Încheiem 2019 cu bilanțul jurnalistic al României pe care echipa Dela0.ro a documentat-o și relatat-o.

Este România din școlile micilor orașe și satelor, din sălile judecătoriilor și tribunalelor, din fabricile sau fermele țării, din primăriile în care edilii cred că pot controla totul fără să pățească nimic, din marile fotolii de stat ocupate de impostori sau mincinoși.

Nu e deloc România frumoasă la care am putea aspira, e România hâdă pe care am vrea-o lăsată definitiv în urmă. Pe aceasta avem însă nevoie să o aflăm și să o cunoaștem, oricât de neplăcute (sau de dureroase) ar fi cele văzute – căci altfel nu avem cum să o facem ca afară (altfel decât din vorbe).

În prea multe situații societatea noastră aspiră să schimbe lucruri, prin politici sau inițiative publice, fără a înțelege cauzele care determină aberațiile sistemice și fără a merge dincolo de efectele lor punctuale.

Jurnalismul Dela0.ro a fost, și în 2019, un efort permanent de a trasa linia adesea invizibilă care unește dezastrele noastre publice de originea și ramificațiile lor. Sunt puține mediile de presă care asumă un astfel de efort documentar – căci prea multe aleg să privească superficial nenorocirile perene din societate, ratând în multe situații chiar servirea interesului public.

Presa ar trebui să fie indicatorul fundamental al capacității colective de a ne privi pe sine, ca într-o oglindă. Dar presa noastră e mai degrabă un caleidoscop, un amestec de elemente care se perindă necontenit obturând realitatea.

La Dela0.ro credem că jurnalismul înseamnă, înainte de toate, fapte corelate. E un efort să strângem aceste fapte. Dar e un efort semnificativ și să le înțelegem și ordonăm (cu sens). Nu întotdeauna acest efort sfârșește în audiențe largi – dar niciodată nu am ales să adunăm și să corelăm strâmb (sau superficial) faptele doar pentru a obține îndrăgitele vizualizări.

Servim publicul, dar nu îi alimentăm predispozițiile (și cu atât mai puțin percepțiile eronate) pentru a deveni populari. Jurnalismul nu e un test de popularitate – e unul de veridicitate.

Nu e deloc simplu să cauți și să spui adevăruri în lumea românească – dar presa pe care vrem și știm să o facem nu poate fi făcută decât în prezența faptelor corelate. Chiar dacă, la capăt, doar ele vor mai rămâne cu noi.

Asta vă putem promite și pentru 2020: că intrați pe Dela0.ro pentru a primi cel mai bun jurnalism de care suntem în stare.

În 2019 România pe care am documentat-o a fost despre:

»  Justiție strâmbă , în care 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate ca fapte consimțite de cei abuzați. 

»  Trecut băgat sub preș , căci mulți nu s-au sinchisit de prezența procurorului general al României democratice în acțiuni de poliție politică petrecute într-o temniță comunistă. 

»  Minciună & impostură la cel mai înalt nivel , ilustrată de probarea (în instanță) a colaborării fostui președinte Traian Băsescu cu Securitate.

»  Iresponsabilitate instituțională , tragic demonstrată în cazul unui copil înecat în fosa septică a unei școli rurale, cât instituțiile chemate să-i asigura integritatea fizică se blindau cu hârtii justificative.  

»  Exploatare locală , probată de felul în care erau tratați angajații familiei Dragnea la ferma de porci de la Salcia, Teleorman.  

»  Populism politic & manipulare mediatică , două fenomene care și-au dat mâna în dezbaterea publică (complet ratată) despre abrogarea recursului compensatoriu. 

»  Administrație ineptă , ilustrată de manevrele edilitare prin care primarul Daniel Florea de la Sectorul 5 și-a construit propria societate civilă (și docilă). 

»  Inegalitate și discriminare , vizibilă (de pe Lună) în cazul elevului rom și penticostal bătut la ora de religie de părintele-profesor (ortodox), faptă imputată copilului pentru că ar fi deranjat clasa, apoi mușamalizată discret.

»  Drepturile și salarizarea muncitorilor , puse în discuție la Satu-Mare de un conflict de muncă pe care presa centrală l-a ignorat cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună.

»  Sabotaj electoral , produs din plin la alegerile europarlamentare din mai 2019, când birourile electorale din zeci de secții din străinătate au rămas fără reprezentanți fix în ziua votului.

»  Memorie publică , una profund viciată din moment ce am ales să nu vedem Holocaustul românesc din pricina unor tablouri.

»  Politică în școală , cu elevi de liceu duși la mitinguri, apoi învățați să mintă că au fost în excursie pentru a scăpa adulții cu pielea întreagă; inclusiv ministrul Educației a fost indus în eroare cu bună știință de un inspector școlar general, spre mușamalizarea faptelor.

În 2019 România văzută de reporterii Dela0.ro a fost și despre:

»  Noii cetățeni  care se încăpățânează să schimbe lucrurile  

» Îndrăzneala femeilor din Valea Seacă 

»  Personaje din alte vremuri  și ce (mai) știm despre ele  

»  Încercarea de recuperare a istoriei noastre recente  

»  Moartea Corinei  

A fost un an în care am fost apreciați, dar și înjurați sau amenințați pentru că ne-am făcut meseria. S-a întâmplat în timp ce documentam pentru Să fie lumină mai multe cazuri de abuzuri sexuale comise de fostul episcop BOR din Vaslui, Preasfințitul Corneliu, asupra elevilor din seminarul teologic de la Huși. 

Într-un fel foarte plictisitor, dar adevărat, 2019 a fost un an în care am continuat să ne facem meseria ca în oricare alt an.

Am căutat nuanțele și contextul acolo unde cei mai mulți au văzut doar cadrul general. Am scris de multe ori în contrast cu discursul public pentru că jurnalismul nu este despre validarea unor prejudecăți sau tabere. Și cu atât mai puțin despre a le spune cititorilor ceea ce doresc să audă. 

Poate că nu suntem cei mai populari sau lăudați dintre reporterii de presă scrisă din România – dar credem că nu lucrurile care te fac popular sau lăudat sunt fundamentale în jurnalism.

Adevărul e că nu vrem să trăim un timp în care să vedem dacă o societatea democratică poate supraviețui fără acest fel de jurnalism. Noi știm deja că nu poate.

Încheiem 2019 cu sentimentul că mai avem încă multe de făcut.

Vă mulțumim că ne citiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.