Acasa la Stelian Tanase se face curatenie. La propriu – firele serpuitoare ale aspiratorului se ghemuiesc intr-un colt de camera. Si la figurat – scriitorul si-a incheiat recent mandatul la sefia TVR, fiind demis prin votul parlamentarilor, la capatul unor saptamani ciudate.
Saptamani in care au fost dezvaluite public cateva discutii telefonice purtate de Tanase cu vicepremierul Gabriel Oprea, cel din urma presand insistent pentru scoaterea unei stiri din programul informativ al televiziunii. Mai exact – stirea despre plagiatul comis de general in lucrarea sa de doctorat. Stirea n-a iesit, Stelian Tanase a fost schimbat. Procedurile parlamentare extrem de rapide sunt puse pe seama unei demonstratii de forta a vicepremierului Oprea.
Femeia de serviciu ne pofteste inauntru, apoi urca la etaj sa anunte gazda. Stelian Tanase se odihnea putin, scrisese toata dimineata. Cand coboara, ne tatonam vreme de 10-15 minute. Ne spune ca e de acord sa vorbim despre orice, mai putin despre TVR, ca e deja un capitol trecut in viata sa si ca nu are timp sa se mai gandeasca la ce s-a intamplat. Vrea sa isi dedice tot timpul scrisului.
Pe masuta din fata noastra este o tava cu migdale.
Dela0.ro: Va gasim intr-o situatie de a carei eventualitate erati constient in momentul in care v-ati dus la TVR.
Stelian Tanase: Nu, nu stiam.
Toate numirile dinainte dumneavoastra si toate debarcarile de la sefia TVR s-au facut dupa acelasi algoritm.
Trebuie sa va spun ca nu am urmarit TVR-ul in ceea ce priveste bucataria lui. Inainte sa ajung la TVR nu stiam de memorandum, de pilda, nu stiam sau imi trecuse asa pe la urechi. Nu ma uitam la televiziune. Eu nu sunt un consumator de televiziune. Ma uit noaptea uneori, ca noaptea sunt programe mai bune si sunt si un insomniac si vad filme, mai ales filme documentare, filme de arta. De pilda, se da pe un canal acum Blowup. Ati vazut Blowup?
Nu.
Nici nu aveti voie sa vorbiti cu mine atunci. Vorbesc serios. E unul din cele trei-cinci filme pe care nu aveti voie sa le ratati in urmatoarea viata pe care o aveti. Si se da in fiecare noapte, la 2 noaptea. Asta fac. Dar sa ma uit la TVR? La ce m-as uita? Puteti sa imi spuneti un program? Poate cand dau filme de cinemateca, uneori, sau poate cand mai au filme documentare bune. Eu nu sunt un consumator de televizune. Eu am produs televiziune vreme de 20 de ani.
Nu e un pic ciudat ca un fost presedinte-director general al televiziunii publice sa critice atat de aspru continutul programelor sale?
Draga, cel mai tare critic al TVR-ului este Gabriel Oprea. El mi-a dat telefon si a spus “scoate povestea aia cu plagiatul de la stiri, numai televiziunea de stat a indraznit sa ma atace”. Si i-am explicat ca nu exista televiziune de stat in Romania. El e cel mai dur critic al meu si al televiziunii publice. Nu jurnalistii de specialitate, nu organele abilitate. El s-a dovedit cel mai dur si mai eficient. A reusit sa ma dea afara.
Daca vorbim despre plagiatul lui, poate nu e adevarat ca a plagiat, dar stirea aparuse in dimineata aceea peste tot. Si televiziunea nu putea sa nu o dea. E televiziunea publica. Ea asta face. Da principalele stiri ale zilei.
De ce v-a sunat exact pe 4 septembrie? De ce nu v-a sunat cand TVR a dat despre plagiatul lui Ontanu, in august?
Atunci s-a enervat el, ca in seara zilei de 3 septembrie a aparut la Stiri o chestiune care fusese toata ziua pe online. Eu, sa stiti, am citit-o in Cotidianul. Si am aflat de la Oprea ca aceasta stire s-a dat la TVR. Cand m-a sunat el a doua zi. De aceea i-am si spus, stai sa verific. De la el am aflat.
Sa verificati ce?
Nu voiam sa verific stirea cu Oprea, dar daca chiar s-a dat poate i-a spus cineva aiurea in tramvai “vezi domne ca te injura aia de la TVR” si am vrut sa vad despre ce e vorba. Si i-am transmis ca daca ai ceva de spus, vino la TVR si povesteste versiunea ta asupra acestei povesti. Foarte civilizat, nu? Asa se procedeaza intr-o tara europeana.
V-a solicitat ca la o eventuala venire in studiourile TVR sa nu se discute subiectul plagiatului?
La a treia discutie, ca de trei ori m-a sunat in trei zile. Prin intermediari intotdeauna, care e un obicei securist. Se numeste combinatie operativa. Asa invata ei la scoala, cei care cunosc asta, de a vorbi prin intermediari ca sa nu lase urme. La a treia intalnire discutia a avut loc aici, intermediata de subalternul lui, Catalin Blebea, care e in Consiliul de Administratie al TVR. L-a trimis la mine acasa ca sa avem o discutie.
Dar de fapt venise sa ne faca legatura, care repet este o combinatie operativa. Si atunci a acceptat sa vina la TVR, dar a spus ca va veni saptamana urmatoare pentru ca pleaca la Bruxelles si vrea sa discutam despre Bruxelles. “Si nu discut despre plagiat”. Cam asta a fost toata discutia. I-am spus lui Sorin Avram (n.r. jurnalist TVR) acest aranjament, care pe mine ma aranja. In mijlocul scandalului Oprea, eu il aduceam pe Oprea la televizor. Deci era foarte jurnalistic.
Si i-am spus “sa nu dea dracu’ sa nu il intrebi”…sa nu dea dracu’, ma rog, eu nu vorbesc asa … “sa ai grija sa il intrebi de plagiat si sa pui problema cum trebuie”. Adica cum trebuie in sens corect, stil BBC. Nu sa ii sara in beregata sau sa il linguseasca. Apoi i-am trimis invitatie oficiala lui Oprea. Este si in arhiva TVR si la cabinetul lui Oprea. Toate invitatiile se faceau in felul asta de cand am ajuns eu acolo. Am facut-o ca o obligatie ca sa nu mai spuna anumite partide sau lideri ca ei nu sunt invitati. Nu, ei sunt invitati tot timpul, dar nu vin.
L-ati invitat de multe ori pe Victor Ponta?
Tot timpul. Cred ca are sute de invitatii trimise. Dar nu doar pe Ponta. Si pe altii de la PSD. Nu l-am invitat pe Vadim Tudor, evident. Ponta a fost invitat de sute de ori in scris, repet, oficial.
"Mi s-a deschis usa sa intru
intr-un apartament secret"
Dela0.ro: Spuneati in octombrie 2014 ca vreti sa plecati de la TVR dupa alegerile prezidentiale, prin demisie. Nu inainte, spuneati, pentru ca nu doriti sa ii lasati sa isi faca jocurile.
Stelian Tanase: M-am intrebat de ce am ramas pentru ca in momentul in care s-a spart USL eu am cazut intre mese si am fost constient de situatia mea foarte proasta. Fusese foarte buna pana in ziua in care Antonescu a anuntat spargerea USL. Si cred ca doua motive au fost. Unul vadit si evident sa nu las TVR-ul in bratele PSD. Era clar subiectul. Daca eu plec de acolo, PSD-ul ia TVR-ul. Mi s-a parut ca daca plec e lipsit de onoare.
Al doilea lucru, mi-am spus ca, fiind de doua luni numit, eram un caraghios. Adica a venit, a stat doua luni si a plecat cand a vazut ca e greu. Cam asta era imaginea despre mine, ca ii e greu si pleaca. Am zis plec, dar cand voi avea cel mai mic succes. Si in vanatoarea asta de un an de zile a unui mic succes am ramas pana cand m-au dat afara. Dar mi-a facut placere sa ma dea afara. Chiar i-am provocat. Adica puteam sa imi dau demisia. Am spus nu. Chiar am spus undeva ca e o onoare sa fiu dat afara de PSD.
Traiati sub spectrul acesta din orice moment al demiterii?
Am fost convins ca momentul critic va veni cand se va da un material cu un sef politic pe TVR. Am fost convins ca asta va fi scenariul. Dar nici nu trebuie sa fii prea inteligent sa iti dai seama ca asa se intampla lucrurile. Stiti cum e vazuta televizunea? Ca un fel de debuseu pentru amante, neveste, cumnati, veri, frati. De aceea nu vor sa o inchida.
Pe de alta parte, nimeni nu face ceva pentru a o insanatosi, pentru a o curata de datorii. Eu nu am facut datorii, eu am gasit datorii istorice si nu am reusit sa le platesc pentru ca la nivelul taxei nu ai cum sa asiguri si functionarea televiziunii, sa platesti salarii si sa iti ramana un rest de bani sa platesti ce era in urma. Nu exista banii astia. Marirea taxei nu e o tampenie. Vreti sa platim datoriile alea enorme sau vreti sa ramanem cu ele? Daca vreti doar sa functionam atunci stergeti datoriile.
Si le-am spus politicienilor: “Va asigur ca televizunea functioneaza chiar si cu taxa asta. Mai taiem un canal si ea functioneaza. Daca vreti sa platim si datoriile, atunci trebuie sa mariti taxa. Ori una, ori alta”. Nu au vrut sa ia niciun fel de masura pentru ca PSD si Ponta au fost interesati ca sa iasa prost povestea cu TVR-ul, pentru ca era la liberali. Intelegeti bancul? Daca era la PSD poate ca ar fi ajutat televiziunea.
In plus, planul lor era de a ma folosi, de a avea un fraier in fata si ei sa faca jocul in spate prin intermediul directorilor din televiziune. Sunt oameni din Guvern si oameni de la conducerea PSD care veneau in televizune, eu aflam de la colaboratorii mei. Pentru ca nu lucrau cu mine. Lucrau cu directorii din TVR, cu unii directori. Se duceau la ala, la ala si ei erau purtatorul de cuvant al Guvernului sau nu stiu ce ministru. Ei nu aveau dreptul sa intre in institutie fara sa ma anunte.
“Domnule director, vin pana la televizune sa discutam ceva sau sa bem o cafea”. Dupa care putea sa imi spuna cu ce treaba e in televiziune si sa se duca unde avea treaba. Asa se procedeaza institutional. Ei de fapt isi vedeau de treburile lor, unii dintre ei de afaceri si evident nu treceau pe la mine. Eu nu eram cu ei, nu eram cu ei in gasca. Eu eram liberal, lucru pe care l-am afirmat tot timpul. Eu nefiind apropiat de PNL, sa fim intelesi. Eu cand spun liberal, spun ideologic. Nu frecventez PNL, nu mi-au fost in casa, nu ma duc la ei acasa, nu bem o cafea in oras. Nu avem nicio relatie. Dar familia politica este asta.
Lucrurile acestea, care sustineti ca s-au intamplat in TVR de-a lungul mandatului dumneavoastra, existau dinainte ca Stelian Tanase sa vina presedintele televiziunii.
Sigur. Aceasta este o meteahna, o practica dintotdeauna. Eu nu sunt o victima. Asa au fost obisnuiti. Ei considera televiziunea tarlaua lor. Eu am incercat sa opresc asta. Am avut o discutie cu mai multi sefi de la PSD. Le-am spus “dom’ne, cand veniti pe acolo anuntati-ma si pe mine sau cu ce problema veniti”. Dar ei venind cu lucruri nemarturisibile nu aveau cum sa spuna pentru ca eu aveam reputatia ca nu fac afaceri.
Nu puteai sa te intelegi cu mine pe un asemenea subiect. Si au fost tovarasi care au venit sa imi propuna una, alta. Adica nu pentru mine, ci in sensul ca ei sa isi faca anumite interese in TVR. Ca venind de la partidul cutare care are puterea vezi doamne eu as avea interese sa fiu amabil cu ei. Eu nu am fost amabil. I-am dat afara fara exceptie. Cand nu au scapat cu telefonul netrantit in nas.
Telefoane precum cel de la vicepremierul Oprea ati mai primit de-a lungul mandatului?
Niciodata atat de agresiv. El a fost generalul in raport cu soldatul. M-a tratat ca pe un soldat, ca pe un executant. Asta a fost tonul lui.
Este si motivul pentru care ati denuntat public conversatia?
Nu aveam incotro. Nu mi-a dat de ales. Eu am vrut sa ma intalnesc cu el. Era evident ca omul nu intelegea cum functioneaza televiziunea publica. Nu intelegea, nu stia ce institutie e asta. El a crezut ca este subordonata Guvernului, ca Guvernul plateste si in consecinta sunt un fel de functionar al lui. El cu acest sentiment a intrat in telefonul cu mine.
Nu credeti ca v-a abordat la modul acesta tocmai din cauza “combinatiilor” de care vorbeati mai devreme? Intelegem ca diversi lideri politici au acces in TVR, li se deschid usile.
Nu au acces. Intra singuri. Nu au nevoie nici de legitimatie. Normal ar fi sa prezinte o legitimatie ca sa intre in TVR. Vedeti dumneavoastra agentul de la paza sa il opreasca pe senatorul cutare sau ministrul cutare. Pai, face pe el de frica.
Intr-un fel Gabriel Oprea era “indreptatit” in credinta lui ca poate sa dea un telefon si sa rezolve simplu lucrurile cu cineva din TVR.
E o cutuma a acestei ridicule, derizorii clase politice romanesti. Lucrul pe care nimeni nu l-a stiut sau nu au fost destul de vigilenti sa-l afle este ca eu am intrat la TVR ca un personaj venit sa investigheze. Din clipa in care am intrat la TVR am stiu ca voi tine un jurnal si ca voi nota tot ce mi se intampla. A fost o sansa.
Eu sunt cercetator. Am intrat in contact in anul 2013, sfarsit de an, cu lumea politica, lumea mediatica intr-o perioda in care eu de 2-3 ani eram somer de lux. Am intrat in aceasta lume nu ca sa spionez, dar ca sa vad care este starea ei si mi-am notat totul foarte atent. Este un punct de observatie extraordinar, e ca un far pe un tarm. Totul se vede. Ganditi-va ca daca nu intram la TVR nu aveam de-a face cu generalul Oprea.
In anul 2013, decembrie, am luat oferta lui Crin Antonescu ca pe o provocare, ca pe o sansa extraordinara. Mi-a deschis usa sa intru intr-un apartament secret. Si am avut de-a face cu Ponta, cu Dragnea, cu Antonescu cu toata lumea asta politica. Personal am avut diverse relatii cu ei, parlamentari si ministri, si am notat totul. Am vrut sa vad ce se intampla ca un sociolog, ce se intampla, cine sunt astia, cum se misca, care sunt mecanismele, care sunt retelele. Si m-am folosit de prilejul asta cum am putut.
"TVR e un cazan la care
fiecare vine cu polonicul"
Dela0.ro: Spuneati ca nu ati fi acceptat aceasta oferta de a prelua TVR-ul, venita in primul rand din partea lui Crin Antonescu si in al doilea rand din partea USL, daca nu ar fi existat unele garantii ca veti fi sprijinit.
Stelian Tanase: Erau garantii verbale. Dovada ca Antonescu mi-a spus ca USL se va desface in 2016 si in doua luni s-a desfacut. Nici el nu stapanea USL-ul, tendintele si dinamica lui. A fost depasit de felul in care s-au miscat Ponta, PSD si PNL. Nu putea sa functioneze aceasta coalitie stanga-dreapta. Cred ca Antonescu nu a sesizat lucrul acesta.
Nu vi se pare un pic ironic ca ne lovim de generalul Oprea si in cazul ruperii USL –ului din 2014 (n.r. la acel moment, premierul Victor Ponta a refuzat numirea lui Klaus Iohannis ca vicepremier in Guvern, protejand statutul lui Gabriel Oprea de “secund” pe probleme de siguranta nationala) si un an si jumatate mai tarziu in cazul debarcarii dumneavostra?
Oprea joaca un rol suspect de mai multa vreme in poltica romaneasca. Pare teleghidat in miscarile lui zigzagate, parca e Speedy Gonzales, asa, o ia cand intr-o directie, cand in alta in functie de anumite interese, care nu cred neaparat ca sunt ale lui. De ce va spun asta? Pentru ca miscarile lui adesea sunt irationale, nu au acea predictibilitate pe care o are o miscare normala.
Ispita lui si a militiano-securistilor din jurul lui este de fi lipiti de putere. Gluma asta pe care el o spune ca nu tradeaza Guvernul in care se afla este venita din partea unui om care a tradat de cateva ori fara sa clipeasca pana acum, cu cinism. O va face si acum. Numai ca acum are o problema mai complicata. A ajuns prea sus, tine confiscat PSD-ul, iar situatia lui delicata pe acest rol de partid balama cu aia 51 de parlamentari nu va fi la fel si la anul.
Cu fiecare zi in care ne apropiem de alegeri valoarea lui scade. El acum a putut sa joace tare, 2015 e anul lui de glorie in care a avut maximum de putere. La anul e posibil ca el nici sa nu mai fie in Parlament. PNL nu il va primi pe listele lui. PSD e dispus, banuiesc ca au si o intelegere pe tema asta, dar atentie! – Parlamentul de anul viitor va fi un Parlament cu o treime mai mic. Oprea nu este intr-o situatie care sa ii garanteze vreun viitor politic.
Eu il vad la final, vad o aventura, un fel de episod pitoresc si grotesc al scenei noastre politice in care un asemenea personaj, care nu are calitatea sa fie parlamentar, ministru si care ajunge vicepremier si care dicteaza coalitii de guvernare si la care se uita cu jind opozitia, nu are un viitor. Nu as miza pe el nici sa trec strada.
In toata aceasta perioada a mandatului dumneavostra la TVR, pana la episodul cu Gabriel Oprea, presiunile din ce zona veneau?
PSD si Guvern. Intotdeauna opozitia e slaba si se poarta civilizat. Cand iau puterea devin obraznici si mocofani si prost crescuti si dau cu pumnul in masa. Presiunile vin de la putere. Ori eu am apucat doua luni de USL si apoi dictatura sau dictatul, mai bine zis, PSD-ului si UNPR.
Spuneati la un moment dat in 2014 ca stati cu demisia scrisa, in sertar, nedatata.
Si am fost hotarat sa imi dau demisia foarte multa vreme pana in momentul in care presiunea PSD-ului a devenit, asa, fatisa si mi-am zis ca de ce sa le dau satisfactie si de ce sa le dau televizunea cand ea trebuie sa ramana neutra si sa serveasca pe toata lumea ca e televiziune publica. Si atunci am spus, nu, demisia nu.
Pana cand aveati de cand sa mai stati?
Pana la alegeri. Pana la alegerile de anul viitor.
N-ati luat in calcul sa va terminati mandatul?
Nu. Nu mai rezistam. E si o chestie de conditie fizica si de vrut. Eu am venit aici cu o miza. Am vrut sa fac o reforma. Am spus-o in Parlament cand m-au audiat. A auzit toata lumea. Am spus peste tot, eu nu m-am dus acolo cu planuri secrete, sa supravietuiesc intr-un fotoliu confortabil. Momentul cand s-a rupt USL era clar ca planul meu de reforma este zero, ca nu are sustinere.
Dar nu credeti ca reforma asta ar trebui sa porneasca in primul rand de la schimbarea legii de functionare a institutiei?
Pai, dumneavoastra nu stiti ca eu am propus o lege noua a televizunii? Am propus o lege noua, am pus-o pe intranet, am facut o dezbatere intr-un seminar organizat de TVR, am dat-o tuturor liderilor politici importanti. Pot sa va spun ca Dragnea cand a iesit acum la tribuna si a spus ca vrea o lege in care vrea ca directorul sa fie separate de presedinte…ei bine, a citat din legea mea.
Si care au fost reactiile din interiorul TVR la aceasta propunere de lege?
Bune, pentru ca legea mea propunea depolitizarea TVR, o dependenta foarte scazuta de politic. Si mai propuneam ca taxa TVR sa fie stabilita de Consiliul de Administratie. Ceea ce mi se pare normal. Asta inseamna manager. Pai cum eu sunt manager dar tu Guvernul hotarasti care e taxa? Pai, tu esti managerul atunci. Tu iei deciziile mari, care inseamna bugete, preturi, nu? Acest element esential trebuia sa fie in Consiliul de Administratie, asa am spus in lege.
Si era o lege care asigura un mandat de 6 ani ca in Occident ca sa surmontam alegerile, adica sa nu insemne ca la alegeri se schimba conducerea televizunii. Nu, televiziunea e independenta si are propriul ei ciclu de alegeri, de schimbari de conducere.Pentru ca si Consiliul de Administratie, conform propunerii mele, nu se schimba tot odata ca sa ramana o vacanta si sa pierzi cum am pierdut noi esalonarea, ci se schimba pe rand ca la Curtea Constitutionala.
Chiar a existat o aderenta reala din interiorul TVR la acest plan?
Pai, nu stiu, ca am dat-o la mai multa lume pe acolo si am facut un seminar cu oameni din afara si cu oameni din televiziune in care s-au discutat propunerile noastre si nu au venit propuneri contrarii. Deci, am inteles ca s-a acceptat, asta a fost ideea, mai ales ca era in avantajul oamenilor din televiziune.
Va intrebam asta pentru ca impresia din afara, de foarte multi ani, este ca exista o rezistenta la schimbare si in interiorul TVR.
Foarte mare, dar aceasta lege nu prevedea chestiuni de organizare sau chestiuni marunte, prevedea o intarire a pozitiei profesionistilor in televiziune. O decupla de elementul politic, de imixtiuni, o decupla de Guvern, de politicienii din Parlament. Lumea a inteles ca e in avantajul fiecaruia.
Puteti spune ca in timpul mandatului dumneavoastra televiziunea a stat departe de ingerintele politice?
A stat pentru ca am fost eu acolo. Din motivul asta pe care vi l-am spus, asta era o chestie personala, intelegeti? Depinde de vointa celui care conduce acolo. Si pentru ca eu am luat atitudinea de a nu-i lasa se amestece acolo, sigur ca ea s-a departat de politic si de amestecul politic.
Ce nu am reusit pot sa va spun. Eu am vrut sa inchid zonele de risipa de resurse. Am facut-o, dar numai partial. Si, de asemenea, acolo e un fel de cazan comun ca la comunisti. Lumea nu simte ca la o companie privata ca lucrurile alea sunt ale cuiva. E ca la comunisti. E un cazan la care fiecare vine cu polonicul…
Si atunci nimeni nu se simte responsabil.
Nu da socoteala de ce se intampla cu camerele, cu echipamentele. Ciubucareala este la ordinea zilei si banul negru si lucrurile astea. Acest spirit de risipa si de neatentie, dar si de afaceri, este o zona foarte adanc inradacinata la TVR.
In general observatiile acestea pe care le faceti le-ati tinut pentru dumneavoastra sau le-ati comunicat si celor din TVR?
Le-am spus foarte des in public si in discutiile cu colaboratorii mei. Mult mai apasat decat vi le spun dumneavostra.
E unul din motivele pentru care nu aveti cea mai buna imagine in interiorul TVR?
Ba eu as face o verificare cu ce imagine am in TVR! Va rog sa inchideti reportofonul.
Stelian Tanase ne povesteste cateva lucruri din “bucataria” TVR. Nu vrea sa le faca publice, sustine ca n-are intentia sa se prezinte ca un sef iubit. Dar e singurul presedinte din istoria televiziunii pentru care “curtea a ramas goala in TVR”, semn ca angajatii n-au iesit ca in alte dati sa celebreze plecarea. Led-ul rosu al reportofonului clipeste nerabdator.
"Lectii de morala de la astia
eu nu primesc"
Dela0.ro: Cum interpretati faptul ca marile scandaluri prin care a trecut TVR in ultimii ani au legatura cu doctorate plagiate? In 2012 a fost premierul Ponta, acum e generalul Oprea.
Stelian Tanase: Avem niste lideri, premier si vicepremier, acuzati de plagiat si care refuza sa demisioneze. Nu numai ministrii romani plagiaza. Plagiaza si germani si maghiari. Diferenta e una singura. Ei au demisionat imediat. Pentru ca nu ai cum sa ramai la Guvern cu aceasta imagine. Nu ca ai plagiat, ci cu dubiul ca ai fi putut sa plagiezi. Vine cineva si iti spune uite, am proba ca dumneata ai plagiat 100 de pagini din 500. Ala pune demisia pe masa imediat.
La noi Ponta e ca o floare. Da lectii de morala, ii acuza pe altii ca mint. Si el e un plagiator. Diferenta dintre mine si el este ca eu am cu 20 de ani mai mult, dar am 20 de ani de biblioteca, iar el a plagiat si eu nu. Eu sunt un om cinstit si el nu. S-a batut cu toata legea, a schimbat legea, a inventat comisii, a miscat o tara intreaga cum o misca si acum numai ca sa nu demisioneze. Nu e in regula. Si lectii de morala de la astia eu nu primesc.
V-ati gandit la toate lucrurile acestea si in 2013 cand ati acceptat sa fiti instalat la TVR de Ponta si Antonescu?
Nu am crezut ca va fi atat de complicat.
Intrati totusi intr-un soi de alianta, daca putem sa spunem asa, intrati intr-o echipa care continea si aceste figuri. Il continea si pe Victor Ponta, care la momentul respectiv daduse deja peste cap o serie de institutii pentru a se curata pe sine de problema plagiatului. Adica stiati toate lucrurile acestea si atunci.
Unele da, unele nu. Acum sunt mult mai informat. Eu m-am dus acolo sa cercetez aceasta realitate. Am cercetat insistent tot ce am gasit in TVR, dar nu am stiut ca lucrurile sunt atat de dramatice. Si a mai fost ceva care m-a luat pe nepregatite. Nu am stiut ca o sa fiu atat de singur in aceasta operatie. Pe de o parte suportul meu politic a disparut odata cu disparitia USL-ului. Pe de alta parte, in interiorul TVR dorinta de schimbare este minima.
Si atunci am dus un razboi de gherila de unul singur incercand pas cu pas sa fac niste lucruri care mi-au luat un an si jumatate si pe care as fi putut sa le fac in conditii normale in trei luni. Eu m-am dus acolo stiind exact ce doresc. Primul lucru, am inceput sa scriu legea. Mi-am dat seama ca fara aia nu se poate, ca vorbim vorbe. Mai ales ca aveam promisiunea de la politicieni ca se va face. Uite ca nu s-a facut.
V-ati simtit singur si in scandalul cu Gabriel Oprea?
Oprea e curtat de toata lumea si nu s-a ingramadit nimeni sa ma sprijine, dar nu m-am simtit singur in sensul de sprijin politic. Liberalii au inteles clar ca daca eu plec de acolo televiziunea o inhata PSD-ul. Nu avea niciun interes inaintea unui an electoral sa nu aiba o televiziune nu prietena cu ei, pentru ca si pe ei i-am refuzat in cateva situatii unele chiar foarte neplacute, dar au realizat ca interesul lor politic e sa tina televiziunea neutra.
Sa o tina la cineva prietenos cu ei si un om care a facut proba ca a rezistat presiunii PSD in conditii foarte dificile. Facusem proba asta, da? Inainte de campania de anul trecut cand PSD m-a calcat in picioare. A fost o campanie impotriva mea crezand ca eu voi ceda si imi voi da demisia. Nu am cedat. Din ce atacau mai tare din aia eram mai determinat. Atunci am hotarat sa nu imi dau demisia. Atunci mi-am zis – o sa stau aici sa vedeti cum e chestia asta.
Chiar si in mai 2015, cand raportul TVR a primit aviz negativ in comisiile reunite de buget si finante ale parlamentului?
Dragii mei, povestea aia cu avizul… Eu va spun un lucru si facem pariu – nu a citit nimeni raportul. Raportul nostru e pozitiv. Raportul TVR are un bilant pozitiv. Noi am facut economii de 25% anul trecut. Am redus masiv cheltuielile. Noi plateam weekend-urile dublu, ore suplimentare. Am redus, am redus emisiunile scumpe.
Aveam niste emisiuni scumpe pe care eu le-am gasit cand am venit aici si pe doamnele respective le-am dat afara. Nu le-am dat afara, de fapt, am renuntat la acele emisuni mult prea costisitoare. Nu puteam sa dam 30.000 pe saptamana unei emisuni, cand 30.000 era toata grila. Noi am redus masiv cheltuielile.
Lumea spune ca nu am experienta de manager. Da, dar am condus timp de 10 ani o firma care a fost foarte prospera si pe care am inchis-o cand am venit la TVR. Casa asta cu ce credeti ca e facuta? Cu salariul meu de profesor? Nu, cu firma mea de productie tv. Am facut emisiuni, seriale documentare. Despre asta e vorba. Am condus ca manager o firma care a produs venituri foarte mari.
Spuneti ca ati incercat sa inchideti toate aceste zone foarte costisitoare, neprofitabile, dar pe de alta parte ati fost acuzat de-a lungul intregului mandat ca le-ati inchis pe unele, doar pentru a le deschide pe altele.
Pot sa va fac o comparatie? Cu banii pe care i-am economisit de la desfiintarea unei anumite emisuni, am facut 5-6 emisiuni, 7 emisiuni din aceiasi bani. Faptul ca lumea a spus ca i-am dat eu lui Dinescu 10.000, 10.000 cuprindeau toate costurile emisiunii, nu era salariul lui in mana. Am facut si cu Nistorescu, am facut si talk-show. A fost o economie.
Noi din toti banii aceia am facut toate aceste noi programe. Nu s-a cheltuit un leu in plus. S-au facut reduceri de cheltuieli masive. As fi facut si mai mult, dar nu m-a sustinut Consiliul de Administratie, nu a fost de acord. Consiliu era PSD, nu a fost de acord cu asemenea masuri. El era interesat sa tranteasca TVR, sa fie un esec. M-a blocat un an si jumatate tot timpul.
Decizia din Comisia de buget si finante e pur politica?
Nici nu au citit raportul. Raportul este pozitiv, repet. Bilantul este pozitiv. Ce ramane sunt datoriile istorice pe care nu le-am facut eu. Nu cred ca trebuia cineva sa ma oblige sa le platesc. Am platit, a fost o esalonare, au fost rate, dar cu taxa mica pe care o avem putem sa tinem televiziunea in viata, dar nu putem sa platim datoriile istorice care sunt acum 200 de milioane de euro. Suntem al treilea datornic din Romania. Si erau doua solutii: ori sa maresti taxa ca sa platesti datoriile istorice, ori sa stergi datoriile.
Cu o taxa mai mare nu credeti ca se arunca cumva pisica in curtea contribuabilului, care plateste o data aceasta taxa, care plateste cablul, care acopera si subventiile?
In toate tarile se platesc toate acestea.
Haideti sa va intrebam altfel: dumneavoastra ati plati mai mult pe taxa TVR?
De ce sa platesc mai mult?
In calitate de abonat.
Solutia e alta: platesti mai mult sau iti tai legatura cu TVR. Vreau sa urmaresc – platesc, nu vreau – renunt si matale imi tai TVR-ul. Stati sa vedeti ca eu aveam alta gandire. Reuseam sa curat TVR-ul si il faceam competitiv si ieseam de la cablu. Si spuneam “vrei sa vezi TVR-ul, platesti”. Nu aveam de ce sa ma folosesc de obligatia retelelor de cablu de a prelua TVR-ul. Nu imi convine.
In plus, in toata Europa televiziunile publice sunt foarte puternice pentru ca guvernele duc politici proactive fata de televizunea publica. La noi ce nu inteleg politcienii este rolul strategic al televiziunii. Daca se intampla un cataclism prin cine comunica Guvernul dupa parerea dumneavostra? Cu televiziunea publica. Daca vin rusii incoace prin cine credeti ca va comunica Guvernul? Prin ProTv? Prin Antena? Nu, prin televiziunea publica.
De ce credeti ca in cazul unei lovituri de stat sunt atacate aeroportul si televiziunea publica? Pentru ca aia mai destepti isi dau seama de rolul televizunii publice, cat de vitala e pentru a comunica cu populatia. Care daca vrea programe mai bune trebuie sa plateasca.
Programele TVR sunt proaste pentru ca e taxa mica?
Bineinteles. Daca vrei sa faci o emisiune tare cum vedeti pe televiziunile private…ia intrebati ce buget are. Pui bani, scoti bani. Asa e in business. Cati pui atatia scoti. Televiziunea Romana a scos niste bani pentru ca dumneavoastra sa vedeti campionatul de fotbal. Ati platit ceva?
Taxa lunara.
Glumiti. Despre asta e vorba. Va mai spun ceva: datoria TVR este una structurala, este inventata de Guvern. Televiziunea nu a cumparat ceva si nu a platit si datoreaza acesti bani. Este din TVA. Introducerea TVA in 2005 a generat aceasta datorie. In occident televiziunile publice nu platesc TVA. Noi de ce platim? Ca eu nu sunt generator de TVA.
Vreti sa raspundem? Probabil ca sa existe un mijloc de presiune, de control.
Bineinteles, ca sa existe control. Dar vreau sa va spun ca eu nu recunosc acesti bani. Nu-i recunosc ca sunt datoria TVR-ului. Este o datorie structurala inventata. Normal ar fi ca Guvernul sa o stearga. Si nu o sterge ca sa mai incaseze niste bani la buget, decat sa nu ii incaseze. Este o cacealma pe care au jucat-o diferite guverne.
Nu prea ii incaseaza in momentul de fata.
Ii incaseaza, totusi. Asa cu taraita, primeste niste bani. Dureaza vreo 20 de ani, ca am facut noi un calcul. Cand am venit aici, asta a fost intelegerea, am spus “dom’ne de ce nu faceti o masa rotunda, PSD-ul si opozitia, ca sa nu plateasca electoral un singur partid ca mareste taxa, de exemplu, si luati niste masuri de comun acord cum ati facut si la Codul Fiscal?”. Le-am trimis o scrisoare in sensul acesta si numai liberalii au raspuns la ea si UDMR-ul.
Cand?
Anul acesta, in vara asta. Si a iesit Dragnea si a spus da, discutam, dar dupa ce il dam afara pe Tanase.
Probabil nu a spus chiar asa.
Nu, dar asta era formula. A dat mai multe declaratii din care asta se intelegea. Ei aveau ca scop sa ma scoata. Nu aveau nicun interes sa reformeze televiziunea. Si au pus omul lor si de acum nu vor pleca de acolo pana la alegeri. Vor pleca numai daca pierd alegerile.
Cine? Doamna Irina Radu (n.r. presedintele-director general interimar al TVR) e omul PSD-ului?
Nu vreau sa comentez asta.
"Puteam sa ii dau numarul de la Stiri.
'Suna si vorbeste'. Si prostul ar fi facut-o."
Dela0.ro: Cu domnul Ponta de cate ori v-ati intalnit de-a lungul mandatului?
Stelian Tanase: L-am vazut pe Ponta de trei ori intr-un an jumatate. Mi-a trimis multi colaboratori apropiati sa imi spuna fa aia, fa aia. Si ne-am certat pe multe lucruri. Au venit si la mine acasa unii dintre ei sa imi spuna ce am de facut.
Gabriel Oprea a avut o interventie, sambata, in care a negat ca v-a sunat vreodata. A spus ca niciodata nu l-a sunat pe Stelian Tanase. Si a relatat o situatie, ca dumneavoastra v-ati fi intalnit cu generalul Ontanu la un targ de antichitati si ati fi cerut insistent sa luati legatura cu Gabriel Oprea.
Hai sa o limpezim. Domnul Oprea m-a sunat prin intermediari. Intr-o zi prin Rares Bogdan si de doua ori prin Catalin Blebea. In data de 4 septembrie Oprea a vorbit cu mine la telefon prima data. A doua zi era targ de antichitati la Obor unde eu ma duc tot timpul. Avusese loc discutia cu Oprea. Suntem a doua zi, la pranz. Am avut o discutie cu Ontanu acolo in care el s-a mirat de situatia asta aparuta, dar a parut foarte vesel ca el avea targ, era lume, presa, era pe cai mari.
Adica i-ati spus lui Ontanu “uite, m-a sunat…”?
Nu, nu, ca el stia deja. Si i-am spus vizavi de situatia care s-a creat ca ar fi foarte buna o discutie intre mine si Oprea. I-am spus ca eu nu puteam sa sun la stiri sa interzic stirea pentru ca a doua zi aparea in toata presa, “Oprea cenzureaza”. Daca eram cinic, calculat puteam sa o fac.Puteam sa ii spun uite, iti dau numarul de la stiri, suna si vorbeste. Si prostul ar fi facut-o.
Eu nu am facut asta. Eu i-am atras atentia la ce se intampla daca se incalca legi. Asta i-am spus lui Ontanu. Cu Oprea, de asemenea, i-am spus “dom’ne, nu putem sa vorbim toate prin telefon, hai sa ne vedem sa discutam”. Mai mult decat atat, l-am invitat sa vina la o emisiune. Ai timp destul, o ora, sa spui ce ai de spus. Asa se face.
Si la BBC la fel se intampla. Cand ataca un ministru sau o personalitate publica, il chemi in studio sa spuna versiunea lui, sa se apere. Adesea vine si cu avocatul de mana. Aici m-am comportat absolut european, civilizat. Asa se face intr-o televiziune, mai ales publica. Nu am vazut nimic incorect in chestiunea asta.
Totusi, Gabriel Oprea sustine ca nu v-a sunat vreodata.
E adevarat, “nu l-am sunat eu pe Tanase”. Dar a vorbit de trei ori cu mine in trei zile prin intermediul oamenilor apropiati lui. Vreau sa il intreb de ce nu m-a sunat direct, ca avea numarul meu. Ii era teama ca o sa il inregistrez? De ce nu m-a sunat pe scurt? Stiti ca eu eram in reteaua de scurt a Guvernului. Apesi pe un buton si eu raspund. Si e un telefon care e protejat. La toate trei telefoanele s-a folosit de intermediari si de telefonul acelora.
Spuneati ca la acea intalnire cu Ontanu, la targul de antichitati, i-ati facut o dubla oferta: sa vina Oprea in emisiune la TVR si sa aveti dumneavoastra o intalnire cu acesta. Ce sperati sa scoateti, sa obtineti la aceasta intalnire?
Sa ii spun acestui om ca nu exista televizune de stat si ca nu are dreptul sa se amestece in televiziunea publica. Sa i-o spun foarte tare, foarte categoric. Am spus-o si altora. Astea nu sunt lucruri pe care sa le spui la telefon. La telefon spui da, nu, ne vedem, ne auzim. Scurt, asa vorbesc eu la telefon. Plus ca voiam sa arat ca un om civilizat ca pot sa am un dialog chiar cu omul care ma jignise. Hai sa discutam. Este institutional. El era vicepremier, eu conduceam televizunea publica. Nu e o gluma, nu e o chestie intre doua persoane. Asta era sensul.
De altfel i-am spus-o si in telefon. Ce a facut el este incalcarea Constitutiei. Vicepremierul incalca Constitutia? Pai, parca a jurat pe ea. Si in fond ce eram eu? Eram eu in defensiva? Sau el care era acuzat de plagiat? El era dator cu o explicatie. Esti vicepremier acuzat de plagiat. Vino la televizor si spune da sau nu. Prezinta-ti demisia eventual. Asa se comporta un politician civilizat intr-o tara europeana.
Nu ceri tu socoteala ca s-a dat stirea cu plagiatul tau. Nu, vii tu si spui daca ai plagiat sau nu. Sau mai bine nu veni, da-ti demisia. Chiar daca nu ai plagiat, acuzatia asta stirbeste reputatia Guvernului. Despre nevasta imparatului nu trebuie sa fie nicio banuiala. El se incranceneaza insa asa cum face si Ponta. Sta, asa, sa nu il iei de acolo.
Un articol foarte bun si
Un articol foarte bun si elocvent despre balciul de pe ale noastre plaiuri, o sa`l ascult mai mult pe acest domn, verticalitatea dumnealui mi`a starnit curiozitatea. Multumesc!