Finalul seriei video-documentare EuRoPandemic este o alegorie despre rumoare, zvonistică, rugină și pustiul care rămâne în comunitățile țării și după ce boala infecțioasă COVID-19 trece, adesea așa cum a sosit – pe neașteptate.

În județul Gorj, transformat întâmplător la final de februarie în zona 0 a epidemiei de coronavirus, am găsit la început de mai o lume plămădită din suspiciuni prezente și amintirea unor industrii abandonate.

În comuna gorjeană Prigoria, unde a fost confirmat, pe 26 februarie, primul caz de coronavirus în România, cortina cade așa: COVID-19 a trecut, dar un alt vid, mai pustiitor, le rămâne oamenilor.

Localnicii cred astăzi că pacientul 1 n-a fost vreodată infectat, pentru că doar un test i-a ieșit pozitiv. Vindecat după doar două zile de spitalizare și o singură pastilă primită, pacientul 1 n-a mai transmis nimănui boala.

Mai bine de o lună mai târziu, în Gorj a fost înregistrat și primul deces de coronavirus. La rândul lui, și acest diagnostic (stabilit post-mortem) a fost contestat, de familia decedatului.

COVID-19 a traversat așezările gorjene ca un fenomen inexplicabil. Mai multe urme au lăsat ordonanțele militare din starea de urgență, care i-au obligat pe oameni să poarte după ei hârtii al căror rol nu l-au înțeles.

Cele mai multe urme la această periferie de România nu le-a lăsat însă nici noul coronavirus, nici regulile epidemiologice obligatorii.

Urmele cele mai adânci sunt, încă, ale tranziției de la comunism la democrației, ale felului în care s-a făcut politică și administrație publică în ultimii treizeci de ani. O astfel de pustiire rămâne durabilă în viețile oamenilor.

Lângă Prigoria, zona zero a epidemiei de coronavirus în România, există un perimetru minier lăsat în paragină, păzit doar de un paznic care se îngrijește – mai ales – ca hoții să nu fure fiarele ruginite și banda transportoare.

E o metaforă nimerită pentru finalul seriei EuRoPandemic: mastodonții industriali aflați în paragină veghează de pe dealuri satele pe cale de dispariție.

COVID-19 e un teribil fenomen natural transformat de globalizare într-o criză sanitară mondială. Dar măcar COVID are un nume. Vidul care amenință să înghită comunități precum cea din Prigoria, Gorj, nu are niciun nume, niciun responsabil și nicio soluție.

Seria EuRoPandemic se oprește aici.

#EuRoPandemic marchează debutul unui parteneriat video între Dela0.ro și Vagabond Film.

Acest proiect colaborativ a primit numele OBIECTIV, transformându-se într-o secțiune video dedicată care va găzdui documentare, miniserii video și alte producții filmate.

Suntem de găsit aici, pe Youtube și pe Instagram.

Ep. 1:

Ep. 2:

Ep. 3:

Ep. 4: Să trăiești iubit partid!

Ep. 5: COVID-1984

Ep. 6: Microbul prădătorilor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.