Neagu Djuvara s-a săvârșit în ianuarie 2018, la frumoasa vârstă de (aproape) 102 ani. Volumul care reunește aspecte mai deocheate din viața îndrăgitului istoric a cunoscut în timp multe ediții.

Pentru acest episod din Pixul cu mină am folosit ediția a IV-a, publicată la Humanitas în anul 2016, anul în care boierul Djuvara ajungea la centenar și își aniversa secolul.

Întâmplările povestite sunt deocheate – dar sunt, mai ales, românești.

Ciudatul caz al lui Popovici

De la Pireu spre Malta și Marsilia am avut noroc de o toamnă senină și o mare liniștită, încât grupul de pasageri s-a îngrămădit în jurul micii piscine a vaporului. Popovici (n.r. – e vorba de Andrei Popovici, nepot al fruntașului țărănist Mihai Popovici, care a ocupat funcții de vază în România interbelică și era reputat că umbla pe Calea Victoriei în galoși) nu prevăzuse să aibă chilot de baie.

Ce are a face? Și-a înnodat șervetul de la lavabou în jurul mijlocului. Dar, cum la 50 de ani îi crescuse puțin burtica, șervetul atârna la parte cu o largă fereastră triunghiulară prin care îi puteam vedea cu toții daravera și fuduliile legănându-se moale la fiecare pas pe care-l făcea.

După o jumătate de ceas, a venit căpitanul vasului, jenat, să-l roage pe domnul ministru (n.r. – al nostru era la Externe) să nu mai apară pe punte în asemenea ținută. De-atunci, vexat, a stat bosumflat pe un șezlong, în straie de oraș, până la Marsilia.

Noaptea nunții unui ardelean

După Marea Unire și sosirea masivă în Vechiul Regat a multor politicieni și intelectuali ardeleni, a apărut, destul de curând, printre burghezii ardeleni cei mai moțați, unii chiar cu pretenții de noblețe, o dorință de a căuta uniuni mixte cu boierimea din Muntenia și din Moldova.

Am dovezi de asemenea sentimente la însuși “venerabilul” Iuliu Maniu, el, care până și pe Ionel Brătianu îl privea ca pe un produs fanariot. (Dacă e să-l credem pe Pamfil Șeicaru, i-ar fi mărturisit acestuia că se simțea mai în largul lui în negocieri cu contele Tisza decât cu Brătianu!).

Primul caz de care îmi amintesc e acela al unei Ghiculești – din ramura Ghica din Moldova – care s-a căsătorit cu tânărul și fercheșul prefect național-țărănist Spătaru. O cunoștea mama, că erau rude îndepărtate. Cu toate că avea un fizic plăcut, se apropia de 40 de ani nemăritată. Așa că n-a făcut nazuri de prințesă când a fost să-l ia pe nobilul ardelean.

Cum s-a petrecut noaptea nunții s-a aflat prin București, pesemne chiar din indiscreții ale mirelui. Mireasa, încă fată mare cu toată vârsta, cum am spus, când a venit clipa fatidică să-și piardă fecioria, a început să țipe.

–        Nu se poate… Nu se poate!

Bărbatul însă, nemilos, i-a zis ardelenește, împingând în vrăjmășie:

–        Musai să intre, c-alta nu-i!

Harurile lui Bani Ghica

Al doilea caz privește tot un Ghica, un strănepot al lui Ion Ghica, Șerban, zis Bani, că deja lui taică-su i se zicea Șerbănică. Avea trei-patru ani mai puțin ca mine. Întâmplarea face că eram veri de-al treilea (…).

Din pricina deosebirii de vârstă și a faptului că la 12 ani am plecat intern în Franța (n.r. – la liceu și facultate, întâi la Nisa, apoi la Paris), n-am copilărit împreună, cu toate că taică-su făcea parte din “consiliul meu de familie” de orfan de război.

La adolescență, am aflat de reputația pe care o avea Bani, că poseda cică un instrument de dimensiuni cu totul peste norme. Se zicea chiar că odată, când tocmise o prostituată, aia, când l-a văzut gata de atac, ar fi zis: “Aoleu! Eu cu una ca asta nu mă… aia!” și ar fi fugit.

Dar iată că s-au găsit mai multe “fete de lume” care să se “aia” cu el și chiar să-l ia de bărbat, cu toate că era scund și mai urâțel decât ilustrul său străbunic. (…) Bani Ghica și-a răscumpărat cu vârf păcatele tinereții printr-o atitudine exemplară în închisorile comuniste.

Din 1948, a făcut 11 ani de pușcărie, în două rate, iar toți cei, cunoscuți sau necunoscuți, care l-au întâlnit pe la Canal sau prin închisori sunt unanimi în a spune că a fost extraordinar. A mers chiar până la a-l pocni pe un gardian care-l bătuse, de a mâncat el, apoi, o bătaie soră cu moartea.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.