4 noiembrie 2020. Ministrul Educației, Monica Anisie, postează pe pagina sa de Facebook un text despre politizarea învățământului românesc, pe care îl ilustrează cu un carton sugestiv. În ilustrație se pune ștampila de FAKE NEWS peste mai multe informații factuale prezentate de o jurnalistă, Diana Oncioiu, membră a colectivului Dela0.ro. Pe cartonul politicianului PNL, pentru a da greutate instituțională mesajului, este pusă și sigla  Ministerului Educației.

Fake news-ul arătat cu degetul de Monica Anisie era, de fapt, un sumar al politizării inspectoratelor școlare într-un an de mandat ministerial. Dela0.ro a scris de-a lungul anului 2020 mai multe articole despre numirile politice de la vârful inspectoratelor școlare din țară. La alegerile locale din septembrie, 60% dintre inspectorii școlari generali au candidat pe liste PNL – iar la scrutinul parlamentar care urmează, 20% dintre ocupanții acestor funcții publice se regăsesc în oferta liberală.

În rezumat, ministrul Monica Anisie explică întreaga situație prin faptul că nu a putut organiza concursurile pentru funcțiile de inspector școlar general, din cauza PSD. 

5 noiembrie 2020. Dela0.ro trimite către Ministerul Educației o solicitare de presă în care se cer lămuriri cu privire la prezența siglei ministeriale pe mesajul politic al doamnei Anisie.

Au fost necesare 12 zile și multiple reluări ale solicitării inițiale pentru a primi, într-un final, explicațiile ministerului. Cităm din răspunsul structurii guvernamentale la întrebările adresate de Dela0.ro:

<Prezența siglei instituționale în răspunsul pe care ministrul educației și cercetării l-a publicat pe contul său de Facebook, ca urmare a postării în care era acuzată, în mod eronat, de premeditare în oprirea organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere din inspectoratele școlare județene, a fost rezultatul unei decizii nefericite a membrilor echipei de comunicare, cu care ministrul Monica Cristina Anisie a avut o discuție fermă, referitoare la greșeala pe care aceștia au comis-o.

Utilizarea siglei ministerului în respectivul context a creat o confuzie în spațiul public, cu privire la apartenența mesajului din postare. Este un fapt regretabil că răspunsul ministrului a fost umbrit de o decizie nepotrivită. Nu Ministerul Educației și Cercetării consideră o eroare mesajul potrivit căruia concursurile au fost oprite premeditat, ci este exclusiv opinia ministrului educației și cercetării, Monica Cristina Anisie.

În viitor, astfel de incidente nu se vor mai repeta și vor fi delimitări clare între mesajul ministrului educației și cercetării și cel al Ministerului.>

Pentru că răspunsul Ministerului Educației încearcă să inducă impresia că – dincolo de chestiunea siglei buclucașe – folosirea ștampilei de FAKE NEWS de către doamna Monica Anisie a fost justificată în contextul dat, câteva clarificări sunt necesare. 

»» Seria de articole Dela0.ro pe tema politizării inspectoratelor școlare face demonstrația factuală a faptului că Monica Anisie a schimbat până în prezent 90% dintre inspectorii școlari generali. În niciunul din articolele noastre (și în niciuna din opiniile exprimate pe Facebook de jurnaliștii Dela0.ro) nu e prezentă acuzația că ministrul Anisie a oprit premeditat organizarea concursurilor. Dar neorganizarea concursurilor nu poate justifica instalarea pe bandă rulantă a unor membri PNL la conducerile instituțiilor din educație.

»» Așadar, “eroarea” pe care doamna ministru Anisie s-ar fi simțit obligată să o corecteze nu există. Și dacă ar fi existat, o “eroare” jurnalistică nu e semnalată și corijată cu ștampila FAKE NEWS (sintagma care are o cu totul altă semnificație).

»» Ne e imposibil să înțelegem cum o astfel de împrejurare poate fi catalogată ca decizie nefericită / nepotrivită. O postare publică a unui ministru care umblă cu ștampila de FAKE NEWS și e însoțită de sigla ministerială nu poate fi o neînțelegere. Este un mesaj clar pe care decidentul politic vrea să-l transmită cetățeanului.

Ce a încercat politicianul liberal a fost să transmită faptul că informațiile publicate de noi sunt false. Acele procente ilustrative pentru politizarea galopantă de la vârful învățământului nu sunt însă fabulații. Dacă dorea să explice, pur și simplu, contextul mai larg al modificărilor operate la inspectoratele școlare, doamna Anisie putea să vorbească despre dificila operațiune de organizare a concursurilor profesionale fără să arunce anatema peste datele factuale publicate de noi.

Nu știm – și nici nu avem cum să măsurăm – dacă vreun cetățean a rămas cu impresia că Dela0.ro sau unul dintre jurnaliștii colectivului nostru produce FAKE NEWS (adică un jurnalism voit manipulator, intenționat greșit pentru a induce percepții deformate).

Știm însă că postarea ministrului Monica Anisie din seara zilei de 4 noiembrie a fost distribuită în regim sponsorizat de filiala PNL București. Am adresat câteva întrebări și structurii de partid – pentru a afla ce anume i-a motivat să răspândească un astfel de mesaj politic și dacă el poate fi interpretat ca reprezentând poziția oficială a structurii partizane.

N-am primit până la momentul publicării acestor rânduri nicio explicație de la partidul care are ambiția de a strânge o majoritate de locuri în Parlament – și de a forma și viitorul guvern.

O precizare de final. După întâmplarea cu ștampila de FAKE NEWS folosită public de ministrul Educației la adresa jurnalismului nostru, doamna Monica Anisie a invitat-o la minister pe colega noastră Diana Oncioiu. I-a explicat în cursul întâlnirii informale că mesajul politic însoțit de sigla instituției a fost o greșeală – și nu a contestat nicio clipă datele prezentate de Dela0.ro în articolele care au documentat politizarea inspectoratelor școlare.

La întrevedere, i-am solicitat doamnei Anisie un răspuns oficial al ministerului în această chestiune – pentru că toată povestea sfârșește, din punctul nostru de vedere, cu nevoia publicului de a fi informat. Când un minister își pune sigla pe un carton care acuză de FAKE NEWS mai multe articole de presă, cetățenii au dreptul să afle unde se trage linia între adevăr, minciună și manipulare.

Într-un final, Ministerul Educației din România a înțeles această nevoie imperativă și a dat curs solicitării noastre de presă, clarificând (măcar parțial) împrejurările relatate mai sus.

Probabil că Partidul Național Liberal, filiala București, încă are nevoie să fie convins în acest sens. Ori reprezentanții săi sunt prea ocupați cu evenimentele de campanie. În mai puțin de trei săptămâni, politicienii din filială le cer cetățenilor votul. Acelorași cetățeni cărora le refuză explicații publice. 

1 COMENTARIU

  1. Zau daca inteleg de ce-i mai numim “PNL-isti” pe acesti oameni care par a nu-si da seama nici macar ca parlamentarii sunt reprezentantii poporului, nu membrii guvernuluui… In fond, ei sunt pdl-isti, iar de la acestia stim de ce putem avea parte: fake news si dezastru. Si mai in fond 🙂 ei sunt, cei mai multi, trecuti prin FSN… De-ar fi liberali ar amana alegerile – pentru ca numai libere nu pot fi numite. Am deviat de la tema articolului, dar atitudinea acestei doamne o au cam prea multi in guvern. Alegerile trebuie amanate. Nu ma intereseaza sa castige PSD – as fi foarte trista – dar daca vorbim despre democratie trebuie sa ne asumam acest risc… E probabil ca multi votanti ai PSD sa absenteze… de teama bolii. Nu mi se pare democratic – si nu e deloc cinstit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.