Elena Liliana Murguleț este unul dintre cei 31 de membri sau simpatizanți PNL numiți de Monica Anisie la șefia inspectoratelor școlare județene, în mai puțin de 14 luni de mandat ministerial la Educație. De fapt, mai nimerită ar fi utilizarea verbului la timpul trecut. Liliana Murguleț a fost unul dintre acești fideli, răsplătiți de partid cu un post bugetar și cu putere de decizie.

Însă ce a dat partidul tot partidul ia la loc. Aceasta este lecția cinică, brutală a administrării Educației românești, un proces care – cu timpul – a ajuns doar un eufemism pentru luptele intestine care se poartă între formațiunile politice, dar și în interiorul lor.

Liliana Murguleț a fost în ultimele zece luni inspectorul școlar general din județul Argeș. A ajuns să ocupe respectivul post fiind numită prin detașare în interesul învățământului de ministrul Monica Anisie. În realitate, detașarea era – mai ales – în interesul partidului aflat la guvernare. În plină pandemie de coronavirus, cu școlile românești funcționând la limita de avarie, Murguleț mergea prin comunele argeșene, făcând – în calitate de inspector școlar general – campanie pentru PNL. Liliana Murguleț avea și o calitate partizană, pe lângă funcția bugetară: candida pentru un loc în Senatul României din partea filialei Argeș a partidului liberal.

Recent, la alegerile filialei municipale PNL Pitești, Liliana Murguleț a obținut funcția de prim vicepreședinte, făcând parte din echipa politicianului Gelu Tofan, noul președinte PNL Pitești și un susținător al lui Ludovic Orban la șefia PNL. Această mișcare politică pare să-i fi fost fatală Lilianei Murguleț – care s-a trezit imediat atacată de la centru, chiar de una dintre figurile importante ale partidului, senatoarea Alina Gorghiu. Cea din urmă este în echipa de campanie a premierului Florin Cîțu, contracandidatul lui Ludovic Orban la șefia PNL.

În rezumat, Gorghiu a acuzat-o pe Murguleț că a înscris elevi de liceu în partid pentru a-i asigura voturi candidatului Gelu Tofan. Informația apăruse deja în presa locală. 

Pe fondul acestei acuzații publice, actualul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat demiterea Lilianei Murguleț și numirea în loc a unei directoare de colegiu național din Pitești, Alina Manea. Practic, o numire politică temporară, prin detașare, operată de un ministru PNL în 2020 pe fondul preluării guvernării de către liberali e întoarsă (din pix) în 2021 de un alt ministru PNL, pe fondul unor lupte intestine din partid. La mijloc cade, ca de fiecare dată, chiar educația, adică acel proces public care ar trebui să servească – înainte de orice – nu partidelor, nici politicienilor, ci beneficiarilor finali, așadar elevilor.

În România, însă, pozițiile de conducere din Educație (printre ele aflându-se și sutele de posturi de conducere de la nivelul inspectoratelor școlare județene) sunt folosite ca mijloace de a răsplăti fidelitatea acoliților, la momentul împărțirii prăzii politice.

ISJ Argeș a fost unul dintre locurile atinse de politizarea extremă a educației. Rețineți pentru totdeauna această cifră: din 41 de poziții de inspector general, Monica Anisie a atribuit cu dedicație, pentru propriul partid, 31 dintre ele. Aceasta e, cu adevărat, moștenirea mandatului său care a debutat în noiembrie 2019 și s-a încheiat în decembrie 2020.

Teoretic, Liliana Murguleț ar fi avut toate șansele să rămână în fotoliul de la Argeș chiar și fără ministrul care o numise. Bătălia pentru șefia PNL a tulburat însă apele în partidul aflat la guvernare – iar de câteva săptămâni granițele se trasează brutal între tabăra Orban și tabăra Cîțu.

În mod uzual, o democrație găzduiește și astfel de conflicte. Dar nu suntem în scenariul obișnuit – căci nicio altă democrație europeană nu e atât de marcată de politizarea extremă a fiecărui petec de instituție bugetară. În practică, asta nu determină doar lupte și declarații publice între facțiunile unei guvernări – ci și acțiuni directe de schimbare din funcții publice.

Pe Liliana Murguleț de la Argeș o duce astăzi în jos un val de mizerie care până mai ieri a ridicat-o. Cel puțin în educație, asta e toată guvernarea de care pare că suntem capabili în România.

La pixul ministrului

Cazul Liliana Murguleț este relevant pentru felul în care un ministru poate scăpa oricând de un inspector general școlar fără să fie nevoit să ofere vreo explicație. 

Liliana Murguleț și dacă s-ar simți neîndreptățită de decizia ministrului, având în vedere că neagă acuzațiile aduse, nu ar putea da în judecată ministerul pentru că ocupă funcția prin detașare. Detașările și delegările oferă putere absolută ministrului și niciuna inspectorului. Încetarea detașării/delegării e în pixul ministrului și ea poate avea loc oricând. Dovadă că Ministerul Educației nu a considerat necesar să iasă cu o poziție care să clarifice situația având în vedere că vorbim de acuzații extrem de grave – un inspector școlar general care ar fi înscris elevi în partid și i-ar fi adus să voteze la alegerile interne. 

Ministrul Educației nu a ieșit să ceară public o anchetă internă care să arate ce s-a întâmplat exact în acest caz. Demiterea și numirea unui nou inspector nu înseamnă deloc clarificarea acuzațiilor. Înseamnă doar băgarea subiectului sub preș și eliminarea unui susținător din tabăra Orban. 

PNL nu este singurul partid care aplică însă acest mecanism. 

Vă mai amintiți de cazul Sascut unde directorul liceului a dus elevii la un miting organizat de PSD? Dela0.ro a relatat pe larg cazul. Pentru că la conducerea ISJ Bacău era un om al PSD-ului nu a existat nicio presiune pentru o anchetă la nivelul școlii. O reacție a ministrului Educației, de la acea vreme, Ecaterina Andronescu a venit abia după ce Dela0.ro a arătat că inspectorul a mințit-o atunci când i-a spus că există o anchetă la nivelul școlii. Ecaterina Andronescu a trimis la ISJ Bacău Corpul de Control, forțând astfel demisia inspectorului general. Demisia acestuia nu a lămurit însă deloc situația din Sascut și a directorului care a dus elevii la miting. 

Acest tip de sistem este însă susținut chiar de cei care sunt numiți și demiși la bunul plac al conducerii partidului. 

Încă în funcție

Dela0.ro a contactat-o pe Liliana Murguleț pentru a o întreba dacă își va da demisia din partid având în vedere că domnia sa se consideră nevinovată. După o discuție despre valorile liberale și munca depusă la conducerea inspectoratului în spiritul acestor valori Liliana Murguleț a declarat că nici nu se gândește la demisia din partid. 

Liliana Murguleț a fost demisă fix așa cum a fost numită. Politic. De același partid în care ocupă acum o funcție de conducere, la nivel local. 

Când am contactat-o Liliana Murguleț era la ISJ Argeș deși erau deja 24 de ore de când fusese demisă. Tocmai ce ieșise dintr-o ședință. Spune că a văzut și ea în presă că a fost demisă, dar că nu a primit nicio înștiințare, că nu a discutat cu ministrul Cîmpeanu. Până când nu primește ordinul de ministru demiterea sa este doar un subiect de presă și atât. Drept urmare ea rămâne pe poziție. 

În ceea ce o privește pe cea care urmează să-i preia funcția Murguleț spune că doamna Manea și-a manifestat mereu prețuirea și susținerea față de ea cât a condus inspectoratul și că ea a reconfirmat-o practic în funcția de directoare a Colegiului Național I.C. Brătianu. 

De cealaltă parte directoarea Manea a declarat că nu vrea să facă declarații până nu-i vine ordinul de numire în funcție. Am întrebat-o dacă este membru PNL și a refuzat să răspundă din același motiv. Încă nu a venit ordinul. La momentul discuției telefonice Manea se afla la colegiul pe care-l conduce. 

În această situație ne-am îndreptat atenția către Ministerul Educației. Sorin Cîmpeanu a confirmat pe 5 iulie pentru platforma Educație Privată că a semnat ordinele de demitere și numire. Având în vedere situația din local am vrut să reconfirmăm semnarea ordinelor, dar și să aflăm dacă decizia demiterii s-a bazat pe noi informații legate de acuzațiile aduse Lilianei Murguleț. 

De la biroul de comunicare al ministerului ni s-a transmis că nu există purtător de cuvânt și că întrebările trebuie trimise pe mail urmând ca cineva din minister să ne preia. Până la publicarea articolului nu ne-a preluat nimeni. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.