studioul televiziunii de știri în fredonarea de melodii patriotice. Rareș Bogdan a lăcrimat pe Așa-i românu’, în timp ce George Simion a cântat Noi suntem români.

Pe post decorativ

Deși se prezintă pe sine ca fiind un om al comunicării deschise, Emil Boc a avut perioade în cariera politică în care a uitat să dialogheze chiar cu presa (adică, în esență, cu publicul).

Între decembrie 2017 și mai 2019 primăria condusă de liberal nu a organizat nicio conferință de presă. În mai 2019 Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) a acţionat în judecată Primăria Cluj-Napoca, solicitând respectarea legii în ceea ce priveşte organizarea conferinţelor de presă.

În calitate de premier, în 2011, Emil Boc refuza să mai facă declarații în orice loc, în orice moment, despre orice și oricum. Le transmitea jurnaliștilor că vor fi nevoiți să se obișnuiască cu un astfel de prim-ministru. 

Astăzi, la un deceniu distanță, Emil Boc este promovat în anumite cercuri ca o posibilă speranța politică a alegerilor prezidențiale din 2024. E nimerit să ne amintim, în context, că Emil Boc a fost cândva premierul lui Traian Băsescu.

În timpul respectivului mandat (2008-2012) Emil Boc a demonstrat că e capabil de un infinit contorsionism politic și a făcut dovada unei slugărnicii ieșite din comun. În epoca politicilor de austeritate (din 2010), tăierile pensiilor și salariilor nici măcar nu au fost anunțate de premierul Boc, ci de președintele Traian Băsescu. 

Emil Boc era pe post decorativ. Și uneori de spectacol. I se mai spărgea câte un ou în cap, după obiceiul locului, mai dădea cu lopata ca să arăte în fața camerelor că poate.

Bilaterala Boc-Simion de astăzi și valorile comune cu AUR identificate de liberalul clujean sunt explicabile dacă ne amintim că Emil Boc a condus guverne din care făceau parte Gabriel Oprea, Dan Nica – și, mai ales, Elena Udrea.

Pe cea din urmă, politicianul Boc a acceptat-o ca fiind cel mai important și puternic ministru al cabinetului său, tolerându-i conștiincios rețelele de corupție. Și găsindu-i, probabil, calitățile valoroase care o transformaseră la vremea respectivă în stăpâna incontestabilă a guvernării de la București.

Între valorile naționale îndrăgite de Emil Boc se află negreșit și aceasta: politicianul moderat și deschis dialogului poate cu lejeritate să aibă ieri puncte în comun cu Elena Udrea, azi cu PSD și mâine cu AUR. Dacă situația politică și apărarea identității naționale o cer, politicianul PNL e gata să se sacrifice.

Iată și recomandările săptămânii. 

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

Un plagiat
AICI.

Ordinul lui Marcel Ciolacu
AICI.

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

A revenit Judecata de Acum, podcastul nostru video. Am dat startul sezonului 2. Producția are acum și propriul canal de YouTube, pe care am urcat prima ediție din 2022. Abonați-vă, așadar, la Judecata de Acum ca să fiți notificați când difuzăm LIVE (și când postăm lucruri noi).

Am început în forță sezonul cu o discuție despre televiziunile de știri care au fost oarbe la dezvăluirile Pressone despre plagiatul premierului Nicolae Ciucă. Probabil nu l-au văzut din cauza sacilor de bani publici primiți de la partide și de la guvern. L-am avut prin telefon, în emisiune, și pe jurnalistul brăilean investigat de DIICOT pentru că și-a făcut meseria.

Vedeți emisiunea AICI.

Și dacă vreți doar să ne ascultați, podcastul există și în varianta exclusiv audio. Suntem pe Spotify și Apple Podcast.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.