În urma investigației Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite, publicată de Dela0.ro în noiembrie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis pe 25 mai sesizarea Inspecției Judiciare pentru realizarea unui “control tematic la instanțe și parchete referitor la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 1.02.2014 – la zi”

Obiectivele verificării – arată minuta CSM – se vor axa în primul rând pe “practica instanțelor și parchetelor referitoare la aprecierea consimțământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportarea la vârsta victimei”. 

Cum a ajuns CSM la această decizie din 25 mai? 

» Pe 19 noiembrie 2019, Dela0.ro publică o investigație extinsă care prezintă 20 de cazuri judiciare în care instanțe din România au decis că fete și băieți cu vârste între 7 și 14 ani au consimțit să întrețină relații sexuale cu bărbați care aveau de două, trei sau chiar cinci ori vârsta lor.

Articolul Dela0.ro prezintă cincizprezece nume de judecători de la diferite instanțe românești care au dispus încadrări juridice sau schimbări de încadrări ale unor infracțiuni sexuale cu minori ca fiind acte sexuale consimțite de victime (așadar neîncadrabile ca violuri).

Întregul context al investigației de presă este jalonat de mai multe procese pierdute de statul român la CEDO, în care curtea europeană condamnase România pentru că nu aplică un tratament legal corect în judecarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor cu vârste sub 14-15 ani.

» Pe 21 noiembrie 2019 președintele de atunci al CSM Lia Savonea solicită Inspecției Judiciare întocmirea unui raport care să verifice faptele expuse în investigația Dela0.ro “sub aspectul riscului de a fi afectat independența și imparțialitatea magistraților indicați în textul articolului”.

Practic, la acea vreme, nu deciziile instanțelor erau problematice pentru CSM, ci ancheta jurnalistică care expunea public aceste decizii sistematice, nedrepte, aflate în contradicție flagrantă cu dispozițiile CEDO. 

» Pe 6 februarie 2020, însă, CSM se răzgândește. Secția pentru judecători a Consiliului , care avea ca obiect modul în care investigația Dela0.ro afectase independența și imparțialitatea magistraților.

Noul președinte al CSM Nicoleta Țînț recomanda verbal în cadrul ședinței (a cărei înregistrare video este disponibilă aici):

Având în vedere problema semnalată în publicația de internet (n.r. – Dela0.ro) și interesul public față de această chestiune și interesul nostru de a ne asigura că procedurile judiciare se desfășoară potrivit prevederilor legale în acest tip de cauză […],

apreciem că sunt necesare niște verificări mai ample, iar aceste verificări implică inclusiv activitatea colegilor din parchete. V-aș propune să discutăm această chestiune în Comisia 2 comună, să vedem dacă ajungem la concluzia de a sesiza Inspecția Judiciară pentru a efectua un control pe modul de investigare și judecare a acestor infracțiuni sau altă soluție la care am putea ajunge.


» Pe 10 februarie 2020, Comisia 2 comună a CSM pune pe ordinea de zi
propunerea Nicoletei Țînț, mai exact “analiza necesității realizării unor controale la instanțe și parchete pentru efectuarea de verificări în cauzele privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore.” Totuși, se decide amânarea discutării ei într-o ședință viitoare.

» Pe 25 mai 2020, Comisia 2 comună a CSM ia în sfârșit în discuție recomandarea din februarie a președintelui CSM, fondată pe dezvăluirile investigației Dreptate strâmbă publicată de Dela0.ro.

În dosarul comisiei CSM, care fundamentează soluția dispusă, mai este inclus un articol publicat de pe 27 februarie 2020 și un referat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

La șase luni de când investigația Dela0.ro a ajuns în atenția CSM, parcurgând un sinuos traseu instituțional, Consiliul decide acum să sesizeze Inspecția Judiciară pentru verificarea tuturor cauzelor de infracțiuni sexuale cu victime minore din ultimii șase ani.

E o victorie a jurnalismului – dar e, mai ales, o victorie a societății, care primește (prin munca reporterilor), oportunitatea de a regla o aberație legală sistemică, care s-a rostogolit în instanțele naționale de la an la an. Nici măcar condamnările repetate ale statului român la CEDO n-au oprit-o, în ciuda angajamentelor asumate de guvernanți.

Rolul presei este să semnaleze, cu mijloacele pe care le are, defectele sistemice din interiorul diferitelor structuri care servesc bunei funcționări a societății. Justiția este una dintre aceste structuri, o enormă construcție de legi și proceduri pe care oamenii le folosesc pentru a face dreptate.

Uneori, însă, felurile de dreptate la care a ajuns sistemul judiciar românesc au fost foarte strâmbe.

Documentând și expunând – cu date, fapte, nume și prenume – acest fel nedrept de a fi al statului de drept, noi ne-am făcut meseria.

1 COMENTARIU

 1. Rolul presei este sa fie … proasta?
  Sa incerc sa va explivc – desi data fiind meseria dumneavoastra …

  Infractiunea intitulata “act sexual cu un minor” presupune un act sexual consesnual , la care si partea vatamata consimte. Uns apartea vatamata este definiat ca minir, adica minus habet, adica o persoana iresponsabila care nu isi poa da consimtamantul . Consimtamantul exista, poate fi chair si dorinta expresa a partii vatamate , insa legea declara nul un astfek de ocnsimtamant si pedppseste actul cu un minor!
  Asta presupune ca nu s-a utilizata violenta asupra minorului.

  Infractiunea intitulata “viol” ptresupune ca partea vatamata a fost fortata, ca nu a consimtit. Este vorba de lipasa titala a consimtamantului sau obt9nera lui prin utilizarea violentei fizice si psifice (amenintare, santaj) .Daca vioctioma este un minor aveam de a face cu o agravanta . Adica faptuitorul face mai multa puscarie ….

  Asta inseamna ca fiecare caz trebuieste cercetat separat , cu mare atentie!
  Si fara istericale ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.