Decizia l-a șocat pe premierul României. Frapanta dispoziție sufletească a fost punctată chiar de șeful Guvernului, nu e un artificiu stilistic din registrul jurnalistic.

Și așa, șocat, domnul Ludovic Orban a reușit să se adune și să ne spună la ceas de seară, în ziua de 6 mai 2020, că autoritățile “aproape sunt împiedicate să apere viața românilor”.

Se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată da nicio amendă

, avertizează – în stare de șoc – premierul Orban în analiza la cald a deciziei Curții Constituționale de a declara ca neconstituțională ordonanța de urgență prin care Guvernul PNL a majorat exponențial cuantumul amenzilor aplicate persoanelor pentru nerespectarea ordonanțelor militare.

Decizia Curții Constituționale nu invalidează însă posibilitatea de a aplica amenzi în stare de urgență. Ea stipulează că legea nu este suficient de previzibilă și că nu există criterii clare care să jaloneze cuantumul acestor amenzi.

Legea și criteriile au fost, în cazul de față, chiar opera Guvernului Orban. Care, foarte probabil, e de-a dreptul șocat acum că i se solicită – în plină stare de urgență – previzibilitate și judiciozitate.

Găsit deficitar la ambele, ce face domnul Ludovic Orban? Execută o manevră discursivă de colțul mesei politice: le impută iresponsabililor amendați vârtos eventuala infectare, îmbolnăvire și poate chiar moartea cetățenilor neamendați.

Așa ceva se cheamă simplu: dezbinare socială – și marchează, în general, apogeul de nevolnicie al politicianului român în tranziție.

A făcut-o cu vârf și îndesat Traian Băsescu, atunci când nu mai avea pur și simplu altceva de făcut pentru a-și conserva puterea. O face, iată, fără să clipească și Ludovic Orban, spunându-le “cetățenilor corecți” că există o minoritate de anarhiști care se comportă incorect față de semeni și care beneficiază de ajutorul unui aliat neașteptat: Curtea Constituțională.

Vom căuta o cale legală care să permită autorităților să poată să lupte în mod eficient împotriva celor care pun în pericol pe ceilalți cetățeni, spune – în stare de șoc – Ludovic Orban.

Acesta să fie oare vectorul fundamental de acțiune pe care îl așteaptă de la guvern o națiune în timp de criză sanitară: să lupte eficient cu amenzi-fără-număr împotriva celor care pun în pericol alți cetățeni?

Această decizie este o invitație la nerespectarea legii

, mai declară premierul PNL, stând vertical la pupitrul puterii. Probabil de la șoc, domnul Orban uită că decizia este, înainte de toate, o invitație la respectarea Constituției. Invitație adresată, totuși, Guvernului Ludovic Orban.

Este un îndemn la anarhie, la un comportament incorect față de semeni, e sigur liderul liberal. Însă, când guvernarea legiferează fără previzibilitate și judiciozitate, nu e tot anarhie și nu e tot comportament incorect față de cetățeni?

Răspunsul scurt, fără fandoseli electorale, este nu. În fapt, Guvernul Orban nici nu pare să mai vrea să guverneze cetățeni cu drepturi și obligații. Pare să vrea să guverneze doar neamendați, pe care să-i apere de boală cu dispoziții contravenționale impuse din pix de la pupitrul puterii.

“Că abuzuri se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt pe teren”, recunoștea la începutul săptămânii ministrul de Interne Marcel Vela. Nu realiza, probabil, că nimeni altul decât Guvernul PNL împuternicise legal forțele de ordine să dispună contravenții abuzive.

În episodul 4 al seriei EuRoPandemic, pe care o producem la Dela0.ro în parteneriat cu Vagabond Film, apare într-o scenă filmată pe stradă o doamnă care îi prezintă agentului de poliție declarația de propria răspundere.

Acesta citește cu voce tare ce-a scris femeia la locul deplasării: “Am ieșit din casă să cumpăr cele necesare mie în casă.”

Agentul e om normal, întreg la minte și la suflet, și îi spune femeii că o va sancționa în viitor dacă nu scrie în declarație locurile exacte în care merge. Cu legea în mână, Guvernul Orban ar fi sancționat-o pe loc pe cetățeanca anarhistă și iresponsabilă, care punea în pericol viețile românilor. Ar fi meritat măcar 2000 de lei.

Ludovic Orban e în politică din 1992. Are 28 de ani de serviciu public în slujba românilor. A fost consilier local, secretar de stat, viceprimar, ministru, deputat.

În 28 de ani, domnul Orban a luptat pentru viețile celor pe care i-a servit, le-a îmbunătățit condițiile de locuire, le-a înfrumusețat peisajele urbane, le-a extins infrastructura, le-a ridicat spitale și școli, le-a edificat instituții solide și le-a oferit cuvintele pe care o națiune are nevoie să le primească de la liderii săi.

Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu românii și cu moștenirea tuturor lucrurilor bune pe care le-a făcut Ludovic Orban, an după an, pentru ei.

28 de ani irosiți în serviciul public – și acum domnul Orban, care a dat totul pentru țara sa, încearcă s-o mai îndrepte încă o dată în furtună, luptând eficient împotriva cetățenilor care ne pun în pericol.

Nicio amendă nu-i prea mică pentru aceștia.

Dar dacă, ipotetic vorbind, realizările politice de mai sus sunt doar produsul fabulației – și prea puține fapte concrete le pot susține existența – oare care este cuantumul amenzii juste, proporționale, pe care o merită Ludovic Orban și colegii săi de la colțul mesei politice?

Singurul lucru șocant în toată această poveste ridicată pe valul de mizerie care a fost viața românilor în tranziția spre democrație este că, oricât ar fi amenda pentru nefaptele domnului Orban (și ale celorlalți luptători pentru bunăstarea oamenilor), ea nu va putea vreodată să facă dreptate.

5 COMENTARII

  1. ma lasi?!

    aparam infractorii asta facem!

    exact acelasi lucru (cu imprevizibilitatea etc) de poate spune desre ORICE cod penal din lume !!!

    d c x ani pt viol si Y pt crima si Z pentru furt?! d c e crima mai rea decat violul?!
    d c intre 2 si 7 ani (parca) pt viol si nu intre 3 si 8 sau 1 si 6!?

    toate deciziile astea sunt ARBITRARE !!!

    tu zici ca e prea mare amenda, eu zic ca e prea mica…
    multi zic ca pedepsele pt crima sunt prea mici… unii zic ca sunt prea mari… eu zic s abrogam tot, ca sunt toate arbitrare!

    nu exista o formula matematica care sa determine moralitatea sau pedeapsa!

    si te rog sa ma lais si cu “incalcarea libertatii” libertatea ta se opreste unde incepe libertatea altuia (altfel ai ptuea avea dreptul sa faci orice, inclusiv crima). aici libertatea ta de a circula liber se opreste unde incepe libertatea altuia dea nu fi imbolnavit de tine!

    imi pare rau , dar articolul tau pare mai degrama o rabufnire de frustrare si/sau un atac POLITIC (deci nu moral sau juridic) la adresa lui orban si pnl , decat ceva care sa fie cu adevarat documentat!

    nu iubesc DELOC pnl si nu-i voi vota, dar in aceasta pandemie s-au descurcat decent… mai bine decat ma asteptam si mult mai bine decat s-ar fi putut descurca psd (nu ca ar fi greu sa faci asta)!

    • În mod evident, nu pot să vă las, mai ales că dvoastră ați venit aici să comentați, nu invers. În articolul de opinie este vorba despre cuantumul unor amenzi contravenționale, nu despre măsuri penale. Apelați la o ciorbă discursivă care nu are nicio legătură cu faptele. Înțeleg că dvoastră n-ați vedea nicio problemă în fixarea unei amenzi de un milion de lei pentru orice încălcare a ordonanțelor militare. Haideți să facem așa, punem o sumă fixă de 200.000 de euro pentru orice contravenție și dispunem ca ea să nu poată fi contestată prin niciun mijloc, ca să simțiți dvoastră că “libertatea” mea se oprește unde începe “libertatea” dvoastră. Altfel, e inexplicabil de ce nu veți vota PNL dacă s-au descurcat decent în pandemie. Vă îndemn s-o faceți, păreți croit pe tiparul de gândire liberală românească. Vă doresc cele bune!

      • si aici nu e vorba de orice contraventie, e vorba de o incalcare a legii care poate la imbolnavirea unui numar semnificativ de oameni!
        asta am vrut sa spun si cu libertatea ta se opreste unde incepe libertatea mea (si invers). statul trebuie sa se gandeasca la toti!
        tu nu ai inteles sau nu ai vrut sa intelegi ce am scris. Eu am dreptul sa fac ce vreau cu viata mea! dar NU am dreptul sa il imbolnavesc pe altul (in cazul de fata)! Tu cata libertate consideri ca ar trebui sa ai?! Unde crezi ca se opreste libertatea ta si incepe cea a altuia?!

        “ciorba dicursiva” ahahahahaha dupa un asemenea articol ma asteptam totusi la altceva decat asemenea “Argumente”

        aici nu e vorba de a contesta o contraventie, ala este un drept fundamental si e normal sa se poata contesta. dar aici vorbim de contestarea legii, pentru un motiv penibil!
        si apropos ccr nu a respins amenzile pt ca sunt prea mari (care de fapt e problema ta), ci pentru ca sunt “arbitrare”, de unde si analogia mea cu legile din codul penal!
        si codul penal e tot “arbitrar” pentru ca o pedeapsa este arbitrara si nu matematica!
        d c nu ne “certam” ca 2+2 fac 4 vs 3?! exact pentru ca acolo nu e loc de interpretare, dar in lege este!

        cu amenzile astea enorme, am avut oameni care si-au scos pestisorul la plimbare si oameni care au dansat de paste in cimitir! cum crezi ca era fara ele?! LEgile se adapteaza si la tara in care sunt aplicate! Daca oamenii nu inteleg de vorba buna, ii amendezi, pentru ca altfel nu ii poti face sa le respecte!
        Si apropos d c atata ura fata de amenzi cand tot ce trebuie sa faci pentru a nu primi amenda e SA RESPECTI RAHATUL ALA DE LEGE !!! Lucru care ar trebui oricul sa-l faci pt ca e vorba in primul rand de empatie fata de alti oameni mai vulnerabili decat tine.

        “păreți croit pe tiparul de gândire liberală românească” ahahahahaha . asta e o modalitate eleganta de a spune “ai o gandire proasta din punctul meu de vedere” dragutz “argument”

        imi place ca traim intr-o tara in care toata lumea se bucura ca niste oameni au fost batuti si gazati total aiurea la un protest, dar toata lumea apara niste oameni care au incalcat niste legi si in urma acestui fapt au primit niste amenzi!

        ca sa inchei cu CCR… ce incredere sa am in decizia unei institutii care tocmai s-a dovedit (vezi CEDO si nu numai ca si ICCJ a mai facut de kko deciziile ccr de cateva ori) ca NU RESPECTA LEGEA ?!

      • Deci asta e, amenda nu? Deci nu conteaza ca epidemia putea sa ia o amploare urioasa. Nu! Pe tine te doare doar de amenda si asa zisa “libertate” a ta. Ba baiatule, intelege ca fara restrictiile astea stricte, era posibil sa ajungem ca in Italia, Spania, etc. Stii ce faceai atunci? Scriai un articol de genu’ asta, cum ca vezi don’le, ce guvern prost avem, ca nu a reusit sa tina sub control epidemia. 100% asta faceai. Cat despre amenzile prea mari ….ba serios?! Adica iti zice legea “don’le..nu iesi din casa, fi si tu om si hai sa trecem peste asta cu totii”, si tu nu don’le, eu ies. Pai iesi atunci si daca iei amenda aia e. Apropo, ai..iesit in perioada asta? Sau ai stat pe facebook si ai scris despre ..neajunsurile tale? In fine, deci zeci de milioane de oameni, sute chiar, din tarile cele mai afectate din lume, nu comenteaza ( nu ca voi ), ca stau in casa, si se trezeste don’le .. Vladutz, si alti “Ghiorghi” si Ion, ca nu-i convine ca amenzile’s prea mari, si ca “libertatea” lui ia fost incalcata! Du-te Vladutze, du-te frumos…

        • Ridicol comentariu, totuși, l-ați recitit înainte să apăsați satisfăcut “publică”? În afara stilului popular, de tras de șireturi, aveți și ceva de comentat la obiect? Căci subiectul articolului e cu totul altul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.